Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

WEBBeteg
frissítve:

Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki. Tanácsok a megelőzéshez.

Az utazási betegséget, más néven kinetózist mozgási ingerek váltják ki. Tünetei, azaz a szédülés, hányinger, hányás, fejfájás és sápadtság például autóban, repülőn vagy tengeren való utazáskor jelentkezhetnek.

Az utazási betegség akár életveszélyes balesetek okozója is lehet (pl. szédülés, figyelem romlása miatt), ha a közlekedési eszköz sofőrjét, irányítóját érinti. Az utas számára egyébként egészségügyi szempontból veszélytelen, de mindenképpen nagyon kellemetlen és megterhelő.

Egyénenként változik, hogy milyen erős ingerek hatására jelentkeznek az utazási betegség tünetei. A kinetózisra elsősorban a két és tizenkét év közötti gyerekek hajlamosak. A felnőttek közül a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. De a tünetek bárkinél jelentkezhetnek. Van néhány tényező, ami növeli a tünetek jelentkezésének kockázatát, ilyen például a migrén, az alkoholfogyasztás, a félelem (pl. repüléstől, utazástól), a terhesség és a menstruáció.

Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

Ha Ön hajlamos az utazási betegségre, ajánlott már indulás előtt megtennie a szükséges óvintézkedéseket. Így a tünetek enyhébb formában jelentkeznek, vagy akár teljesen el is kerülhetőek.

  • Utazás előtt kerülje a zsíros ételek fogyasztását! Könnyű ételeket ehet, például gyümölcssalátát vagy szendvicset.
  • Az utazás napján és az azt megelőző napon ne igyon alkoholt!
  • Lehetőleg kerülje a koffeinfogyasztást, vagy legalább mérsékelje!
  • Buszon, villamoson, vonaton, ha teheti, menetiránnyal szemben üljön, az ablak melletti ülésen. Az autóbuszon lehetőleg az első sorban foglaljon helyet, hogy az úton tarthassa a szemét, ugyanezen okból autóban a sofőr melletti ülésen ajánlott utazni. A buszon jó választás lehet a középső ülések valamelyike is, mivel az utazás itt a legkevésbé rázós.
  • Ha repülőgépen utazik, ajánlott a folyosó felőli oldalra ülni, ugyanis sokaknak jót tesz, ha időnként tehetnek néhány lépést.
  • Az utazási hányinger megelőzésére szolgáló gyógyszerek normál esetben akkor a leghatékonyabbak, ha az indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat. Az egyes gyógyszerek pontos alkalmazását illetően olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődjön gyógyszerésztől!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.