• Általános tudnivalók, jó tanácsok véralvadásgátló szedéséhez

    Szerző:
    WEBBeteg

    Körültekintő alkalmazásra, a gyógyszeradagok betartására, fokozott és rendszeres ellenőrzésre és az étkezési szokások, az életmód tudatos újragondolására lehet szükség, amennyiben véralvadásgátló terápiában részesül. Betegként ez jó néhány módosítást jelent a megszokott életvitelhez képest. Összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amit jó, ha minden beteg ismer.

    Amire minden beteg rákérdez: milyen mellékhatás jelentkezhet?

    A véralvadásgátlók legfőbb mellékhatása a vérzés. Mint azt nevük is mutatja, gátolják a vér alvadását, nemcsak az érpályán belül, de azon kívül is. Sérülés, seb, vágás, műtét esetén, amikor az érfal folytonossága megszakad, jelentős vérzéssel is lehet számolni.

    Fontos tudni, hogy gyomorfekély esetén véralvadásgátló szedés mellett szintén vérzés jelentkezhet. Erre leginkább a nem-szteroid gyulladáscsökkentő és a véralvadásgátló készítmények együttes szedése hajlamosít. Ezeken kívül bárhonnan származhat vérzés, melynek tünetei az adott szervnek megfelelőek.

    Hirdetések

    Fontos tudni: esetek, amikor orvoshoz kell fordulni!

     A téma cikkei

    4/1 Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról
    4/2 A véralvadásgátló gyógyszerek típusai
    4/3 Általános tudnivalók, jó tanácsok véralvadásgátló szedéséhez
    4/4 Véralvadásgátlók használata kismamáknál

    Bármilyen nem várt vérzés esetén érdemes orvosunkat felkeresni, vagy az ügyeletet.  A leggyakoribb vérzéses tünetek, melyekkel orvoshoz fordul a beteg:

    • seb, vágás elhúzódó vérzése
    • bőrvérzés, hematóma
    • veres-vizelet
    • elhúzódó hüvelyi vérzés
    • vérzés székeléskor (friss piros vér, alvadt vér, fekete széklet is lehet)
    • bevérzett ízület
    • nem múló orrvérzés
    • vérhányás nagy gyomorvérzés esetén
    • látászavar, bénulás, beszédzavar vérzéses stroke esetén

    Bővebben Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

    Diéta, mozgás – ez sem mindegy! Életmódbeli megkötések véralvadásgátlók szedése mellett

    • kerülendők a sérülések, ütések, de a rendszeres állapotnak megfelelő testmozgás jótékony hatású, ezért nem ajánlott a teljes inaktivitás
    • ne legyen eltúlzott a diéta, főleg K-vitamin antagonista szedésekor
    • észben kell tartani, hogy milyen gyógyszert szedhet, és tájékoztassa orvosát arról, hogy véralvadásgátló terápiában részesül
    • fontos, hogy ismerje, milyen készítményt szed, hiszen ha kórházba kerülne, befolyásolhatja az ellátásának, gyógyszerezésének körülményeit
    • rendszeresen szedje vagy adagolja a gyógyszert, és fontos, hogy a nap mindig ugyanazon napszakában, lehetőleg ugyanabban az órában vegye be vagy adja be a gyógyszert
    • foghúzás, fogászati beavatkozás előtt ne felejtsen el szólni, hogy véralvadásgátló gyógyszert szed
    • mindig legyen időben kiváltva a gyógyszer, hogy ne fogyjon el, és soha ne utazzon nélküle

    Meddig kell szedni az alvadásgátlót?

    A gyógyszer szedésének, vagy az injekció adásának időtartama mindig egyénileg meghatározott, amelyet a szakorvos ír elő. Megelőzési céllal (pl. műtétet követően) hetekig kell alkalmazni, míg valamilyen betegség (pl. lezajlott súlyos embólia, pitvarfibrilláció, vagy ismert trombózishajlam) esetén élethosszig tartó szedés indokolt.

    Dr. Ujj ZsófiaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk, az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Véralvadásgátló gyógyszerek: a kis molekulasúlyú heparin

    A véralvadásgátló hatású heparin kémiailag sok cukormolekula összekapcsolódásából álló hosszú láncú molekula. A lánc nagy része azonban közömbös a hatás szempontjából, viszont nagy szerepe van a mellékhatások, allergiás reakciók és a bizonytalan biológiai hasznosulás kialakulásában.

    A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

    A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának megakadályozása, a feloldásának elősegítése, ezzel pedig a szövődmények megelőzése. Az alábbiakban felsoroljuk, és röviden jellemezzük a hazánkban leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket.

    Véralvadásgátlás - A heparin tulajdonságai

    A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös tulajdonságai és mellékhatásai vannak?

    Laboreredmények - Milyen a jó INR-érték?

    Az INR (international normalized ratio) egy laboratóriumi paraméter, amely a véralvadás bonyolult rendszerének részvizsgálatára szolgál. A vizsgálat információt ad a véralvadás egy részének működéséről. Azt tudjuk meg belőle, hogy mennyi idő szükséges a vér alvadásáig (ezt nevezzük protrombin időnek, rövidítve PI). A vizsgálathoz vérvételre van szükség.

    Nagy bajt jelezhet a gyakori orrvérzés véralvadásgátló gyógyszer szedése során

    Az orrvérzés igen gyakori panasz az emberek körében, melynek hátterében csak ritkán húzódik komolyabb probléma. Igen ám, de ha rendszeresen visszatér a gond, úgy érdemes utánajárni, mi is okozza.

    Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

    A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.