Tippek a tavaszi fáradtság megelőzéséhez

WEBBeteg
frissítve:

A tavaszi fáradtság megelőzhető. Egészséges életmóddal elkerülhető vagy legalábbis nagymértékben enyhíthető.

Mozogás a szabadban, derűs időben, friss levegőn

A szabadban folytatott sporttevékenységek nemcsak fizikai erőnlétünket javítják, hanem kedélyállapotunknak is jót tesznek.

A kedvünk szerint választott sportág, a rendszeres, képességeinkhez mért testmozgás erősíti a keringési rendszert, az izmokat, a csontokat, az immunrendszert és a stresszválaszban részt vevő anyagok termelését növeli. A testedzés során endorfin is felszabadul.

A testedzés hatására megélénkül a keringés, felfrissül a szervezet. Fizikai aktivitás közben a tápanyagok hasznosulása javul, és gyorsabbak lesznek az anyagcsere-folyamatok. A fizikai aktivitás által nappal éberebbek lehetünk, az éjszakai alvás pedig pihentetőbb lehet, mivel javul az alvás minősége.

Egészséges táplálkozási szokások

A szervezet egyenletes energiaellátása érdekében étkezzen naponta többször (5 alkalom ajánlott), kisebb mennyiségű ételeket fogyasztva. Este ne fogyasszon nehéz ételeket! Kerüljön étrendjébe sok gyümölcs és zöldségféle. Amennyiben allergia vagy ételintolerancia nem zárja ki, fogyasszon minél több tejet és tejterméket (előnyben részesítendő a joghurt és a kefir könnyű emészthetőségük miatt, valamint az idegrendszer számára fontos anyagokat tartalmazó tejsavó és író). Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, ajánlott naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot elfogyasztani ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

Aludjon eleget!

Sokszor előfordul, hogy a napközbeni fáradtságot egyszerűen a túl rövid éjszakai alvásidő okozza. Az alváshiány következtében nappal levertnek, kimerültnek érezhetjük magunkat.

A felnőtteknek naponta minimum 7 óra minőségi alvásra van szükségük. A jól összeállított napirend segíthet abban, hogy este időben ágyba kerüljön és kipihenten ébredjen.

Mérsékelje a koffeinfogyasztást! A túlzott koffeinfogyasztás hatására ugyanis emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, az idegesség, nyugtalanság fokozódhat, nehezebben megy az elalvás.

Kezeltesse betegségeit!

A kialvatlanság hátterében különféle, esetenként súlyos betegségek is állhatnak, ezért tartósan fennálló vagy súlyos fáradtság esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

Az éjszakai ébredéseket és a nappali fáradtságot egyaránt okozhatják lappangó, fel nem ismert betegségek, így például horkolás, alvási apnoe, vérszegénység, depresszió, pajzsmirigy-alulműködés, szívbetegségek, urológiai panaszok, daganatos megbetegedések és még számos egyéb betegség.

Mind az alvászavarok, mind a nappali fáradékonyság komplex kivizsgálást igényelnek. Az alapprobléma kezelésével az esetek többségében a nappali fáradtság is megszüntethető.

A negatív stresszhatások káros következményeinek elkerülése érdekében találjuk meg a számunkra leghatékonyabb kikapcsolódási lehetőségeket, pl.: relaxáció, hosszú séták a természetben, masszázs. Szükség esetén vegye igénybe pszichológus vagy pszichiáter segítségét!

Ápoljuk lelkünket is!

Gondolkozzunk pozitívan, legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Szánjunk több időt kikapcsolódásra, kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Dr. Nagy László, infektológus
Tavaszi fáradtság
Tavasszal éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.