• Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

    Májbetegségek fennállása esetén jellegzetesen csökken az étvágy, így a bevitt kalória- és tápanyagmennyiség is kevesebb. Emellett a máj betegsége e létfontosságú szerv raktározó funkciójának kiesését eredményezi, amely miatt a betegeknél rendszerint tápanyag- és vitaminhiány alakul ki. Mindezek miatt fontos, hogy ebben az időszakban jobban odafigyeljünk a táplálkozásra.

    Zsírbevitel

    A májkímélő étrend tradicionálisan a zsír- és fűszerszegény táplálkozást jelenti. Nem szabad és nem is kell végletekbe esni, például teljesen zsírmentesen étkezni, hiszen a kialakuló hiányt pótolni kell a szervezetben. Jó tudni azt is, hogy a mérsékelt zsírbevitellel elsősorban az epeműködést serkentjük, ami segíti a máj regenerálódását. Nem kell tehát teljesen kihagyni az összetevők közül, viszont túlzásba vinni sem szabad. A beteg ember egyébként is a könnyebb étkezést kívánja inkább, tehát ezesetben érdemes a testünkre hallgatni. A túlzott zsírbevitel epehólyag összehúzódást válthat ki, mely a májbetegekben gyakran előforduló epekövet az epeútba “tolja”, így elzáródást, görcsöket, sárgaságot okozhat.

    Hirdetések

    Vitaminok, szénhidrátok

    Javasolt a vitaminban (A, B, D, E, K) és kalóriában (szénhidrát, lassan lebomló cukrok) gazdag étkezés a kimerült szervezet építésére. Mivel a máj a szénhidrát-anyagcsere központja, sérült működés esetén az egyébként stabil vércukorháztartás is felborul. Ennek talaján a kevesebb cukorképződés miatt a vércukorszint leesik. Éppen ezért van szükség szénhidrátokban és egyben kalóriában dús étkezésre (pl. előnyös választás a burgonya, a rizs, a zöldségek és a gyorsan felszívódó cukrok szempontjából a gyümölcsök).

    Fehérjék

    A fehérjebevitel szintén az alultáplált szervezet építése, erősítése (pl. izmok épülése) miatt fontos. A mértékletességre ugyanakkor itt is vigyázni kell, mert túlzott fehérjebevitel esetén a máj csökkent működése miatt felszaporodik annak lebomlási terméke, az ammónia, ami a vér-agy gáton átjutva idegrendszeri tüneteket okoz. Ilyen esetekben fehérjebeviteli megszorítás is szükségessé válhat. Ez elsősorban a hús fogyasztásának megszorítását jelenti, súlyosabb esetben a tejtermékekét is. Ha a tünetek megszűnnek, lehet és kell is enyhíteni a fehérje megszorításon.

    A só mennyisége

    Hasűri folyadékgyülem, vagyis ascites esetén figyelni kell a bevitt só mennyiségére. Lényeges, hogy a májelégtelenségre jellemző hasi tünet esetén a sóbevitel ne haladja meg a 3 grammot naponta. A sómennyiség mérséklése segíthet csökkenteni a kialakuló ascites mennyiségét.

    Bővebben A hasűri ödéma a májelégtelenség gyakori tünete. Mi utalhat még májelégtelenségre?

    Mivel májbetegeknél gyakori a vízhajtó szedés, a gyógyszer miatt kiürülő káliumot pótolni szükséges. Ezt zöldség- és gyümölcsfogyasztással hatékonyan korrigálni lehet (pl. gyümölcsök közül a banánban jelentős mértékű kálium található).

    Tiltólista

    Májbetegség esetén kivétel nélkül minden esetben ki kell iktatni az alkoholfogyasztást! Bármilyen formája és mennyisége szigorúan tilos, mert további májkárosodáshoz vezet.

    Általánosan elmondható, hogy májbetegeknél is a napi 5 alkalommal történő, és a kis adagokat tartalmazó étkezés javasolt. Így az emésztőrendszer a kiesett funkciók mellett is könnyebben birkózik meg a bevitt étellel, és a nap folyamán a tápanyag ellátottság is egyenletesebb lesz.

    Bővebben A májbetegségek első tünetei

    Dr. Ujj Zsófia
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogas kérdések

    Dr. Lengyel Csongor

    Mi vezethet a fog körüli szövetek megbetegedéséhez? Milyen kezelésre számíthat?

    Védjegy bevezetése

    PRIMUS

    Iparági minőségbiztosítási rendszert hoztak létre a magánegészségügyben.

    Prediabétesz diéta: mit együnk, ha több...

    A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mivel ekkor a vércukorszint már a normál érték fölé emelkedett...

    Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a...

    Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés...

    Az 1-es típusú (gyermekkori)...

    A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja és - életkorának megfelelő mértékig - megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el...

    Asztma diéta

    Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen...

    Véralvadásgátlás - A heparin...

    A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös tulajdonságai és mellékhatásai...

    Zúzódási nyomok a bőrön - Az ITP...

    Az idiopathias thrombocytopenias purpura (ITP) ismeretlen eredetű, alacsony vérlemezkeszámmal járó vérzéses bőrtünet. Agyhártyát érintő...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.