• Előzze meg a térdfájást!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A térdfájás egy gyakori ízületi panasz. Hogyan előzheti meg a kialakulását?

    Térdfájdalom bármely életkorban előfordulhat. A térdfájás oka többnyire a hibás terhelés. Helytelen mozdulatok, rossz testtartás (pl. rendszeres terhelés, gyakori térdelés) következtében kialakuló mikrosérülések is eredményezhetik, valamint nagyobb sérülések következménye is lehet. A térdízület a többi ízülethez viszonyítva érzékenyebb és hajlamosabb a sérülésekre. Fiataloknál többnyire túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb korban főként porckopás miatt jelentkezik, de hátterében számos egyéb betegség is állhat.

    Térdpanasz esetén forduljon orvoshoz!

    Mind az elhúzódó, mind a hirtelen kialakuló térdfájás jelentkezésekor orvosi kivizsgálás szükséges. A megfelelő kezelés kiválasztása ugyanis csak a térdfájdalom okának a pontos tisztázása után lehetséges.

    Tippek a térdfájás kialakulásának megelőzéséhez

    Sokat tehet térde épségének megőrzéséért kíméletes erősítő gyakorlatokkal, rendszeres mozgással és a testsúlyára való odafigyeléssel. A térdhez kapcsolódó izomcsoportok célzott erősítése és a rendszeres mozgás erősíti a térdet, valamint fokozza a térdízület stabilitását, ami így ellenállóbb lesz a sérülésekkel szemben.

    • Sétáljon, gyalogoljon sokat!
    • Kerülje a hirtelen és heves mozdulatokat!
    • Lehetőleg kerülje a guggolást!
    • Közlekedjen inkább a lépcsőn a lift használata helyett. Kivéve, ha már kialakult térdproblémája van, ez esetben ugyanis a lépcsőzés kerülendő!
    • Ügyeljen a kímélő testtartásra!
    • Állva dolgozzon, amikor csak teheti, akkor is, ha ülőmunkát végez. A lábizomzatát is erősíti és a keringési rendszerének is jót tesz, ha kevesebb időt tölt ülve.
    • Időnként a munkahelyén is végezzen nyújtógyakorlatokat!
    • Sportolás előtt mindig végezzen bemelegítést, levezetésként pedig nyújtást. Futáshoz ne válasszon túl gyors tempót, és viseljen megfelelő futócipőt! Ne fusson túl kemény, illetve egyenetlen talajon! Az ilyen talajon a járás is megterhelő a térdízület számára. Bizonyos sportágakban, így pl. a futballban, a kézilabdában stb. nagyobb a térdsérülések veszélye.

    Ha már fáj a térd: kíméljük vagy mozgassuk?

    Akut térdsérülések esetén mindig azonnali orvosi ellátásra és szigorú pihentetésre van szükség!

    Ezzel szemben krónikus térdfájás esetén jót tesz a testmozgás, de természetesen csakis a térdkímélő sportágak, amilyen például a vízi torna, az úszás, a nordic walking vagy a golf.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Van esély a szürkehályog megelőzésére?

    Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás - ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos fokig vagy teljesen elszürkülhet. Mintha a beteg felvett volna egy piszkos szemüveget. A homályos látás mellett nő a fényérzékenysége is. Lehetséges, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul ehhez? Az okokat és megelőzési lehetőségeket Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körbe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.