• Sporttippek ötven éven felülieknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészség megőrzése érdekében az életkornak és erőnlétnek megfelelő sportos életmód ötven felett is fontos. Olyan mozgásformákat válasszon, amelyek nem megterhelőek, nem súrolják teljesítőképessége határait.

    Ebben az életszakaszban a szervezet már egészen másképp működik, mint a húszas életévekben: a csontok és ízületek sokkal sérülékenyebbek.

    Fontos a megfelelő felkészülés

    Attól is függ, hogy milyen mozgásformát választhat, hogy a sport már eddig is élete része volt-e vagy csupán most szeretné elkezdeni a rendszeres mozgást. Amennyiben most szeretne sportosabb életmódra váltani, mindenképpen legyen nagyon óvatos és körültekintő, a hirtelen kezdett testedzés ugyanis veszélyeket hordoz magában (pl.: ízületiszalag-szakadás, izomszakadások, rándulások stb.). Ezért csak fokozatosan kezdje hozzászoktatni szervezetét a rendszeres fizikai aktivitáshoz és ne követeljen magától sokat! Ez a sportot újrakezdőkre is vonatkozik! A sportolás megkezdése előtt – különösen akkor, ha egészségügyi problémái vannak – orvosi vizsgálatok elvégzése szükséges.

    Az eddig is rendszeresen sportoló, jól edzett emberek is kerüljék a túlerőltetést és vegyenek részt rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokon!

    A rendszeres sportolás előnyei

    A sport erősíti az immunrendszert, a szívet és a keringési rendszert, segít az ideális testsúly megőrzésében vagy elérésében és nem utolsósorban javítja a kedélyállapotot. A rendszeres edzés időskorban is segít megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást.

    Milyen mozgásformák ajánlottak?

    Edzés előtt mindig végezzen bemelegítő gyakorlatokat!

    Idősek számára az erősítő gyakorlatok kezdetben könnyebben kivitelezhetők a kitartó sportoknál. Később kombinálhatja ezeket kitartó gyakorlatokkal. Célszerű hetente három-négyszer sportolni, pihenőnapok közbeiktatásával.

    Azok számára, akik inkább egyedül sportolnának, leginkább az úszás, a gyaloglás vagy a futás a legideálisabb mozgásforma.

    Akik szívesebben sportolnak társaságban, azok például választhatják a teniszt, a társastáncot, a kerékpározást, de kipróbálhatják akár a nordic walkingot, a jógát, a pilatest vagy a gerinctornát is. Az edzőtermi óráknak megvan az az előnyük, hogy az edző kontrollálja a résztvevők mozdulatait.

    A felsoroltak mellett még számtalan sportág közül válogathat, találja meg a magához illőt, hogy örömét lelje benne!

    Még egy jó tanács: Mindig legyen kéznél mobiltelefon, hogy sérülés esetén tudjon segítséget hívni.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.