• Előzze meg a combnyaktörést!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Napjainkban a csontritkulás népbetegséggé válása miatt csípőtáji (combnyak)törések egyre gyakrabban fordulnak elő, főleg időskorban, legtöbbször egyszerű elesés következtében.

    Az a legveszélyesebb, ha valaki az oldalára esik, mert ilyenkor a csont könnyebben eltörhet. A combnyaktöréssel járó balesetek többsége otthon következik be, de télen a csúszós, jeges úton is rendkívül nagy a kockázat.

    Az idősebb korosztály azért veszélyeztetettebb a csontsérülések szempontjából, mert csontjaik sokkal sérülékenyebbek a csontritkulás miatt.

    Combnyaktörés ritkán fiataloknál is előfordulhat, például erős fizikai behatás (pl.: közlekedési baleset vagy nagyobb magasságból történő leesés) következtében. A csont daganatos betegség miatti pusztulása is combnyaktöréshez vezethet.

    Az időskorral járó számos kockázat közül az egyik legnagyobb veszélyt jelentő változás a mozgásképesség, a mobilitás hanyatlása, és ebből fakadóan az elesés valószínűségének megnövekedése.

    Milyen tényezők növelik az elesés kockázatát?

    Mit tehet a megelőzés érdekében?

    Ha csontjai erősek és egészségesek maradnak, akkor a csonttörések és így a combnyaktörés kockázata is kisebb. Csontjai egészségének megőrzése és a csontritkulás megelőzése érdekében folytasson kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag táplálkozást és fiatalabb korban sportoljon rendszeresen, időskorban is próbáljon meg fizikailag aktív maradni életkorának megfelelően. Azt azonban tartsa szem előtt, hogy idősebb korban a hirtelen vagy megerőltető fizikai aktivitás veszélyes lehet, mivel a szervezet már lassabban reagál a nagyobb terhelést jelentő változásokra. Kerülje a hirtelen és megerőltető tevékenységeket!

    Ha Ön csontritkulásban szenved, figyeljen oda fokozottan ízületei védelmére, tartsa be orvosa utasításait mind a táplálkozásra és életmódra, mind a biztonsági előírásokra, mind az esetleges gyógyszeres kezelésre vonatkozóan, otthonát tegye biztonságossá.

    A csontritkulás akár fiatalabbakat is érinthet egyes gyógyszerek, például szteroidok szedése esetén, bizonyos anyagcsere- vagy endokrin betegségekben.

    Hogyan segíthet a család az időskori elesés megelőzésében?

    A család figyeljen oda az idős családtagokra! A mozgáskészségben beálló negatív változások az idős ember további életének átstrukturálását teszik szükségessé.

    A lakókörnyezet átalakítása a legfontosabb. A veszélyt jelentő tényezőket minimálisra kell csökkenteni, ennek érdekében ajánlott az ágyra leesésgátlót szerelni, a fürdőszobába kapaszkodókat, csúszásgátlókat, ülő alkalmatosságokat beszerezni, a küszöböket leszerelni, a szőnyegeket eltávolítani a lakásból (kivéve a megfelelően rögzített padlószőnyeget). El kell távolítani az alacsony, nehezen észrevehető tárgyakat, a lakás zsúfoltságát meg kell szüntetni. Ha van rá mód, úgy kell kialakítani az idős ember mozgási útvonalát, hogy ne kelljen lépcsőn közlekednie.

    Nagy veszélyt jelent a magány

    Idős családtagjaink számára is szervezzünk programokat, lehetőségeinkhez mérten vonjuk be a család idős tagjait is a család életébe: a hasznosság érzése megelőzheti a pszichés problémák kialakulását. A szellemi leépülés veszélye is csökkenthető a családi életben való részvétellel, a társas kapcsolatok ápolásával, a szellemi aktivitás fenntartásával.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Combnyaktörés - Végzetes is lehet

    Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak)törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.

    Depressziós beteg a családban - Hogyan segíthetnek a hozzátartozók?

    A depresszió számos, sokszor komoly változásokkal jár mind a páciens, mind a hozzátartozók életében. Előfordulhat, hogy a korábban aktív, életvidám ember hirtelen levert lesz, bűntudatot érez és reményvesztetté válik. Ekkor nagy szükség van a család támogató szerepére.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

    Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

    A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerés esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.