Milyen panaszokat okozhat a melegfront?

WEBBeteg
frissítve:

Hogyan hat szervezetünkre a melegfront?

A frontérzékenység különböző formában jelentkezhet egyénenként.

Az egyes meteorológiai paraméterek frontokra jellemző hirtelen változásai alkalmazkodási mechanizmusok beindítására (vegetatív reakciók) kényszerítik szervezetünket, ami néhány embernél akár komoly tüneteket is okozhat. A frontátvonulások bárkinél okozhatnak panaszokat, de főként a túlhajszolt, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős vagy bizonyos betegségekben (pl.: reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedő emberek érintettek. A kisgyermekek is érzékenyebbek a frontátvonulásokra, mint az egészséges felnőttek.

Fokozott veszélyben a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők!

A frontok hatására gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye.

Szívbillentyűbetegeknél könnyebben jelentkezik lábdagadás, fulladás, látszólag indokolatlan fáradtság, mindezen tünetek hátterében a fokozódó szívgyengeség áll. A szívbetegeknél a ritmuszavar is gyakoribbá válik.

Milyen panaszokat okozhat még a melegfront?

Melegfront esetén már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek a tünetek. Ilyenkor a hőmérséklet emelkedik, a páratartalom nő, a légnyomás pedig csökken; mindezek a vérnyomás csökkenéséhez, a pulzusszám emelkedéséhez vezethetnek, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, valamint a migrénes panaszok gyakoribb előfordulását okozhatják.

A melegfront-átvonulás nagyon gyakran okozhat szívinfarktust, epilepsziás rohamot, tüdőembóliát, migrént, illetve emésztési panaszokat.

A hideg és meleg légtömegek találkozása a reumás panaszokat fokozza, kólikához vezethet, a hörgők fokozott reakcióját és anginás panaszokat okozhat. A reumás betegek közül néhányan nagyon érzékenyen reagálnak bizonyos vihartípusokra. A reumás páciensek nagy többsége időjárás-érzékenységtől is szenved.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek hidegfront és melegfront esetén is jelentkeznek, ilyen például a levertség, a nyugtalanság, az ingerlékenység, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás. Mindezek miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért csak fokozott óvatossággal szabad részt venni a közlekedésben!

Kismamák frontérzékenysége

A jó általános állapotban lévő magzatoknál csak az erősebb inger vált ki reakciót, az érzékenyebb szervezeteknél viszont a frontátvonulások is fokozott megterhelést jelenthetnek. A várandós nő frontérzékenysége is befolyással van a magzatánál fronthatásokkor fellépő elváltozásokra.

Minél érzékenyebb egy terhes nő a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége rövidebb ideig fog tartani a számítottnál. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a kismamáknál, akik a hideg- vagy a melegfrontra érzékenyek, a frontokhoz kötődő légköri változások alatt gyakrabban indult meg a szülés.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.