Elhunyt az első beteg az új kórban

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Angliában egy hemofíliás férfi testében, a halálát követő boncoláskor egy új változatú, Creutzfeldt-Jacob-kórért felelős kórokozót találtak. A beteg lépét halála után biopsziás vizsgálatnak vetették alá, mely során abnormális prion proteineket, a fertőzés bizonyítékát találták. Ez az első olyan eset, mikor hemofíliás betegben vCJD-t (variant Creutzfeldt-Jacob Diesease) találtak.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ez a tény nem változtat a vérzési rendellenességgel küzdő betegek terápiáján. Habár az eset arra enged következtetni, hogy azok, akik régebben a ferztőzött vérkészítmények kockázatának jobban ki voltak téve, nagyobb eséllyel kaphatják el a betegséget, ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi plazma-készítmények ilyen veszélyt rejtenének.

A férfi egyébként sosem mutatta a betegség tüneteit, halálát is más, a betegséggel nem összefüggő baj okozta.

A vérzés még mindig vezető halálok a súlyosan hemofíliás betegek esetében, így mindenképpen fontos ezt a kockázati tényezőt szem előtt tartani. A plazma-készítmények továbbra is az elsőszámú terápiás lehetőséget jelentik a vérzékenységben szenvedők számára, ezért azok ellenőrzése fokozott figyelemmel zajlik.

Hogyan kaphatták el a vírust a hemofíliás betegek?

Az említett betegnek súlyos, A-típusú hemofíliája volt, korai 70-es éveiben járt, és 11 évvel ezelőtt olyan, fertőzött készítményt kapott, mely donora vCJD fertőzést mutatott a véradás után. 2004-ben felmérés készült azokról az angliai betegekről, akik 1980 és 2000 között készült készítményt kaptak, hogy megvizsgálják őket a vCJD kockázat szempontjából.

Az elhunyt betegről még az tudható, hogy fogyasztott húst, voltak műtétei, és kapott transzfúziót.

Ezek mind növelik a vCJD kockázatát. Szakértők úgy vélik, a fertőződés oka nagy valószínűséggel a fertőzött alvadásfaktor-készítmény okozta. Természetesen teljeskörű, betegségtörténet vizsgálat szükséges ennek pontos kiderítéséhez.

A véralvadásfaktor koncentrátumokat, melyeket Angliában készítettek, és olyan donoroktól származnak, akik a későbbiekben vCJD fertőzést mutattak, 1980 és 1998 között sok országba exportálták. Többek között Brazíliába, Bruneibe, Indiába, Jordániába, Ománba és Szingapúrba.

Azon országok száma, melybe olyan donoroktól származó készítményeket exportáltak, akik sosem mutatták a vCJD fertőzés tüneteit, sokkal nagyobb. Ezeknek a termékeknek a rizikófaktora nagyon alacsony, ám nem egyenlő a nullával. Mindenesetre jelenleg úgy tűnik, hogy a véralvadásfaktor koncentrátumok igenis képesek a fertőzés átvitelére.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy az elhunyt beteg fertőzöttsége, ellenére nem mutatta a betegség tüneteit, és a halál oka is más volt. Azt is tudjuk, hogy hemofíliások ezrei kaptak olyan donortól származó készítményt, akik később vCJD-t mutattak, ám ezek közül a betegek közül még senki nem szenvedett a Creutzfeldt-Jacob kórtól.

A jelenségről napokon belül nyilatkozatot ígért a UK Health Protection Agency, és a UK Haemophilia Centre Doctors’ Organisation is.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Hemophilia Világszövetség
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.