• H1N1 - A WHO szerint eddig tarthat a járvány

    Szerző:
    WEBBeteg

    Túl korai még győzelmet hirdetni a H1N1 vírus elleni küzdelemben, ezt a világjárványt 2011 előtt nem lesz lehetséges megfékezni - közölte a Le Temps című svájci napilapban kedden megjelent interjúban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója.

    "Azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, és figyelnünk kell a világjárvány alakulására a következő 6-12 hónapban, mielőtt azt mondhatnánk, hogy győztünk" - mondta a genfi lapnak Margaret Chan. "Túl korai azt mondani, hogy világviszonylatban túljutottunk a (H1N1) influenzajárvány csúcspontján...még hosszú a tél" - tette hozzá.

    Hirdetések

     "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"  

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" 
    Az orvos válaszol >>

    Chan hangsúlyozta, hogy négy évtized óta az első világjárványról van szó, olyan új vírusról, amely a világ több mint két régiójában tartósan terjed.

    Ezért a WHO vezetősége a virológusokkal, járványszakértőkkel és egészségügyi illetékesekkel történt konzultáció után júniusban úgy határozott, hogy kihirdeti a világjárványt.

    Megjegyezte, hogy a szervezetet döntéseinek meghozatalánál nem befolyásolja sem egyetlen ország, sem a gyógyszeripar.

    A vezérigazgató kitért a H5N1 vírus által okozott madárinfluenza-járványra, amelytől azt várták, hogy világjárványt fog okozni, hiszen a megfertőzött emberek 60 százalékát megölte.

     H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Ez a vírus kevésbé rosszindulatú - tette hozzá. Mindazonáltal az emberiség még mindig nem készült fel egy H5N1 vírus által okozott világjárványra - figyelmeztetett, reményét fejezve, hogy a világnak nem kell szembesülnie egykor egy globális madárinfluenza-járvánnyal.

    A H1N1 vírus több mint 200 országra terjedt ki, a laboratóriumok által megerősített halálesetek száma csaknem elérte a 12 ezret, de még legalább két évre van szükség a halálesetek pontos számának megállapításához - mondta a WHO vezérigazgatója.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

    Elkezdődött az influenzaszezon

    A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz 16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya.

    Visszavonulóban az influenzajárvány - Aktuális információk

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján az országban 2017. február 13. és 19. között 44 000 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 66 200 fővel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA