• Miért veszélyes az alkoholfogyasztás?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mind az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mind a hosszabb időn keresztül folytatott italozásnak súlyos következményei lehetnek.

    Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás következményei

    Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás akut gastritist, akut hepatitist és akut pancreatitist válthat ki.

    Alkoholmérgezést okozhat!

    Nagyobb mennyiségű alkoholos ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

    2,5-3,5 ezrelék véralkoholszintnél fokozatosan elvész a tudat, a mérgezett egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél kómába esik a mérgezett, vagyis elveszti eszméletét, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatók ki.

    A mérgezett pupillája kezdetben szűk, később az oxigénhiány miatt maximálisan kitágul. Vérnyomása alacsony, pulzusa alig tapintható, légzése felületes. Székletét és vizeletét maga alá engedi. Magára hagyva ellátás hiányában a gyomortartalom aspirációja vagy a nyelv hátracsúszása miatt megfulladhat. A környezeti körülmények függvényében a kihűlés, fagyás fenyegeti.

    Olvasson tovább! Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    A rendszeres alkoholfogyasztás következményei

    A huzamosabb időn keresztül folytatott, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai és pszichés állapotában, valamint közösségi életében és a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben is.

    Az alkoholos italokban megtalálható etil-alkohol potenciális sejtméregnek tekinthető, jelentős károsító hatást fejt ki a szervezet minden sejttípusára.

    Az alkohol közvetlenül károsítja a szívizmot, aminek következtében szívritmuszavarok és alkoholos dilatatív kardiomiopathia alakul ki. Az alkoholisták leggyakoribb halálokának tekinthető. A mértéktelen alkoholizálás hozzájárul a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusnak a kialakulásához.

    Zavar támad a vérképzésben, a beteg vérszegénnyé válik.

    Az anyagcsere felborul, jelentősen nő az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázata, emelkedik a vér koleszterin- és zsírsavszintje. Az alkoholfogyasztás hypoglikaemiára (a vércukorszint kóros lecsökkenésére) hajlamosít, ami súlyos esetben kómát, halált okozhat. A májkárosodás miatti fehérjeanyagcsere-eltérések vérzékenységhez vezetnek.

    Az alkoholbetegek körében az átlagosnál sokkal gyakoribb a tuberkulózis előfordulása.

    Az alkohol kóros mennyiségű fogyasztása a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát jelentősen növeli.

    Az alkoholizmus következménye lehet felső tápcsatornai vérzést okozó Mallory-Weiss-szindróma, valamint gastritisek, gyomorfekélyek, hepatitisek, zsírmáj, májzsugor és hasnyálmirigy-gyulladás. A májzsugor rettegett kísérője a nyelőcső falában futó vénák kitágulása, megrepedése, ami gyakran halálos kimenetelű.

    Az alkoholizmus miatt alakulnak ki a központi idegrendszer egyes kórállapotai, így az alkohol miatt kialakuló demencia, valamint a Wernicke-Korsakow-szindróma, illetve a kezek és lábak zsibbadásával járó, a perifériás idegrendszer károsodására utaló neuropathia.

    Terhes nők alkoholfogyasztása koraszülést és/vagy a magzat károsodását okozza. A babavárás 9 hónapja és a szoptatás alatt az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

    Férfiaknál az alkoholizmus következtében az emlő megnövekedhet (gynaecomastia), heresorvadás és impotencia alakulhat ki.

    Az alkoholbetegekre a személyiség súlyos torzulása jellemző. Az alkoholisták körében gyakori a depresszió (mint kiváltó ok és mint következmény is), az öngyilkosság (melyek az átlagosnál nagyobb arányban lesznek befejezettek).

    Ezt a cikket is olvassa el! Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Felléphet alkoholos pszichózis gyakori hallási hallucinációkkal, melyek üldöztetéses jellegűek és a beteg agresszív vagy paranoid viselkedését válthatják ki.

    Az alkoholbeteg személy társas kapcsolataira elsivárosodás jellemző, a családi kötelékek lazulnak, sok esetben válást, a családok felbomlását okozva. A beteg gyakran elveszíti munkáját.

    Olvasson tovább! Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A májmegnagyobbodás okai és tünetei

    A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, felnőttekben 1500-1700 gramm súlyú. A máj nagysága kopogtatással is jól megítélhető, de a hasi ultrahangos vizsgálat is nagyon pontosan tud róla nyilatkozni.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

    A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

    Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

    Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

    Vérhányás és véres hányás - Mi állhat a háttérben?

    Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.