• Káros-e a szellentés visszatartása?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

        Annyi bizonyos, hogy a bélgázok visszatartása bár nem kellemes, nem is életveszélyes.

        A szellentés visszatartása fájdalmas lehet, ám előfordulhat, hogy a hasi fájdalomnak más, komolyabb oka van. A puffadás és hasfeszülés valós panaszok, ám lehetséges, hogy a felfúvódás nincs összefüggésben azzal, hogy úgy érzi, szellentenie kell. Amennyiben a szervezete gyorsabban állítja elő a metánt, mint ahogy megszabadul attól, az minden bizonnyal nyomást fog gyakorolni a gasztrointesztinális traktusra.

        Attól, hogy puffadtnak érzi magát, nem biztos, hogy a hasa tényleg felfúvódott, vagy hogy a belekben lévő nyomás veszélyes mértékű. Több tanulmány is megállapította, hogy a diszkomfortérzés jóval magasabb, ha úgy dönt, visszatartja a szellentést, mint amikor fizikai oka van annak, hogy nem tud megszabadulni tőle.

        Hirdetések

        Ennek oka az a folyamat, ahogy a belek aktiválják az agyat, hogy tudassa velünk, vissza kell tartanunk a bélgázt. Ilyenkor a megnövekedett nyomás okozza a puffadás érzését és a késztetést arra, hogy mégis elengedjük magunkat. Ha figyelmen kívül hagyja az érzést, az azt jelenti, hogy hiper-tudatában van annak, a gázok bármikor „robbanhatnak”. Ez a tudatosság teszi az egész helyzetet olyan kellemetlenné.

        Részletesen a haspuffadásról

        Hogyan képződik a bélgáz?

        A gasztrointesztinális rendszer a szájnál kezdődik és a végbélnyílásnál végződik. Táplálkozás során megrágjuk az ételünket, mely a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, ahol a gyomorsavak segítségével tovább bomlik. Ez a savas gyomortartalom a vékonybélbe kerül, mely egy kb. 6 méter hosszú, 3 cm átmérőjű puha, izmos szerv, mely perisztaltikus mozgása a béltartalom bélnedvekkel való keveredését és előrehaladását teszi lehetővé.

        Az általunk elfogyasztott élelmiszerből származó tápanyagok többsége a vékonybélben szívódik fel. A vékonybél különböző részei különböző anyagokat szívnak fel az itt található baktériumok, bélnedvek és epe segítségével.

        Az emésztés utolsó része a vastagbélben történik, ahol a maradék tápanyagok, valamint a víz szívódnak fel. Így alakul ki a salakanyag olyan konzisztenciájú fekáliává, mely könnyen üríthető.

        A széklet (táplálék és baktériumok) beleken való áthaladásának folyamata során metán kerül annak útjába. Nem állítja meg a mozgást, ám ha a bélfal és béltartalom közé gázbuborékok kerülnek, a béltartalom nem önmagában mozog tovább, és a bél falának hullámzó mozgása először a gázt továbbítja, s amíg az nem távozik, semmilyen más anyag nem ürülhet ki.

        A tény, hogy ilyenkor annak ellenére sem ürülhet ki semmi, hogy a bélből érkező jelek azt mondják az agynak, hogy ennek igencsak meg kellene történnie, az oka annak, hogy olyan kényelmetlenül érzi magát.  

        A bélgázképződésben a nyomáskülönbség is szerepet játszik. Ezért van, hogy nagyon sok ember lesz gázos repüléskor. A repülőgép nyomás alatt van, ezért dugul be a fülünk fel-és leszálláskor. Mivel a gyomorban képződő metán sokkal nagyobb nyomásnak van kitéve a levegőben, mint a szárazföldön, az agy riasztást ad ki annak eltávolítására, a bél pedig úgy épül fel, hogy ezt hatékonyan végre is hajtsa. Sajnos, ha a vastagbélben megfelelő mennyiségű szilárd anyag és baktérium található, a keletkező bélgáz bűzös lesz, ezért ajánlott attól a WC-be elvonulva megszabadulni.

        Ez a cikk is érdekelheti Haspuffadás - Élelmiszerek is okozhatják

        Mit tehet a bélgázok csökkentéséért?

        Minden a belekkel kapcsolatos: amit bevisz, az határozza meg, mi kerül ki. A megfelelő ételek fogyasztásával elkerülhető, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljön. A belek baktériumflórája nagyon fontos az egészség szempontjából. A bélbaktériumok elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez és az immunrendszert is támogatják.

        A Methanobrevibacter az a baktérium, mely a bélgázképződésért leginkább felelős. Benne van a nevében is: metán. Több tanulmány is kimutatta, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása segít három különböző baktériumtörzs csökkentésében a gyomor-bél traktusban, melyek egyike a Methanobrevibacter. Még fontosabb, hogy a Methanobrevibacter törzs csökkenése csökkenti a szellentések gyakoriságát is. A másik két, probiotikumok fogyasztásával csökkenthető baktériumtörzs inkább betegségekhez köthető. Mindez azt jelenti, hogy a probiotikum bevitel növelésével három legyet üthet egycsapásra, és csökkentheti a szellentések mennyiségét is!

        Olvasson tovább! Hogyan kontrollálhatja a bélgázokat?

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; verywell.com
        Lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

        Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

        Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

        Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

        Tények és tévhitek a szénhidrátokról

        Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

        Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

        Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.

        Mik azok a superfoodok?

        Superfoodnak azokat az ételeket nevezik, amiknek kiemelkedően magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ilyenek például az algák, a chiamag, a matchapor, a kék áfonya vagy az acai bogyó. Ezekkel a keverékekkel dúsíthatjuk az ételeinket, így egy egyszerű reggeliből is szuper tápláló és egészséges ételt készíthetünk.

        A prosztata betegségei és természetes védelme

        A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA