A lisztérzékenységet kiváltó trió

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

A lisztérzékenység
A betegség diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése.
A lisztérzékenységről bővebben

A lisztérzékenységet a glutén intolerancia okozza, mely az olyan élelmiszerekben található meg, mint például a kenyér, tészta, keksz. Körülbelül minden századik embert érintő betegségről van szó, mely főként a nőket érinti.

A glutén és a cöliákia közötti összefüggést, mintegy 60 évvel ezelőtt ismerték fel, ám a tudósok eddig nem tudták, pontosan a glutén mely összetevői felelősek a betegség kialakulásáért.

A kutatás során 200 lisztérzékeny beteget vizsgáltak Oxford és Melbourne klinikáin, az eredményről pedig a Science Translation Medicine című szakfolyóirat számolt be korábban.

A kutatásban résztvevő önkénteseket arra kérték, hogy kenyeret, rozs muffint vagy főtt árpát egyenek. Hat nappal később vért vettek tőlük, hogy megmérhessék az immunreakciójukat a több ezer különböző glutén alkotóelemre vagy peptidre.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

A vizsgálat 90 olyan peptidet talált, mely valamiféle immunreakciót váltott ki, ezek közül is háromról derült ki, hogy különösen mérgező.

Bob Anderson professzor, a Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research vezetője szerint, ez a három összetevő felelős a lisztérzékenyeknél megfigyelhető, gluténre adott immunválaszok jelentős részéért.

Noha a lisztérzékenység gluténmentes diétával kezelhető, ez általában nagy kihívást jelent a betegek számára. A betegek közel felénél, a gluténmentes diéta megkezdését követő öt év múlva is fennáll a bélkárosodás.

Anderson professzor elmondta, hogy egy új lehetséges terápiát dolgoztak ki, mely az immunterápia segítségével, a három mérgező peptid kis mennyiségének teszi ki a lisztérzékeny betegeket.

A lisztérzékenységről röviden

  • A lisztérzékenység autoimmun betegség.

  • A búzában, rozsban, árpában található glutén, immunreakciót vált ki az arra érzékenyeknél.

  • Leginkább a vékonybél bélését károsítja, ám más szerveket is érinthet.

  • A tünetek enyhétől a súlyosig egyénenként változnak.

  • Leggyakoribb tünetek a hasmenés, hányás, hányinger, visszatérő hasi fájdalom, fáradtság, fejfájás, fogyás és szájfekélyek.

  • Egyes tüneteket tévesen az irritábilis bél szindrómával, vagy a búza intoleranciával kevernek.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs.K., fordító; BBC
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.