Hasmenés, székrekedés, haspuffadás - Mi áll az IBS-es panaszok hátterében?

szerző: Dr. Babai László, prevenciós szakértő - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A stresszt az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak önmagában a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása részben a táplálkozásukban keresendő.

A titokzatos hastáji tünetek okait a legtöbb esetben nem sikerül azonosítani. Az irritábilis bél szindrómától szenvedő betegek diagnózisként sokszor kénytelenek az idiopátiás, vagyis ismeretlen eredetű jelzőt elfogadni, pedig a megfelelő táplálkozás sokat javíthat állapotukon.

Három betű, sok panasz

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés.

A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség: a hasmenés és a székrekedés akár egyazon betegnél is felváltva jelentkezhet.

Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül.

A panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, a 35 év alatti nőknél jellemzően gyakrabban.

Egy alig ismert ok: ételintolerancia

Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni. Mivel a panaszokat szervi eltérés nem kíséri, ezért az esetek többségében a túlzott mértékű stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért.

Az elmúlt években végzett több kutatás is igazolta azonban, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja és a megfelelő ételek kizárásával megszüntethetők, de legalábbis csökkenthetők a tünetek - hívja fel a figyelmet dr. Babai László, prevenciós szakértő.

Diéta: mit ne együnk?

Az IBS-es betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza.

Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást az ételintolerancia-teszt. Az ételallergia és ételintolerancia fogalma, gyakran keveredik a köztudatban.

A két diagnózis közt alapvető különbség, hogy az ételallergia vizsgálata során IgE ellenanyag mérés történik, az immunmediált ételintolerancia, pedig az IgG szint mérésével határozható meg.

Utóbbi esetében a kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel.

Ezen ellenanyag szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.

Ezt olvasta már? Az irritábilis bél szindróma kezelése

Nem csak stressz-betegség

Az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért.

A betegek hiába próbálkoznak a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása valójában a táplálkozásukban keresendő.

Angliai orvosok 150 beteg részvételével végezték el az IgG alapú diéta eredményességének a vizsgálatát. A résztvevők egy része 3 hónapon keresztül elhagyott minden élelmiszert, amely a mérések szerint IgG antitest termelést eredményezett.

A diétát tartó csoport nagy részénél a tünetek jelentősen enyhültek, majd ismét visszatértek, amint fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg. Mi okozza a fokozott gáztermelést és mit tehetünk ennek elkerülésére?

(Budai Allergiaközpont - Dr. Babai László, prevenciós szakértő)

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.