A leggyakoribb egészségügyi veszélyek ősszel

WEBBeteg
frissítve:

Milyen veszélyekre kell felkészülnünk? Hasznos tanácsok. Mire érdemes figyelni? Az allergia minden esetben orvosi kezelést igényel, ezzel enyhíthetők a panaszok, és megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon.

Vírusfertőzések

Meghűlés: A közösségben (iskolában, óvodában) tartózkodással a gyermekek körében ugrásszerűen megnő a fertőző felső légúti hurutok előfordulása. Az ilyen fertőzések legtöbbje vírusos eredetű és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) a levegő útján terjed. A megelőzés érdekében a gyermekeknek tanítsuk meg az alapvető higiénés szabályokat. Az olykor már hideg reggelek, az esős, nyirkos idő és a hűvös szél kedvez a meghűléses betegségek kialakulásának. Ajánlott ilyenkor a réteges öltözködés.

Bárányhimlő: Az egyik legfertőzőbb vírusos betegség, cseppfertőzés útján terjed. A bárányhimlős esetek száma az őszi, téli hónapokban megugrik. A megbetegedés hólyagos kiütésekkel jár. A betegségen addig át nem esett szülők is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A betegség felnőttek esetében gyakran súlyosabb lefolyású, és nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata. A terhes nők különösen veszélyeztetettek! A bárányhimlő magzatkárosító hatású. Bárányhimlő elleni védőoltással a betegség megelőzhető.

Rovarcsípések

Kullancs terjesztette betegségek: A kullancsok emberi és állati betegségek terjesztői. Az életveszélyes kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) védőoltással megelőzhető betegség. A kullancsok terjesztik a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktériumot is. Az emberre és állatra egyaránt veszélyes Lyme-kór megfelelő ideig és dózisban alkalmazott antibiotikus kezeléssel gyógyítható. A fertőzött kullancsból a csípés során jutnak a szervezetbe a kórokozók, ezért igyekezni kell elkerülni a kullancscsípést. A kullancscsípés veszélye egész évben fennáll! A kullancsok mindenütt előfordulnak környezetünkben: erdőszéleken, erdei tisztásokon, patakok mentén, kertekben, az aszfalton, sőt a lakások zugaiban is megbújhatnak. Kirándulások után, illetve kutyasétáltatásból hazatérve mindig nézzük át magunkat, egymást és kedvencünket. Ha kullancsot találunk, késedelem nélkül távolítsuk el! A kutyákra életveszélyes babesiosis azonnali orvosi kezelés nélkül akár egyetlen nap leforgása alatt az állat halálát okozhatja. Házi kedvencekre vonatkozóan a kullancscsípés elleni védekezés lehetőségeiről érdeklődjön állatorvosnál!

Méh- és darázscsípések: Ismert allergia esetén, illetve ha az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakciót észlelünk, fennáll az anafilaxiás sokk veszélye, ezért azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte, vagy hívjuk a mentőket!

Ha a szabadban étkezünk, mindig figyeljünk az ételünkre, italunkra, nehogy darázs vagy méh legyen benne. A szánkba kerülő darázs csípése súlyos, akár a légutat elzáró duzzanatot okozhat.

Ízületi problémák

Hűvös, nyirkos, változékony időjárás mellett az ízületi gyulladások fellángolására, rosszabbodására, ízületi fájdalmakra kell számítani az idősebbeknél.

Pollenallergia

Az egyik legerőteljesebb allergén növény, a parlagfű július közepétől az első fagyokig virágzik. A fekete üröm is szórja pollenjeit még szeptemberben, továbbá a csalánfélék, libatopfélék és füvek is.

Az allergia minden esetben orvosi kezelést igényel, ezzel enyhíthetők a panaszok, és megakadályozható, hogy a betegség súlyosbodjon. A tüneti kezelés eszközei a gyógyszerek (antihisztamin, kortizontartalmú orrspray). Kezelés hiányában az allergia az alsó légutakra is átterjedhet krónikus asztmát okozva.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.