• H1N1 - Egy a nyolchoz, hogy elkapjuk?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban megjelent másik tanulmány szerzői pedig egy a nyolchoz számítják annak esélyét, hogy elkapjuk a H1N1-et, ha otthonunkban valaki megfertőződött.

    Minden magas lázzal, izomfájdalommal járó H1N1-fertőzésre négy olyan megbetegedés juthat, amelynél nincsenek komoly tünetek - jelentették francia járványügyi szakértők csütörtökön.

    Hirdetések

    Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban megjelent másik tanulmány szerzői pedig egy a nyolchoz számítják annak esélyét, hogy elkapjuk a H1N1-et, ha otthonunkban valaki megfertőződött.

    Az utóbbi tanulmányt a londoni Imperial College kutatói készítették az amerikai járványügyi központtal (CDC) közösen. A fertőzési mintázatot 216 betegnél és mintegy 600 hozzátartozójuknál elemezték. A családtagoknak csak mintegy 13 százaléka kapta el a H1N1-vírust. 

     H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A járványügyi szakemberek szerint ez a terjedési arány kisebb, mint a korábbi világjárványoké volt. 1957-ben és 1968-ban 14 és 20 százalék között volt a családtagoknak való továbbadás esélye. Kevesebbet tudnak a szakértők az 1918-as ilyen jellegű adatokról, a szokásos, szezonális influenza esetében pedig a különböző tanulmányok széles sávban, 5-től 40 százalék közé helyezik el a háztartásokon belüli fertőzési arányt.

    A francia tanulmányban, amely a PLoS című orvosi szakportálon jelent meg, 1000 terhes nő vérmintáit elemezték. Ezek 10 százalékában bukkantak a H1N1-vírus elleni antitestek nyomaira. Az adatok extrapolálásával arra jutottak a kutatók, hogy Franciaországban mintegy 1,7 millió 20 és 39 év közötti ember fertőződhetett meg. Ez a szám ötszöröse annak, ahányan influenzás tünetekkel orvoshoz fordultak a kérdéses időszakban, szeptembertől november végéig.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Influenza: Tanítási szünet és látogatási tilalom - Országos körkép

    Többnapos tanítási szünetet rendelt el kedden a zámolyi általános iskola igazgatója, mert hétfőn az intézmény diákjainak már több mint 40 százaléka hiányzott; Fejér megyében átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte a kistérségi tiszti főorvos az MTI-vel. A múlt hetihez képest 35-40 százalékkal több az influenzaszerű megbetegedés a térségben.

    H1N1 - A beoltott gyerekek felénél influenzás tünetek jelentkeztek

    A laborvizsgálatok során derül majd ki, hogy a H1N1 vírusnak volt-e "kórokozó szerepe". A tünetek egyébként enyhe lefolyásúak voltak, kisebb láz és köhögés jelentkezett a gyerekeknél, akik közül kórházba senki sem került - mondta Bujdosó László, megjegyezve, hogy már valamennyien gyógyultnak tekinthetők és szövődmények nem alakultak ki náluk.

    H1N1 - Kínában is találtak mutánsokat

    A mutáció pontos hatásáról még az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) sincsenek információi, de a világszervezet kínai irodájának szóvivője szerint a jelenlegi ismereteik birtokában a használt oltóanyag hatékony védettséget nyújt ellene.

    Óvodákban a H1N1

    Két óvódában is kimutatták a H1N1 jelenlétét. Egy nyugat-dunántúli intézményben 48 gyermekből 32 hiányzott.

    H1N1 - Hogyan terjed a vírus? A beoltottak is terjesztik

    Az országos tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók közül sokan kérik az újinfluenza elleni oltást, így akár ők is okozhatnak megbetegedéseket.

    H1N1 - Egy hétre bezártak egy szakképző iskolát

    A móri Perczel Mór szakképző iskolában 430 gyerek 25-30 százaléka beteg, influenzaszerű tünetekkel. A tanárok között is van beteg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA