• H1N1 - "Előbb-utóbb mindenki elkapja"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már 36-an haltak meg és 60-120 beteg kerül kórházba naponta Magyarországon, közülük 4-5 fertőzött kerül intenzív osztályra és 3-4 embert kell lélegeztető gépre kapcsolni - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos keddi tájékoztatóján.

    Hozzátette: számítani kell egy tavaszi, második influenza hullámra is, de azt még nem tudni, hogy ez szezonális vagy H1N1 lesz. A lakosság átoltottsága jelenleg 26 százalék körüli, ami már jónak nevezhető.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Eddig 36 halálos áldozatról tudnak - mondta Falus Ferenc. Még kedden eldől, hogy karácsonykor az ideiglenes oltópontok nyitva tartanak-e vagy sem, de az ÁNTSZ központjaiban lesz ügyelet, ahol be lehet adatni a védőoltást.

    Az egészen biztos, hogy megyénként legalább két helyen oltanak az ünnepek alatt is - tette hozzá.

    A tiszti főorvos szerint a H1N1 addig fertőz, míg mindenki meg nem betegszik, vagy be nincs oltva, így valamilyen formában és mértékben mindenkinek "találkoznia" kell a vírussal.

    Ahhoz, hogy a járvány megálljon és visszahúzódjon, az emberek legalább 70 százalékának meg kell fertőződnie - mondta Falus Ferenc.
     

     Falus Ferenc nem bírta cérnával 
    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
    Interjú az országos tisztifőorvossal >>

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ingyenesen kaphatnak védőoltást a pedagógusok is

    Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Szegeden.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    OEK: az influenza változékonysága miatt kell mindig új oltóanyagot előállítani

    Az influenza vírusa rendkívül változékony, emiatt kell ahhoz minden évben hozzáigazítani az oltóanyagot - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

    Már most elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmazó, influenza elleni vakcina - közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA