• Mit tehetünk a számítógépezés okozta fejfájás megelőzéséért?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sok ember, aki több órán át mozdulatlanul ül a számítógép monitora előtt nap mint nap, kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, esetenként homloktáji-halántéktáji fejfájásra panaszkodik. Mi okozhatja a számítógépezés utáni fejfájást?

    Szemünk izmai görcsösen megfeszülnek, ha órákon át mereven nézzük a számítógép monitorát. Az éles látáshoz a szemek megfelelő beállításáért a szemizmok felelősek. A szemizmok görcse elsősorban halántéktáji, szemkörnyéki, illetve homloktáji fájdalmat okozhat. Mivel ez a fájdalom pihenésre szűnik, nem javasolt fájdalomcsillapítót szedni.

    A számítógép előtt ülve nyakunkat rendellenesen, mereven tartjuk, ami a nyakizmok görcsét okozza, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájáshoz vezet, ami erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti.

    A szempanaszok egy részéért a nem megfelelő környezet a felelős, például a rossz fényviszonyok, régi monitorok vibrálása, légkondicionáló. A helytelen fejtartás és az izomzat huzamos megfeszülése miatt a szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csuklóalátámasztás is okozhat szempanaszokat.

    Néhány hasznos tanács a monitor előtti munkavégzés okozta fejfájás megelőzéséért

    Ne vegyen be fájdalomcsillapítót, amíg nem próbálta meg egyéb módszerekkel megszüntetni a panaszokat.

    Mit tehet fejfájás ellen, és hogyan óvja szemét a monitor előtt?

    • Félóránként néhány percre tekintsen el a monitorról,
    • viseljen védőréteggel ellátott, illetve ha látáskorrekcióra van szüksége, akkor megfelelő erősségű és védőréteggel ellátott szemüveget,
    • válasszon ki egy távoli pontot és nézze azt lazán,
    • tekintsen minden irányba, anélkül, hogy bármit mereven nézne,
    • a száraz szem okozta panaszok elkerülése érdekében a védő könnyfilm pótlásáért időnként pislogjon tudatosan, vagy műkönny készítményeket is használhat,
    • masszírozza át homlokát, halántékát, használhat gyógynövényes krémet is,
    • a párologtatóba csöppenthet néhány csepp izomlazító hatású illóolajat,
    • masszírozza át lazán a nyakizmait,
    • hajlítsa fejét többször minden irányba,
    • végezzen fejkörzést,
    • sportoljon rendszeresen, végezzen rendszeresen gerinctornát!
    • A törvényben előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet betartása a relaxációs, lazító gyakorlatok elvégzésére alkalmas.
    • Lehetőleg a gerinc megfelelő tartását biztosító ülőalkalmatosságot (pl. speciális számítógépszék, gimnasztikai labda) használjon.

    Amennyiben panaszai erősek és/vagy rendszeresen visszatérnek és/vagy nem szűnnek, feltétlenül forduljon orvoshoz!

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

    Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt, számol be kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, máskor homloktáji-halántéktáji fejfájásról, mely időnként a koncentrációt is befolyásolhatja.

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

    Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal

    Az aranyerek gyulladását követő fájdalom, duzzadás a megelőzésre ajánlott eljárások megtartása mellett számos hasznos házi praktikával is enyhíthető. Amennyiben nem csillapodnak panaszai, keresse fel orvosát!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.