• Véralvadásgátlás - A heparin tulajdonságai

    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    Szerző:
    WEBBeteg

    A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös tulajdonságai és mellékhatásai vannak?

    A véralvadási folyamat egy több lépcsős reakciósorozat, amelynek során a véralvadási enzimek aktiválják egymást, oly módon, hogy minden lépésnél egyre több aktív enzimmolekula képződik.

    Mi okozza a vérzékenységet?

    A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja.

    Véralvadást okozó zavarok

    A folyamat hamar felgyorsul, és hatásukra rövid időn belül fehérjeszálakból álló háló jön létre, ami megállítja a vérzést. A véralvadási reakciókkal egyidejűleg, beindulnak véralvadás-ellenes mechanizmusok is, melyek az alvadást a sérülés helyére lokalizálják, és nem engedik, hogy a vér testszerte megalvadjon.

    Kóros esetben sérülés nélkül is beindulhat a véralvadás, ekkor vérrög képződik az éren belül, mely elzárja a vér útját. Ezt a kóros folyamatot megállíthatjuk, vagy megelőzhetjük véralvadásgátló (antikoaguláns) gyógyszerekkel, melyek a véralvadási reakciósor valamely lépését gátolják. Ilyen hatású szer a heparin.

    A heparin a véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását jelentősen felgyorsítja, de ezenkívül más egyéb hatásokkal is elősegíti a véralvadás lelassítását.

    Hirdetések

    Szív-és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek

    A heparin használata

    A heparin alkalmazása elég nehézkes, ugyanis a bélből nagyon rosszul szívódik fel, így szájon át nem lehet bevenni. Izomba nem lehet adni vérömlenyképződés miatt, bőr alól pedig csak kevéssé szívódik fel.

    Csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Az érpályában sok anyaghoz kötődik, és csak ezen kötőanyagok telítése után fennmaradó szabad anyag kezd hatni, telítő dózist kell alkalmazni.

    Emiatt a hatásbizonytalanság miatt, viszonylag gyakran mérnek véralvadási értékeket az orvosok, hogy biztosak legyenek a megfelelő hatás kialakulásában.

    Vizelettel ürül. Nem jut át a magzatburkon, és nem választódik ki az anyatejbe, így várandósok vagy szoptató anyák esetén, más hatékonyabb véralvadásgátlókkal szemben heparint alkalmaznak.

    Diéta véralvadásgátló mellett

    Vannak-e olyan ételek, melyeket a kumarinszármazékokat tartalmazó véralvadásgátlók (Syncumar, Marfarin) szedése mellett kerülni kell?

    Az orvos válaszol

    Használják műtétek után vénás trombózisok, és visszatérő tromboembóliás események megelőzésére, valamint mélyvénás trombózis, tüdőembólia és más artériás embóliák terápiájára, illetve egyéb helyzetekben a megfelelő antikoaguláns hatás biztosítása céljából.

    Kiegészítő kezelésként instabil angina és akut szívinfarktus terápiájában is alkalmazzák. Hosszú távon nem adják, hanem szájon át szedhető, más hatóanyagú antikoagulánsokra térnek át fokozatosan.

    A heparint személyre szabottan adagolják, dózisa függ az alvadási értékektől, a betegség fajtájától és lefolyásától, a mellékhatásoktól, a beteg testsúlyától és korától, ezenkívül figyelembe veszik a heparinérzékenységet.

    Teszt

    Mennyire veszélyeztetik egészségét a szív-és érrendszeri betegségek?

    A tesztből kiderül

    Mellékhatások

    A véralvadásgátlókkal folytatott terápia leggyakoribb mellékhatása a vérzés, mely jól beállított adagolás mellett is előfordulhat. A vérlemezkék mennyisége is csökkenhet, ennek két különböző előfordulása lehet. Az I. típusú enyhe, főképp a terápia kezdetén jelentkezik, a heparin adás felfüggesztésével hamar rendeződik. A II. típusú súlyos, a kezelés 5-11 napján szokott kialakulni, és az immunrendszer fellépése áll a háttérben.

    Ebben az esetben összecsapzódnak a vérlemezkék, és trombózisos szövődmények alakulhatnak ki, emiatt gyakran ellenőrzik az orvosok a vérlemezkeszámot. További mellékhatásai a csontritkulás, ennek következtében csonttörések, hajhullás, allergiás reakciók, májenzimszint-eltérések, valamint a káliumszint emelése. Egyes laboratóriumi teszteket zavarhat, ezért mindig meg kell említeni a vizsgálatot elrendelő orvosnak, hogy heparinterápiát kapunk.

    Mikor nem alkalmazható heparin?

    A hatóanyag nem adható akut vérzéskor, a heparinra való túlérzékenység esetén, a vérzékenység különböző formáiban, illetve minden más olyan esetben, mikor az esetleges vérzéses szövődmények súlyos komplikációt válthatnak ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A heparin hatása csökkenhet láz vagy tumoros betegség esetén. A kezelés felfüggesztésekor a hatása órákon belül elmúlik. Egyes esetekben azonban szükség lehet a hatás gyorsabb leállítására, ezt protamin-szulfáttal lehet elérni. Fontos viszont tudni róla, hogy ez a szer gyakran okoz allergiás reakciókat.

    Gyógyszerkölcsönhatásai közül a legfontosabb, hogy más típusú véralvadásgátlóval - például vérlemezkegátlókkal - fokozzák egymás hatását, de erősödhet a hatása nemszteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazásakor is. Rosszul oldódó komplexet képez több antibiotikummal, illetve egyes pszichiátriai kezelésben használatos hatóanyagokkal, mint a klórpromazin és a klórdiazepoxid.

    Bár a heparint nem magunknak adagoljuk, mégis érdemes megemlíteni, mert viszonylag sokan kapnak ilyen kezelést.

    Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

    A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása, a feloldásának elősegítése, ezzel pedig a szövődmények megelőzése. Az alábbiakban felsoroljuk, és röviden jellemezzük a hazánkban leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket.

    Általános tudnivalók, jó tanácsok véralvadásgátló szedéséhez

    Körültekintő alkalmazásra, a gyógyszeradagok betartására, fokozott és rendszeres ellenőrzésre és az étkezési szokások, az életmód tudatos újragondolására lehet szükség, amennyiben véralvadásgátló terápiában részesül. Betegként ez jó néhány módosítást jelent a megszokott életvitelhez képest. Összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amit jó, ha minden beteg ismer.

    Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról

    A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket elzáró vérrögök kialakulását akadályozzák meg. Szerepük tehát akár életmentő is lehet. Mit kell tudni a szedésükről? Hogyan hatnak pontosan?

    Laboreredmények - Milyen a jó INR-érték?

    Az INR (international normalized ratio) egy laboratóriumi paraméter, amely a véralvadás bonyolult rendszerének részvizsgálatára szolgál. A vizsgálat információt ad a véralvadás egy részének működéséről. Azt tudjuk meg belőle, hogy mennyi idő szükséges a vér alvadásáig (ezt nevezzük protrombin időnek, rövidítve PI). A vizsgálathoz vérvételre van szükség.

    Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

    A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői?

    Nagy bajt jelezhet a gyakori orrvérzés véralvadásgátló gyógyszer szedése során

    Az orrvérzés igen gyakori panasz az emberek körében, melynek hátterében csak ritkán húzódik komolyabb probléma. Igen ám, de ha rendszeresen visszatér a gond, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.