• Milyen panaszokat okozhat a melegfront?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hogyan hat szervezetünkre a melegfront?

    A frontérzékenység különböző formában jelentkezhet egyénenként.

    Az egyes meteorológiai paraméterek frontokra jellemző hirtelen változásai alkalmazkodási mechanizmusok beindítására (vegetatív reakciók) kényszerítik szervezetünket, ami néhány embernél akár komoly tüneteket is okozhat. A frontátvonulások bárkinél okozhatnak panaszokat, de főként a túlhajszolt, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős vagy bizonyos betegségekben (pl.: reumatológiaiidegrendszeriszív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedő emberek érintettek. A kisgyermekek is érzékenyebbek a frontátvonulásokra, mint az egészséges felnőttek.

    Fokozott veszélyben a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők!

    A frontok hatására gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye.

    Szívbillentyűbetegeknél könnyebben jelentkezik lábdagadás, fulladás, látszólag indokolatlan fáradtság, mindezen tünetek hátterében a fokozódó szívgyengeség áll. A szívbetegeknél a ritmuszavar is gyakoribbá válik.

    Milyen panaszokat okozhat még a melegfront?

    Melegfront esetén már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek a tünetek. Ilyenkor a hőmérséklet emelkedik, a páratartalom nő, a légnyomás pedig csökken; mindezek a vérnyomás csökkenéséhez, a pulzusszám emelkedéséhez vezethetnek, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, valamint a migrénes panaszok gyakoribb előfordulását okozhatják.

    A melegfront-átvonulás nagyon gyakran okozhat szívinfarktustepilepsziás rohamottüdőembóliát, migrént, illetve emésztési panaszokat.

    A hideg és meleg légtömegek találkozása a reumás panaszokat fokozza, kólikához vezethet, a hörgők fokozott reakcióját és anginás panaszokat okozhat. A reumás betegek közül néhányan nagyon érzékenyen reagálnak bizonyos vihartípusokra. A reumás páciensek nagy többsége időjárás-érzékenységtől is szenved.

    Bizonyos általános idegrendszeri tünetek hidegfront és melegfront esetén is jelentkeznek, ilyen például a levertség, a nyugtalanság, az ingerlékenység, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás. Mindezek miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért csak fokozott óvatossággal szabad részt venni a közlekedésben!

    Kismamák frontérzékenysége

    A jó általános állapotban lévő magzatoknál csak az erősebb inger vált ki reakciót, az érzékenyebb szervezeteknél viszont a frontátvonulások is fokozott megterhelést jelenthetnek. A várandós nő frontérzékenysége is befolyással van a magzatánál fronthatásokkor fellépő elváltozásokra.

    Minél érzékenyebb egy terhes nő a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége rövidebb ideig fog tartani a számítottnál. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a kismamáknál, akik a hideg- vagy a melegfrontra érzékenyek, a frontokhoz kötődő légköri változások alatt gyakrabban indult meg a szülés.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A skarlát tünetei

    Dr. Árki Ildikó

    Több pesti óvodában is megjelent a betegség. Mire érdemes odafigyelni?

    A csökkenő libidó ellen

    T. Zs., fordító

    A ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sokak problémáján segíthet!

    A hirtelen jött meleg mindenkit megviselhet

    Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran...

    Az időjárás változásainak...

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények...

    A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

    A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s azzal...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.