• H1N1: Egyik elhunyt kismamát sem oltották be

    Szerző:
    WEBBeteg

    A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt másállapotban a járvány csúcspontján - közölte sajtótájékoztatóján Falus Ferenc.

    A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen; legkevesebb 25 állapotos nő került kórházba a H1N1 miatt, közülük mindössze ketten kapták meg az oltást - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos kedden Budapesten.

    Hirdetések

    Falus Ferenc sajtótájékoztatóján közölte: az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után nagyon gyorsan meggyógyult.

    Egyre kevesebb kismama kerül kórházba

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a kórházba került kismamák száma csökken, de az intenzív osztályon ápoltak száma egyelőre az összes beteg körében nem csökken, ez majd később következik be.

    A legutóbb, az új típusú influenzával összefüggésben a budapesti Kútvölgyi Kórházban meghalt kismamával kapcsolatban Falus Ferenc megjegyezte: az elhunyt családja megtiltott mindenféle információközlést a betegség részleteiről, körülményeiről.

    A tüdőben keletkező szövődmények

    Általánosságban az országos tiszti főorvos annyit elmondott, hogy ha valakinek súlyos légzési elégtelenséggel járó betegsége van, előfordulhat, hogy a lélegeztetés következtében a tüdő nem épül fel azonnal és teljes mértékben. Ilyenkor kialakulhatnak a tüdőben elváltozást okozó szövődmények, amelyek további kezelést igényelnek. A mesterséges gépi lélegeztetés egyébként is "az élettani folyamatokba való súlyos beavatkozás" - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a becslések szerint a terhes nők 17 százaléka kapott H1N1 vírus elleni védőoltást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez az arány alacsonyabb az országos átlagnál annak ellenére, hogy a nőgyógyászok egységesen támogatják a vakcina beadását. Falus Ferenc kiemelte: összesen 107-en haltak meg eddig H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük mindössze 4-en voltak beoltva a vírus ellen. A 4 beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az újinfluenza pedig nem befolyásolta állapotukat.

    A harmadik betegnek "nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt", ezért "nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna" a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta az országos tiszti főorvos. Arról is beszélt, hogy "a vártnak megfelelő vagy még annál is jobb" a védettség aránya a társadalom egészét tekintve a beoltottak körében, mert 70-80 százalék helyett hozzávetőleg 87-90 százalékos ez a mutató.

    Az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja, hogy a kockázati csoportba tartozók éljenek a védőoltás lehetőségével. Három-négymillió potenciális veszélyeztetettje van az országban a járványnak, ők az idén tavasszal és ősszel vagy a jövő tavasszal kaphatják meg a fertőzést - közölte Falus Ferenc.

    Az új influenza: tünetek és terjedés

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Friss hírek a H1N1-ről>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az újinfluenza nem valóságos pandémia?

    Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány".

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - Tamiflunak ellenálló mutáns vírust találtak

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi közlése szerint mutáns világjárványos influenzavírust találtak már Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Mexikóban és Ukrajnában.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA