Miért puffad a hasam? - Az orvos válaszol

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - Webbeteg
frissítve:

Egy idő óta állandóan felpuffad a hasam. Szeretném tudni mitől? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A haspuffadás két fő csoportját különböztethetjük meg: elsőként, amikor valós gázképződés miatt jelentkezik a panasz, másodsorban mikor normális bélgáz-mennyiség mellett jelentkezik hasi feszülés, a bél beidegzésének túlzott érzékenysége miatt.

A páciensek nagyrészében ez utóbbi áll fenn, a betegek fájdalom-megélése fokozódik. A belek tágulására a fokozott érzékenységű bél összehúzódásokkal válaszol, gyakran a bélmozgás is meglassul.

A haspuffadásról bővebben

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés.
A haspuffadásról bővebben

A panaszok hátterében gyakori a laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység), mely tejes ételek fogyasztását követően haspuffadást, hasmenést okozhat. Gyakori ok az emberi szervezet számára, az emészthetetlen szénhidrátok fogyasztása is (hüvelyesek, bizonyos gyümölcsök).

Egyes gyógyszerek a bélmozgás lassításával, vagy pl. a rágógumi használata a fokozott levegőnyeléssel is ilyen panaszt provokálhat.

Gyakran pszichés tényezők állnak a puffadásos panaszok hátterében, gyakran társulhat depresszióhoz, szorongáshoz, alvászavarhoz.

A hasnyálmirigy-, illetve az epeműködés zavara is okozhat puffadást.

Ha a puffadáshoz riasztó "alarm" tünetek is társulnak (hányás, hasmenés, véres széklet, láz, hirtelen fogyás, alvást zavaró tünetek), mindenképp indokolt részletes kivizsgálás.

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Cikkajánló

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a kiváltó okok?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus; Dr. Boros Miklós, sebész
Haspuffadás
A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés. Alapvetően emésztési zavarból fakadó problémáról van szó, melynek hátterében számos kiváltó tényező állhat, továbbá életmódtól, nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.