Gyümölcsök az őszi étrendben

WEBBeteg
frissítve:

Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.

A rendszeres étkezés, kiegyensúlyozott és változatos étrend mellett fontos az is, hogy az ételek alapanyagait jól válogassuk össze. Részesítse előnyben a friss, szezonális és helyi termékeket.

Az alma magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, valamint immunerősítő hatású C-vitamin-tartalma révén. Fogyasztható nyersen, sülve, süteményekben, kompótként, almaléként stb..

Amennyiben táplálékintolerancia vagy ételallergia nem zárja ki, étrendünk részei lehetnek például a következő gyümölcsök:

A mandarin C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zamatos gyümölcs.

A körtének magas a cukor-, vas-, kálium- és foszfortartalma, savtartalma viszont a többi gyümölcshöz viszonyítva alacsony.

A füge fogyasztható nyersen vagy szárítva, ám azt tudnunk kell, hogy szárítással a friss füge igen magas víztartalma nagymértékben csökken, cukortartalma viszont extrém mértékben nő. A friss fügében C-vitaminból van több, a szárítottban pedig A- és B-vitaminból. A füge kálium-, magnézium- és vastartalma magas, és gazdag rostanyagokban is.

A szőlő vasat, káliumot és C-vitamint is tartalmaz. Cukorbetegek nem fogyaszthatnak többet napi 80 g szőlőnél, mivel erősen megemeli a vércukorszintet magas szőlőcukor-tartalma miatt.

Az áfonyát leggyakrabban szárítva, aszalva, gyümölcsléként, lekvárként vagy süteményekbe téve fogyasztják. Az áfonya gazdag nátriumban, káliumban és C-vitaminban. Cukorbetegeknek ki kell kérniük orvosuk véleményét az áfonya fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!).

A dió sok tápanyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint számos biológiailag aktív anyagban, így fenolos antioxidánsokban és fitoszterolokban. A dióra allergiások számára azonban a fogyasztása szigorúan tilos!

Hogyan iktassuk be a gyümölcsöket étrendünkbe?

Reggelire fogyaszthatunk például zabpelyhet joghurttal, amelyhez frissen keverjünk kozzá friss vagy aszalt gyümölcsöt. Reggelire, de a nap bármely szakában választhatunk folyadékpótlásra édesítetlen, akár frissen facsart gyümölcsleveket. Ebédre fogyaszthatunk gyümölcslevest, tízóraira, uzsonnára pedig egy-egy gyümölcsöt, gyümölcsjoghurtot, turmixot vagy olajos magvakat.

Nagyon fontos, hogy a rostok, rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett sok folyadékot igyunk!

Cukorbetegeknek minden esetben számításba kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát, a napi megengedett fogyasztási mennyiséggel kapcsolatban feltétlenül kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

Tovább Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.