• H1N1 fertőzés és a bakteriális tüdőgyulladás

    WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Infektológiai Szakmai Kollégium közzétette a H1N1 fertőzéssel kapcsolatos terápiás ajánlását. Az eddigiekben a legnagyobb bizonytalanságot az okozta, kinek, mikor, hogyan kezdjék el a vírus elleni kezelést.

    A fentiek megértéséhez, átgondolásához lássunk néhány információt általánosságban a bakteriális tüdőgyulladásokról.

    Hirdetések

    A nem kórházban kialakuló, tehát úgynevezett „otthon szerzett” tüdőgyulladást az átlag populációban leggyakrabban egy olyan baktérium (Streptococcus pneumoniae) okozza, amely ellen rendelkezünk hatékony védőoltással.

    Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?
    A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a légutakból. Milyen okokra vezethető vissza a reggelei, napközbeni és esti köhögés? >>

    Magyarországon kétféle oltóanyaggal rendelkezünk, és a kötelező oltásokba lassan beillesztik ezt az oltást is, jelenleg még csak ajánlott, de ingyenesen kérhető a gyermek háziorvosoktól kisgyermekkorban.

    A felnőttek számára biztosított oltás a háziorvosoknál receptre felírható, és kérhető bárki részére. Az oltások nem tartalmazzák a baktérium összes szerotípusát, de a tapasztalati úton összeállított azon leggyakoribb szerotípusokat igen, amelyek súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

    Ha valaki ezt az oltás korábban megkapta, nyugodtabban alhat, mert sokkal védettebb ezen gyakori kórokozó által okozott tüdőgyulladással szemben.

    Ez a védőoltás ajánlott minden olyan krónikus betegségben szenvedőknek, akik fogékonyabbak a fertőzésekre: cukorbetegek, elhízottak, daganatos betegek, szerv transzplantáción átesettek, krónikus szív-és érrendszeri-, tüdő -, máj -, vesebetegek, veleszületett immunhiányos betegek, és olyan betegek, akik betegségük miatt immunrendszert gátló gyógyszeres kezelésben részesülnek.

    H1N1 vírusos tüdőgyulladás

      A tüdőrák tünetei 

    A tüdőrák korai stádiumában a tünetek szegényesek, nem specifikusak. Lehet esetleg enyhe köhögés, amelynek a beteg sokszor nem is tulajdonít jelentőséget, továbbá felléphet enyhe hőemelkedés, izzadékonyság.
    Mikor gyanakodhatunk tüdőrákra? >>

    Az elsődleges H1N1 vírusos tüdőgyulladásra a magas láz, köhögés, gyorsan kialakuló légszomj jellemző. Vannak bizonyos laboratóriumi leletek, amelyeket megfigyeltek H1N1 fertőzött betegeknél, ha vírusos tüdőgyulladásra van gyanú, ezek a laktát-dehidrogenáz és a cholecystokinin emelkedése, illetve, ha alacsonyabb lymphocyta szám látható a vérképben.

    A bakteriális felülfertőződés klinikailag nem mindig különíthető el könnyedén, főként ha már a beteg eleve valamilyen krónikus betegségben szenved.

    A tartóssá váló lázas állapot, a köhögés fokozódása, köpetürítés, mellkasi fájdalom, gyengeség, folyadékhiány kialakulása, és a típusos laborvizsgálati eredmények (fehérvérsejtszám, gyulladásos értékek emelkedése), valamint a mellkasi röntgen elváltozások alapján mondható ki a feltételezett bakteriális tüdőgyulladás.

    Az egyik amerikai közlemény adatai szerint 36 elhunyt gyermek 43%-nál fejlődött ki bakteriális fertőzés is, amelyet legtöbb eseteben Staphylococcus aureus és Streptococcus pneumoniae baktériumok okoztak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy másik tanulmányban 77 felnőtt közül 22 betegben (28 százalék) jelentkeztek a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás tünetei, ebből 10 betegnél, azaz közel a betegek felénél mutatták ki a Streptococcus pneumoniae, 7 esetben pedig a Staphylococcus aureus kóroki szerepét.

    A jelenlegi ajánlások alapján tüdőgyulladás gyanu esetén azonnal meg kell kezdeni mind a vírusellenes, mind az antibiotikum kezelést, egyidőben. Ezeknek a betegeknek kórházi megfigyelésre van szükségük, ahol biztonságban észlelhetők, és elláthatók. A krónikus betegségben szenvedőknél sajnos nagyobb az esély a súlyos szövődmények kialakulására.

    (WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva infektológus, DRportal szakértő)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Szorong a gyermeke?

    Debreceni Egyetem

    Sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás- és evészavarral jár. Segítsen neki!

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

    Új influenza? Mi fertőz Ukrajnában?

    Ukrajnában az elmúlt 24 órában 16 beteg halt meg és 36 ezer újabb influenzás megbetegedést regisztráltak. Ezek többségét a fővárosból (4900 eset), a dél-ukrajnai Harkiv (2100), illetve a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk (2700) és Doneck (2600) megyékből jelentették, ami azt jelzi, hogy a járvány keleti irányba terjed.

    H1N1 - Mi történik Ukrajnában? Egy nap alatt 26 halott?

    Ukrajnában az elmúlt 24-30 óra folyamán 55 ezer 353 új megbetegedést jelentettek. Ugyanezen időszak alatt 26 újabb haláleset történt.

    H1N1 - A 15 éves fiú halálának körülményei

    A súlyos, krónikus tüdőbetegségben szenvedő fiút a Pest megyei Szentlőrinckátáról előbb a jászberényi Szent Erzsébet Kórházba szállították, majd onnan került a szolnoki gyógyító intézménybe, ahol október 29. és november 1. között tlátták el.

    H1N1 - Kitől kaphatta el a vírust az intenzíven fekvő nő?

    Falus Ferenc tiszti főorvos a hétvégén az MTI-nek elmondta: a kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon.

    Az első ukrán halott: újinfluenza és tüdőgyulladás

    A nyugat-ukrajnai Ternopil megyei "tüdőgyulladásos halottak közül egyről már megállapították, hogy újinfluenzája volt" - közölte a kijevi minisztérium szóvivője újságírókkal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA