• Milyen panaszokat okozhat a melegfront?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hogyan hat szervezetünkre a melegfront?

    A frontérzékenység különböző formában jelentkezhet egyénenként.

    Az egyes meteorológiai paraméterek frontokra jellemző hirtelen változásai alkalmazkodási mechanizmusok beindítására (vegetatív reakciók) kényszerítik szervezetünket, ami néhány embernél akár komoly tüneteket is okozhat. A frontátvonulások bárkinél okozhatnak panaszokat, de főként a túlhajszolt, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős vagy bizonyos betegségekben (pl.: reumatológiaiidegrendszeriszív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedő emberek érintettek. A kisgyermekek is érzékenyebbek a frontátvonulásokra, mint az egészséges felnőttek.

    Fokozott veszélyben a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők!

    A frontok hatására gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye.

    Szívbillentyűbetegeknél könnyebben jelentkezik lábdagadás, fulladás, látszólag indokolatlan fáradtság, mindezen tünetek hátterében a fokozódó szívgyengeség áll. A szívbetegeknél a ritmuszavar is gyakoribbá válik.

    Milyen panaszokat okozhat még a melegfront?

    Melegfront esetén már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek a tünetek. Ilyenkor a hőmérséklet emelkedik, a páratartalom nő, a légnyomás pedig csökken; mindezek a vérnyomás csökkenéséhez, a pulzusszám emelkedéséhez vezethetnek, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, valamint a migrénes panaszok gyakoribb előfordulását okozhatják.

    A melegfront-átvonulás nagyon gyakran okozhat szívinfarktustepilepsziás rohamottüdőembóliát, migrént, illetve emésztési panaszokat.

    A hideg és meleg légtömegek találkozása a reumás panaszokat fokozza, kólikához vezethet, a hörgők fokozott reakcióját és anginás panaszokat okozhat. A reumás betegek közül néhányan nagyon érzékenyen reagálnak bizonyos vihartípusokra. A reumás páciensek nagy többsége időjárás-érzékenységtől is szenved.

    Bizonyos általános idegrendszeri tünetek hidegfront és melegfront esetén is jelentkeznek, ilyen például a levertség, a nyugtalanság, az ingerlékenység, az alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás. Mindezek miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért csak fokozott óvatossággal szabad részt venni a közlekedésben!

    Kismamák frontérzékenysége

    A jó általános állapotban lévő magzatoknál csak az erősebb inger vált ki reakciót, az érzékenyebb szervezeteknél viszont a frontátvonulások is fokozott megterhelést jelenthetnek. A várandós nő frontérzékenysége is befolyással van a magzatánál fronthatásokkor fellépő elváltozásokra.

    Minél érzékenyebb egy terhes nő a frontátvonulásokra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhessége rövidebb ideig fog tartani a számítottnál. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a kismamáknál, akik a hideg- vagy a melegfrontra érzékenyek, a frontokhoz kötődő légköri változások alatt gyakrabban indult meg a szülés.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hirtelen enyhül az időjárás - Hogyan reagálhat a szervezetünk?

    Sokunk már jó előre megérzi az időváltozást. A melegfront közeledtét – az arra érzékenyeknél – általában egy-két nappal vagy néhány órával az időjárás-változás beköszöntése előtt ingerültség, fáradtságérzet, pulzus- és vérnyomás-emelkedés jelezheti, míg az ellenkező időjárási frontnak nem a közeledése, hanem a jelenléte váltja ki a kellemetlen, esetleg kínzó testi és pszichés panaszokat.

    Milyen panaszokat okozhat a hidegfront?

    A frontérzékenység különféle formában jelentkezhet egyénenként.

    Pajzsmirigybetegség és hideg idő - Tippek a túléléshez

    A hideg időjárás, hó és fagy beköszöntével fontos, hogy a pajzsmirigybetegek különös figyelmet szenteljenek az egészségüknek. Az alábbi tippek ebben segítenek.

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Időjárás: Hogyan terjed az influenza? Érdemes még beoltatni magunkat?

    A hétvégére várható száraz és enyhe időjárás nem kedvez az influenza terjedésének, de emellett nagyon sok tényező befolyásolja még a járványt - mondta Berencsi György virológus szerdán az MTI-nek.

    Iskolakezdés - A stresszhatás nemcsak a felnőtteknek okozhat fejfájást

    Lassan véget ér a nyár, az ősz kezdetével változékonyabbra fordul időjárásunk is. A nyári szünidőt a gyerekek számára egy sokkal megterhelőbb időszak követi, gyakran tapasztalhatunk náluk fokozott fáradtságot, fejfájást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.