• Influenza - Mi várható tavasszal?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt.

    Nem valószínű, hogy idén tavasszal jelentős szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki Magyarországon - jelentette ki az országos tiszti főorvos szerdán délelőtt Budapesten. Falus Ferenc ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az oltásra továbbra is szükség lehet, főként a veszélyeztettek körében.

    Hirdetések

    A főorvos beszélt arról is, hogy az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Az újinfluenzával összefüggésben pedig itthon eddig 130 ember vesztette életét.

    Az elmúlt héten körülbelül 11 ezer ember fordult országszerte orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel, ez bőven a járványküszöb alatt marad - mondta Falus Ferenc. Hasonlóak voltak az adatok az elmúlt hetekben is. Falus Ferenc szerint így nem valószínű, hogy idén tavasszal jelentős szezonális- vagy újinfluenza járvány alakuljon ki.

    Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az újinfluenza enyhülése miatt az emberek is kevésbé figyelnek a védekezésre, így több más betegség felütheti a fejét, például a nátha. Az újinfluenza itthoni megjelenése óta az orvoshoz fordulóknak körülbelül egy százaléka került kórházba, ez több mint 5 ezer embert jelent. Közülük minden tízedik beteg intenzív osztályra került, kétharmaduk pedig gépi lélegeztetésre szorult, tehát életveszélyes állapotban volt. A vírussal összefüggésben itthon 130 ember vesztette életét. Jelenleg egyébként négy ember van intenzív osztályon a betegség miatt, a járvány csúcsán ez a szám 60 körül volt.

    Átoltottság - A világ első tíz országában voltunk

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy nehéz tendenciát meghatározni azzal kapcsolatban, hogy az ország mely területein volt több megbetegedés. Úgy tűnik viszont, hogy Dél-Magyarországon az átlagnál többen kapták el a járványt. Falus Ferenc szerint a jövőben végig kell gondolni, hogy mennyire hallgassák el a nyilvánosság elől, hogy hol jelentkeznek a megbetegedések. Falus Ferenc kiemelte, hogy Magyarország az "átoltottság" tekintetében a világ első tíz országa között volt.

    Az elmúlt héten még mindig több mint 2600 ember kapta meg a vakcinát, a szakember szerint az oltást tovább kell folytatni. Most viszont elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak kell megkapniuk a védőoltást, a főorvos külön kiemelte a kismamákat és azokat a nőket, akik hamarosan gyermeket szeretnének.

    Falus Ferenc beszélt arról is, hogy az őszi szezonra a kormány 1,3 millió influenza elleni ingyenes védőoltást rendel, ez már három törzs ellen nyújt védettséget, így az újinfluenza ellen is.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Kanyaró: Megbetegedések Magyarországon

    Az országos tisztifőorvos bejelentése laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Lassan, de terjed az influenza

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző heti 8 450 fővel szemben 2016. január 18-24. között 28%-kal több, azaz 10 800 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA