Vércsoportunk szerepe egészségünkben, a gyomorfekély kialakulásában

Medipress
megjelent:

A vércsoportunk meghatározhatja a hajlamot az olyan betegségekre, mint a rák, a meddőség, a gyomorfekély, vagy akár a kolera és a malária? Az orvostudomány a vérátömlesztésen túl, eddig nem sokat foglalkozott a vércsoportok jelentőségével.

A legutóbbi vércsoportokkal kapcsolatos kutatások megállapították, hogy a 0-s vércsoporttal rendelkezők esetében, kisebb a szívinfarktus kialakulásának kockázata. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói 20 ezer embert vizsgáltak, és felfedezték, hogy az Adamts7 elnevezésű gén, jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát, viszont a 0-s vércsoportú emberek körében nem emelkedett a kockázat, mondja Dr. Muredach Reilly, a kutatás vezetője.

A Brit Nemzeti Vérszolgálat jelentése szerint, a britek csupán 40 százaléka van tisztában azzal, hogy milyen a vércsoportja. Minden vércsoportnak megvan a maga hátulütője is. A 0-s vércsoportú emberek, például kisebb eséllyel kapják el a maláriát, viszont kevésbé ellenállók a vírusok és baktériumok által terjesztett gyomorfekéllyel és kolerával szemben.

Egy, az ötvenes években négy londoni kórházban vércsoportkészített vizsgálat azt állapította meg, hogy az A-s vércsoportú emberek körében, például jóval nagyobb volt a gyomorrák kialakulásának kockázata, mint a 0-s vércsoportúaknál, viszont náluk nagyobb eséllyel alakult ki gyomorfekély.

A svédországi Karolinska Intézet kutatói, 35 éven keresztül figyeltek meg egy több, mint 1 millió fős mintát. Az eredmények alapján az derült ki, hogy az A-s vércsoportú emberek hajlamosabbak a dohányzástól, az alkoholtól és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől eredő gyomorrák kialakulására, míg a 0-s vércsoportúak a baktérium által okozott gyomorfekélyre és a Heliobacter pylori fertőzésre hajlamosabbak, mondja Dr. Gustaf Edgren, a kutatás vezetője.

Tavaly októberben amerikai tudósok kimutatták, hogy a nők vércsoportja a teherbeesés esélyére is hatással van. A tanulmány során 560 nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a 0-s vércsoportú nők körében, kétszer nagyobb esély van a kis petesejtszámra és gyenge minőségű petesejtekre.

Lásd még Mit árul el vércsoportunk az egészségünkről?

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.