• Tippek a munkahelyi stressz csökkentésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tartós stressz, így a munkahelyi stressz is a szervezetet láthatatlanul mérgezi, megbetegíti. Mit tehet ellene?

    Ha új munkahelyre kerül

    Egy új munkahely megszokása izgalommal, szorongással, stresszel jár.

    Az új feladatok megismerése és megoldása, az új kollégák megszokása, és főként önmagunk elfogadtatása velük időbe telik és sokszor nem könnyű, de természetesnek nevezhető folyamat, ami kb. 1 hónap alatt jó esetben lezajlik.

    Ez idő alatt különösen fontos a szabadidő és a hétvégék pihentető eltöltése, a család részéről a pozitív, támogató, a figyelmet a stresszes munkáról elterelő hozzáállás.

    Ha már régóta dolgozik az adott munkakörben

    • Végig kell gondolni, hogy ügyesebb, hatékonyabb munkaszervezéssel esetleg csökkenthető-e a napi stressz, nyugodtabbá tehető-e a munka elvégzése.
    • Szabadidejében szánjon elegendő időt a kikapcsolódásra, pihenésre!
    • A feszültség levezetését segíti a rendszeres aktív testmozgás, ami ahhoz is hozzájárul, hogy kiegyensúlyozottabb legyen.
    • Ha a stressz tartóssá válik, feszült és szorongó állapotba kerül, érdemes akár pszichológus szakember segítségével relaxációt, autogén tréninget tanulni és alkalmazni, mely segít levezetni a felhalmozott feszültséget.
    • Vegyen részt rendszeresen kiterjedt foglalkozás-egészségügyi szűréseken, teljes körű menedzserszűréseken, illetve az egyes szakmákra specializálódott vizsgálatokon. Amennyiben erre a cége nem biztosít lehetőséget, ellenőriztesse egészségi állapotát kezelőorvosával, illetve megfelelő szakorvossal, akikhez természetesen magán úton is fordulhat!
    • Ha egyedül vagy segítséggel nem tud megbirkózni a munka jelentette terheléssel, akkor saját egészsége érdekében a munkahelyváltás lehetőségét is mérlegelnie kell.

    A feszültségoldó tabletta önmagában nem old meg semmit! Ezek szedése, és akkor is csak átmenetileg, csak akkor jöhet szóba, ha a felsorolt feszültségoldó módszerekkel nem ér el javulást. Feszültségoldó tablettát szedni csak szakorvosi javaslatra és receptfelírás alapján szabad. A feszültségoldó tablettákat nem szabad a probléma megoldásának tekinteni, maximum átmenti támogatásnak, ezek ugyanis csak elodázzák a probléma valós okainak megoldását, továbbá ez a látszatmegoldás hosszabb távon könnyen vezet gyógyszeres hozzászokáshoz.

    Olvasson tovább! 9 tipp a munkahelyi stressz csökkentésére

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    Hogyan enyhíthető a menstruációs...

    Akár minden negyedik nőt érinthet a fájdalmas hasi görcsökkel, gyengeséggel, rossz közérzettel járó menstruáció, szaknyelven...

    Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

    A gáz - az a fajta, mely előzetes figyelmeztetés nélkül távozik a gyomor- és béltraktusból - az élet velejárója. Egy kis odafigyeléssel:...

    Munkahelyi stressz okozta magas vérnyomás

    Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy...

    Miért betegszünk meg gyakran, ha...

    A többség a nyaralás előtti napig kitart a munkahelyén, hogy az átlagosnál is többet dolgozzon, és csak aztán fogjon bele a megérdemelt...

    Distressz a munkahelyen: Ön is érintett?

    Egészségkárosító tényező lehet a munkahelyen a por vagy zajártalom mellett a stressz is, ha indokolatlan mértékű. Egy tavalyi felmérés...

    A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

    A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.