• Tippek a munkahelyi stressz csökkentésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tartós stressz, így a munkahelyi stressz is a szervezetet láthatatlanul mérgezi, megbetegíti. Mit tehet ellene?

    Ha új munkahelyre kerül

    Egy új munkahely megszokása izgalommal, szorongással, stresszel jár.

    Az új feladatok megismerése és megoldása, az új kollégák megszokása, és főként önmagunk elfogadtatása velük időbe telik és sokszor nem könnyű, de természetesnek nevezhető folyamat, ami kb. 1 hónap alatt jó esetben lezajlik.

    Ez idő alatt különösen fontos a szabadidő és a hétvégék pihentető eltöltése, a család részéről a pozitív, támogató, a figyelmet a stresszes munkáról elterelő hozzáállás.

    Ha már régóta dolgozik az adott munkakörben

    • Végig kell gondolni, hogy ügyesebb, hatékonyabb munkaszervezéssel esetleg csökkenthető-e a napi stressz, nyugodtabbá tehető-e a munka elvégzése.
    • Szabadidejében szánjon elegendő időt a kikapcsolódásra, pihenésre!
    • A feszültség levezetését segíti a rendszeres aktív testmozgás, ami ahhoz is hozzájárul, hogy kiegyensúlyozottabb legyen.
    • Ha a stressz tartóssá válik, feszült és szorongó állapotba kerül, érdemes akár pszichológus szakember segítségével relaxációt, autogén tréninget tanulni és alkalmazni, mely segít levezetni a felhalmozott feszültséget.
    • Vegyen részt rendszeresen kiterjedt foglalkozás-egészségügyi szűréseken, teljes körű menedzserszűréseken, illetve az egyes szakmákra specializálódott vizsgálatokon. Amennyiben erre a cége nem biztosít lehetőséget, ellenőriztesse egészségi állapotát kezelőorvosával, illetve megfelelő szakorvossal, akikhez természetesen magán úton is fordulhat!
    • Ha egyedül vagy segítséggel nem tud megbirkózni a munka jelentette terheléssel, akkor saját egészsége érdekében a munkahelyváltás lehetőségét is mérlegelnie kell.

    A feszültségoldó tabletta önmagában nem old meg semmit! Ezek szedése, és akkor is csak átmenetileg, csak akkor jöhet szóba, ha a felsorolt feszültségoldó módszerekkel nem ér el javulást. Feszültségoldó tablettát szedni csak szakorvosi javaslatra és receptfelírás alapján szabad. A feszültségoldó tablettákat nem szabad a probléma megoldásának tekinteni, maximum átmenti támogatásnak, ezek ugyanis csak elodázzák a probléma valós okainak megoldását, továbbá ez a látszatmegoldás hosszabb távon könnyen vezet gyógyszeres hozzászokáshoz.

    Olvasson tovább! 9 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Hogyan okozhat a stresszes életmód haspuffadást?

    A feszültséggel teli mindennapok könnyen és igen hamar okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat. A kimerültség, türelmetlenség, a rossz hangulat és az alvásproblémák mellett számos egyéb negatív testi és lelki velejárója lehet a rohanó életmódnak. Tudta, hogy a gyakori puffadásos tüneteket is sok esetben a stressz válthatja ki?

    Az alkotás öröme elűzi a stresszt

    A mai rohanó világban szinte mindenkinek az életében jelen van a stressz. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legalkalmasabb kikapcsolódási technikát, ami például a művészet is lehet. Nem kell, hogy profi legyen benne az ember, hiszen szakemberek segítségével garantált a siker.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

    Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

    Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

    Mit üzennek a rémálmok?

    A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.