• Hogyan válasszunk iskolatáskát?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyermek egészsége legyen a fő szempont az iskolatáska kiválasztásánál. Milyen szempontok alapján válasszunk?

    Miért fontos, hogy megfelelő táskát válasszunk?

    Sajnos kevesen fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő iskolatáskát válasszanak gyermeküknek, vásárláskor leginkább a divat és az anyagiak a meghatározó tényezők, ahelyett, hogy a kényelmet és a táska megfelelő kialakítását tartanánk szem előtt. Pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a gerincbántalmak kialakulását, mint később kezelni azokat. A nem jól megválasztott iskolatáska rendszeres viselése, valamint a mozgásszegény életmód a két legfontosabb oka annak, hogy a gyermekeknél hátfájás, rossz tartás és hosszú távon gerincferdülés alakul ki. 

    Ha egészséges a gyermek, akkor gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki és ágyéki szakasza pedig homorú; ezek a görbületek biztosítják a gerinc optimális teherviselő képességét. Önmagában a súly cipelése a fiziológiás görbületeket még nem változtatja meg, de a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás túlterheli a gerincoszlopot. A csigolyatest a nyomás oldalán idő előtt elcsontosodik, a másik oldalon pedig tovább növekszik, ami kóros görbületek, gerincferdülés kialakulását eredményezheti.

    Milyen szempontok alapján válasszunk?

    Az iskolatáska kiválasztásánál tehát a gyermek egészsége legyen a fő szempont, és természetesen az is fontos, hogy a gyermek örömmel viselje, tetsszen neki.

    A szimmetrikus terhelést biztosító iskolatáskák a legmegfelelőbbek. Ezek az iskolatáskák mindkét vállon hordva egyenletes terheléselosztást biztosítanak, ám ezek közül sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

    Olyan táskát vásároljanak, ami ergonómiailag tervezett, hátfala igazodjon a gerincoszlophoz, minden oldalról támassza a gerincet, tökéletesen kövesse a test vonalát így megakadályozva, hogy viselője görnyedt tartást vegyen fel. A hátfal anyaga légáteresztő legyen, hogy minél kevésbé izzadjon be viselője háta. A vállhevederek szélesek, jól párnázottak legyenek, hogy ne csússzanak le és ne vágják a gyermek vállát. A táska vállpántjai legyenek állíthatóak, a táska a jobb megtámasztás érdekében a váll vonalától a medencecsontig érjen.

    A táska belső tere többrekeszes legyen, hogy a megfelelő pakolással jobban eloszthassuk a gerincre nehezedő súlyt, ennek érdekében a nehezebb könyveket a gerinchez közelebbi rekeszbe, a könnyebbeket a távolabbiba helyezzük. Fontos az is, hogy a táska saját súlya a lehető legkisebb legyen, megfelelő minőségű, strapabíró anyagból készüljön minőségi varrással.

    A legmegfelelőbb táska megvétele után az is fontos feladatunk, hogy rávegyük gyermekünket, hogy mindig két vállon hordja a táskáját.

    Mi kerüljön az iskolatáskába?

    Édességek helyett egészséges harapnivalókat csomagoljon be a gyermekének az iskolába, pl. kedvenc gyümölcsét. A gyerekek nagyobb örömmel látnak neki a tízórainak, ha valamilyen színes szalvétába vagy dobozba csomagoljuk az elemózsiát.

    Mindig legyen a gyerekeknél egészségügyi csomag is, ami tartalmazzon papír zsebkendőt, toalettpapírt, lányoknál egészségügyi betétet stb.!

    A telepakolt iskolatáska súlya a gyermek testsúlyának 10%-át ne haladja meg! Csak a legszükségesebb dolgokat tegyük a táskába, fölösleges dolgokat azonban ne! A gyerekeknek úgyis mindig vinniük kell a könyveiket, füzeteiket, íróeszközeiket stb., amik épp elég terhet jelentenek. Az iskolatáska ugyanis rendszerint a tanszerekkel is nehezebb, mint a nemzetközileg elfogadott mérték, ami a testsúly 10 százaléka. Az ideális az lenne, ha minden iskolában minden gyermeknek lenne saját szekrénye és csak azokat a könyveket kellene a táskájában cipelnie, ami a másnapi felkészüléshez szükséges.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

    Mit tehet dereka és háta egészségének megőrzéséért?

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Mit kell tudni a Schroth-módszerről?

    A Schroth-módszert napjainkban a tartáshibák, a scoliosis - gerincferdülés - és a Scheuermann-betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmazzák.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.