• Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó napszemüvegnek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hogyan válasszunk napszemüveget?

    Az erős UV sugárzás veszélyeztetheti a szemet is, ezért fontos, hogy a napszemüveg kiválasztásakor ne csak esztétikai szempontokat vegyünk figyelembe. A jó napszemüvegnek védelmet kell biztosítania a napsugárzás káros hatásai ellen.

    Az UV-A és UV-B sugarak nemcsak a bőrre nézve ártalmasak, hanem számos szembetegséget is okozhatnak. Az ózonréteg elvékonyodása következtében pedig a rövidhullámú UV sugarak szinte akadálytalanul juthatnak szemünkbe. A káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig, ezért ilyenkor is viseljünk napszemüveget.

    A kontaktlencsét viselőknek is ajánlott napszemüveget hordani, hiszen még ha a lencse UV-védelemmel el is van látva, a szemnek csak egy kis részét fedi le.

    Az, akinek látásproblémája miatt szemüveget kell viselnie, hordjon dioptriás napszemüveget!

    Mire figyeljünk a választáskor?

    • A napszemüveg legyen ellátva CE jelzéssel! Ez a jelölés garantálja, hogy a napszemüveg az európai irányelvek által meghatározott biztonsági követelményeknek megfelel. Ám mivel a hatóságok nem vizsgálnak át minden CE jelzéssel ellátott szemüveget, a legbiztosabb, ha szemüvegét egy optikussal vizsgáltatja meg, aki egy készülékkel be tudja mérni, valós-e az UV-védelem.
    • A napszemüveg lencséje legyen sérülésektől és anyaghibáktól mentes!
    • A szemüveg legyen kényelmes!
    • Filter kategória (0-4-ig):

    o   0-s kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse

    o   1-es kategória: enyhén színezett lencse, viselése részben felhős időben ajánlott

    o   2-es kategória: közepesen színezett lencse, viselése átlagos napsütésben ajánlott

    o   3-as kategória: sötét lencse, viselése erős napfénynél ajánlott

    o   4-es kategória: nagyon sötét lencse, viselése kivételesen erős napfénynél ajánlott. Nem felel meg országúti vezetéshez!

    • Olyan napszemüveget válasszunk, amely a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást. Azokat a napszemüvegeket, amelyek láthatófény-áteresztése 8% alatt van, 4-es kategóriába kell sorolni és nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. Ezt kötelezően fel kell tüntetni ezeken a szemüvegeken, ahogyan minden 4-es kategóriájú, illetve minden olyan napszemüveg esetében is, amelyek valamilyen okból nem felelnek meg országúti vezetéshez.
    • A napszemüveg mérete: Mivel a napsugarak oldalról is bejuthatnak a szembe, a kicsi, kerek lencséjű napszemüvegek nem nyújtanak kellő védelmet. Válasszunk inkább a hajlított ívű sportszemüvegek vagy a nagy lencséjű modellek közül!
    • A napszemüveg színe: A színnek és árnyalatnak igazából nincs olyan nagy jelentősége, ugyanis az UV-szűrő magában a lencse anyagában található. Ám mégis érdemes tudni a következőket:

    o   zöld lencse: a legjobb színlátást biztosítja

    o   sárga lencse: jó képélességet biztosít, jól használható ködben, hóesésben, viszont nem ajánlott erős fényben

    o   barna lencse: nyugtatja a szemet, erős napsütés esetén ideális, kontrasztosabban lehet vele látni, növeli a mélységlátást (pl. hegymászás, síelés, horgászás)

    o   szürke lencse: legkevésbé torzítja a színeket

    o   kék lencse: jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. 

    Napszemüvegek sportoláshoz

    Hegymászóknak vagy a hegyekben kirándulóknak különösen fontos, hogy oldalról is védje a szemet a napszemüveg.

    Kocogáshoz vagy nagyobb sétákhoz ajánlott olyan szemüveget választani, amiben az arc jól tud szellőzni.

    A sportszemüvegekkel szemben elvárás, hogy könnyű anyagból készüljenek, legyenek törésállók, kényelmesek és illeszkedjenek jól az arcunkhoz, fülünkhöz, orrnyergünkhöz. Készüljenek bőrbarát anyagból, és ne korrodálódjanak. A sportszemüvegek lencséje ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, a szem sérüléseinek kockázata is kisebb.

    Az íves napszemüvegek nemcsak az UV fénytől védik a szem oldalsó részét is, hanem a portól, a felcsapódó víztől és a felverődő apróbb kavicsoktól is. Szemüvegrögzítő pánttal még biztonságosabbá tehető a sportszemüveg viselése.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan befolyásolja az ajakherpesz kialakulását az UV sugárzás?

    Az ajakherpesz elsősorban az ajkakon jelenhet meg, de ritkán az arc más területén is, így a homlokon, az orron vagy az állon. Ha valaki egyszer megfertőződött, akkor a vírusok egész életében a szervezetében maradnak megbújva az idegdúcokban, és bizonyos ingerek és provokáló tényezők hatására időről időre reaktiválódhatnak, és a herpesz megjelenését, kiújulását okozzák.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Számos szembetegséget okozhat az UV-terhelés

    Tudjuk, hogy bőrünket védeni kell a káros UV sugárzással szemben, mivel napégést, felgyorsult bőröregedést és súlyosabb esetekben akár bőrrákot is okozhat. Az UV sugárzás azonban ugyanilyen káros hatással lehet szemeink egészségére is, így a szemeket és a szemkörnyéki bőrt ugyanúgy védeni kell az UV sugárzással szemben.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

    Milyen az ideális napszemüveg?

    Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV sugárzás a szemet is veszélyeztetheti. Dr. Tóth Eszter szemész, kontaktológus a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg-választásról beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.