• H3N2: lesz idén influenzajárvány?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A jelenlegi csökkent aktivitás ellenére az influenzaszezonban az északi féltekén a járvány új hulláma valószínűsíthető, mely azonban enyhébb lefolyású lesz.

    Dr. Scott Lillibridge, a Sürgősségi Ellátás Nemzeti Központjának főigazgatója szerint semmi nem utal arra, hogy a következő hullám nagyobb, vagy lényegesen rosszabb lesz. Véleményét más szakértők is osztják. Dr. Edward Walsh professzor szerint (Rochesteri Egyetem) a vírus tavaly óta változáson ment keresztül, emiatt az idei év legmeghatározóbb influenzatörzse lehet, ennek ellenére mégsem várható kedvezőtlenebb kimenetel.

    Hirdetések

    2009-ben az először Mexikóban tapasztalt H1N1 (sertésinfluenza) leginkább azzal keltett feltűnést, hogy szemben a szokásos őszi járványt okozó törzsekkel, tavasszal fertőzött. Ráadásul a H1N1 inkább fiatalokat betegített meg, esetükben a betegség lefolyása enyhe volt, súlyosabb kimenetel inkább a terhes nők, az elhízottak és a csökkent működésű immunrendszerrel rendelkező emberekre volt jellemző. A H1N1, melynek járványa a közegészségügyi szakemberek szerint jelenleg nem áll fenn, inkább állati szervezetben marad fenn: ebben az esetben a vírus életben marad, de nem okoz betegséget.

    H3N2-járvány várható idén?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Iowában megjelent azonban egy újabb törzs, a H3N2, mely akár az idei év slágere lehet. A déli féltekén jelenleg tél van, így ott kombinálva jelenhetnek meg a H1N1-es és a H3N2-es esetek. Dr. Len Horovitz, a Lenox Hill kórház pulmonológusa szerint idénre kevesebb H1N1, valamivel több H3N2, vagy Influenza B várható, de még így is alatta lesz a tavalyi H1N1-nek.

    Ráadásul az amerikai populáció jobbára immunizálódott a H1N1-gyel szemben, köszönhetően a védőoltásoknak, illetve a tavaly lezajlott megbetegedéseknek. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az influenzavírusok évről-évre mutálódnak, megváltoztatva genetikai állományukat, melynek eredménye akár egy fertőzőképesebb törzs megjelenése lehet.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Riogatás, vagy tényleg közeleg az ausztrál influenzajárvány?

    Az utóbbi időben megnövekedett azoknak a híreknek a száma, amelyek szerint Ausztráliából közelít a H3N2 influenzajárvány. Egyes portálok már Angliában és Franciaországban is súlyos megbetegedésekről írtak. Utánajártunk, a magyar lakosságnak van-e félnivalója, valóban kitörhet-e a járvány, és ha igen, mennyire okoz súlyos megbetegedéseket.

    Az influenza a hideg és száraz levegőt szereti

    Az influenzavírus tovább marad életképes a levegőben akkor, ha az abszolút páratartalom alacsony. Ezzel tudományosan bebizonyosodott az az ősi tapasztalat, hogy a hideg téli hónapokban több ember betegszik meg influenzában, mint máskor.

    Hogyan terjed az influenza?

    Az 1918 és 1920 között pusztító világméretű influenzajárvány során 50-100 millióan haltak bele a betegségbe. Noha ma már vakcina segít a hasonló méretű járványok megelőzésében, előfordulhat, hogy Ön vagy családtagja megbetegszik. Hogyan állítsa meg az influenza továbbterjedését?

    Mire kell figyelni influenzajárvány idején?

    Az utóbbi évekhez képest korábban érkezett az influenza Európába, így hazánkba is. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA