Miért lehet a hidegben megfázni?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

Ha nagyon fázunk, vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések.

Nagy hidegben először a lábunk, a kezünk és a fejünk kezd el fázni, és ha huzamosabb ideig tart ez az állapot, sokszor valóban meg is fázunk, de az összefüggés mégsem ilyen egyszerű. A hőmérséklet csak másodlagos tényező: A hideg önmagában nem okoz megfázást, náthát vagy influenzát, de ideális feltételeket szolgáltat a felső légúti betegségek kórokozóinak terjedéséhez és gyengíti az immunrendszerünket.

Ezek vezetnek a megfázáshoz

Az alábbi tényezők együttesen felelősek azért, hogy a téli hónapokban gyakoribbak a felső-légúti megbetegedések:

  • A náthavírusok (az esetek többségében rhinovírusok) hideg időben gyorsabban terjednek. A Német Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatásai szerint alacsonyabb hőmérsékleten a vírusok körül speciális gél képződik, amely védelmet nyújt számukra. Az influenzavírus a hideg és száraz levegőt kedveli. Magasabb hőmérsékleten, így például a légutakban, ez a bevonat feloldódik és a kórokozók akadálytalanul terjedhetnek tova a szervezetben.
  • Zárt térben, ahol kevés a friss oxigén, a víruskoncentrációval együtt emelkedik a fertőzésveszély is. Télen többet tartózkodunk ilyen helyen, és ritkábban szellőztetünk.
  • A téli fényhiány következtében a szervezetünkben kevesebb D-vitamin termelődik, aminek eredményeképpen az immunrendszer legyengül, és nem tud kellő hatékonysággal fellépni a kórokozókkal szemben.
  • A fűtött helyiségek levegője kiszárítja az orr és a felső légutak nyálkahártyáját, ami így ideális életterévé válik a vírusoknak és baktériumoknak, és ha a kórokozók elszaporodnak, jelentkeznek a megfázás tünetei.
  • Alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok mellett szervezetünk kevésbé tud ellenállni a kórokozók támadásainak, mint nyáron. A hideg ugyanis gyengíti immunrendszerünket, benne a légutakban található védekező sejtek működését is. Ha hidegben tartózkodunk, nemcsak végtagjaink vérellátása romlik, hanem az immunvédelemért felelős sejtek hatékonysága is csökken. Ilyen feltételek mellett a kórokozók gyorsan elszaporodnak, még mielőtt az immunrendszer aktiválódna.

A hideg tehát önmagában nem okoz megfázást, gondoljunk csak arra, hogy az északi államok lakói sincsenek folyton megfázva. A hideg idő velejárói azonban hatással vannak a kórokozók terjedésére és ellenálló képességünk működésére, ezért gyakoribb a megfázás télen, hidegben.

Felfázást is okozhat a hideg

Hasonló okok állnak a felfázásból adódó panaszok mögött is a hideg hónapokban. Főleg a nőknél gyakori, de férfiaknál is bármikor előfordulhat, ha nem figyelnek oda egészségük megóvására.

A felfázást nem a hideg, hanem a húgyutakban jelen lévő baktériumok elszaporodása okozza, ám a hideg rontja szervezetünk védekezőképességét, és így kedvez a kórokozóknak. Ha valaki hosszasan tartózkodik a hidegben olyan lábbeliben, amiben fázik a lába, vagy nem öltözködött fel elég melegen, akkor nagyon könnyen felfázhat, aminek akár húgyhólyaggyulladás is lehet a következménye, és a fertőzés átterjedhet a vesékre is vesemedence-gyulladást okozva.

A hideg ellen nem tehetünk sokat, az egészségünkért igen

Télen mindig figyeljünk oda a megfelelő, réteges öltözetre, fontos, hogy ne fázzunk és melegünk se legyen. Sajnos azonban ezen kívül nem tehetünk sokat a belélegzett hideg levegő ellen, és mindenképp fontos az is, hogy minél több időt töltsünk télen is a szabadban. A megelőzés kulcsa inkább immunrendszerünk egészségének megőrzésében és a higiénés szabályok követésében van.

Emlékeztetőül a legfontosabbak: rendszeres kézmosás, betegség esetén maradjunk otthon, szellőztessünk rendszeresen, száraz levegő esetén, táplálkozzunk egészségesen, vitaminokban gazdagon, és télen is figyeljünk mentális egészségünkre.

Ne feledjük, hogy hideg időben számos betegség esetében állapotromláshoz, a betegség fellángolásához, vagy a kockázat növekedéséhez vezet, így ismert egészségügyi probléma esetén fokozottan figyeljünk ezek kezelésére.

Tanácsok a megelőzéshez

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; netzathleten.de
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.