• Alacsony thrombocyta érték - Mi okozza?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a thrombocyta szám értékével, értékelhetetlen lett. Szeretném pontosan megtudni, melyik szerv működési zavara okozhatja ezt a lehetséges problémát? Összefügg-e a vér sűrűségével, vagy komolyabb betegség merülhet-e fel? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A thrombocyta, vagy magyarul vérlemezke egy igen fontos alakos eleme a vérnek, elsősorban a véralvadásban játszik szerepet. A normál vérlemezkeszám 150-400 G/l vagy 150000-400000/mikroliter között van.

      Hasznos linkek


    Enyhe fokú vérlemezkeszám-csökkenés, általában semmiféle tünettel nem jár, a bajok akkor kezdődnek ha az érték 50 G/l alá csökken: ilyenkor súlyos vérzéses szövődmények jelentkeznek.

    Az alacsony vérlemezkeszám hátterében két fontos mechanizmus lehet:

    • a csontvelő nem termel eleget belőlük,
    • a thrombocyták túl gyorsan pusztulnak el.
    • (Létezik egy harmadik lehetőség is, mely egy ritka laboratóriumi mérési hiba, ilyenkor egy, a szokásostól eltérő vérvételi csőbe levett mintából kell megismételni a mérést).

    Bármelyik probléma is áll a háttérben, érdemes specialistához (hematológushoz) fordulni. Kezelésre nem minden esetben van szükség, de mindenképp követés, gyakori ellenőrzés javasolt.

    (WEBBeteg - Dr. Váróczy László hematológus szakorvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Látóideg-gyulladások

    Ha a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom kíséri, és pár nap múlva rohamos látásromlást is tapasztal, fennáll a betegség lehetősége.

    Interjú Dr. Kovács Tiborral

    "Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között."

    Asperger-szindróma

    A szociális válaszkészség hiányával, zárkózottsággal jellemezhető betegséget még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni.

    Az ACE-gátlók működése

    Fontos tudnivalók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képező ACE-gátlók működéséről és hatásairól.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Bodzás Sándrné
    2006 nyarán szültem,szülés előtt 2 hónappal kiderült hogy a trombocita nagyon alacsony.1 hónapig feküdtem a kórházba se tudtak mit csinálni vele még felvilágosítani se akartak e felől.Hugom ő szakápoló mire én szóltam neki és mondta hogy nagy a gond és ezek után az egyik nőgyógyász azt mondta hogy trombocita vérkészítményre lesz szükség valószínűleg ,de ez a vér nagyon drága csak akkor kérnek ilyen vérkészítményt ha nagyon muszáj mert nagyon drága.Azt javasolta hogy menyek egy olyan kórházba ahol rendelkezésre tudják bocsátani a vérkészítményt egyből.Én így is cselekedtem megszültem a kisfiamat de a vérkészítményre nem volt szükségem hála istennek.pedig 80 as volt a trombocita számom.Engem nem küldtek hematológushoz.mostani trombocita eredményem 135ös.Menyek e orvoshoz vele? [email protected]

    Írta: Lujó
    2010 szeptemberében epekőműtétre jelentkeztem. A műtétet megelőző laborvizsgálatok rendkivül alacsony trombocyta számot eredményeztek, amely természetesen kizáró ok lett volna a beavatkozás elvégzéséhez.Irány az onkológia ( na ez jólkezdödik) az ottvégzett gyorstesztek is nagyon rosszak lettek. Jött a véralvadás vizsgálat újhegy megszúrása, és stopperrel mérik hogy meddig vérzik, közben újabb vérvétel eredményét kézi számolássa vizsgálják. Az eredmény a gépi számlákással nem lehet vizsgálni a véremet, mert a vérem összeáll a vizsgálathoz használt anyag hatására és a gép az így összeált csómókat egynek számolja.A megoldás citrátos vizsgálat, és kézi számolás, úgynéz ki működik mert nem végeztem a műtőben, mert akkor nem írtam volna most.

    Írta: Vendég
    33. hetes kismama vagyok. A 25. héttől tűnt fel az orvosomnak, hogy egyre csökken a trombhocyta számom. Azonnal küldött hemotológushoz, ahol kb. kutya módjára bántak velem. Megkérdezték, hogy milyen panaszaim vannak, amire én túl sokat nem tudtam mondani, mert fogínyvérzésem nem szokott lenni, orrvérzésem, megy gyerekkorom óta van. Nincs olyan tél, hogy a megfázást ne kísérné ez is. Mióta terhes vagyok kb. 3x vérzett ebből 2 megfázás volt. Ígyx nem tudtam eldönteni, hogy ez panasznak számít e.Az orvos közölte, ha ő nem tud mir csinálni velem, járjak 2 hetente vérvételre. Ezt én is el tudtam volna mondani. A héten el is mentem vérvételre,110 az eredmény. Nem sok mi9ndent tudok erről a témáról, de gonodlom valamivel csak meg lehetne állítani a folyamatot. Megbiztatttak, hogy HELLP szindróma léphet fel, azóta nem tudok nyugodtan aludni. Van-e valamilyen eljárás, amivel növelni lehet ezeket a vérplazmákat?