• H1N1 - 15-ször annyi beteg kerül intenzívre, mint a szezonális influenzától

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az újinfluenzával kapcsolatos, a világban eddig összesített adatok alapján az új influenza halálozási aránya 1 százalék alatt van, az intenzívre bekerült betegek közül viszont a 9-17 százalék meghal.

    15-ször többen igényelnek intenzív ellátást a H1N1 vírus szövődményei miatt, mint a szezonális influenzajárványok idején - többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

    Hirdetések

    Új influenza-kisokos
    Tudjon meg minden fontos információt a H1N1-ről!
    H1N1-kisokos >>
    Az Epinfo amrikai, ausztráliai és új-zélandi adatokat feldolgozó elemzése alapján az újinfluenza tünetei csupán abban térnek el a szezonálistól, hogy gyakrabban kíséri a szokásos jelenségeket a hányás és hasmenés. Ezen kívül szintén különbség, hogy a megbetegedések főleg a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti, a 65 év felettiek körében "kifejezetten alacsony" az előfordulása. A H1N1 szövődményeiben elhunytaknál sem az időseknél, hanem a 19-45 évesek között a legmagasabb a halálozási arány.

    Az Epinfo szerint az újinfluenza többnyire enyhe tüneteket okoz a betegeknél azonban súlyosabb lefolyásra utal, ha a betegnek szapora lesz a légzése, illetve nehézlégzés tapasztalható. Szintén gyanús, ha véres, vagy elszineződött a köpete, zavaros a tudata, mellkasi fájdalomra panaszkodik, csökken a vérnyomása vagy több mint 3 napon át nagyon magas a láza.

    A járvány terjedése Európában
    A 48. héten a legintenzívebb influenza aktivitást Görögországból és Litvániából jelentették. Magas volt a H1N1 fertőzöttség Dániában, Észtországban, Lettországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Svédországban. A többi tagállamban közepes volt a vírus intenzitása.
    Az ECDC jelentése >>
    Az eddigi tapasztalatok alapján a fertőzöttek 2 százaléka kerül kórházba. Közülük a negyede igényel intenzív ellátást. Az intenzíven kezelt betegek több mint kétharmadát (64,6 százalékát) kell mesterségeses lélegeztetni átlag 8 napon keresztül. Az Egyesült Államokban az intenzíven kezelt betegek 9,1 százaléka halt meg, Ausztráliában és Új-Zélandon viszont 16,9 százalék volt ez az arány.

    Magyarországon az utolsó hivatalos jelentés szerint május óta 23-an haltak meg bizonyítottan a H1N1 vírus okozta megbetegedések szövődményeiben és összesen 1226 igazolt újinfluenzás megbetegedést regisztráltak. Nem hivatalosan a sajtó már körülbelül 30 halálos áldozatról tud.

    A szezonális influenzajárványok halálozási adatait nem gyűjtik, de az ÁNTSZ információja szerint egy-egy influenza szezonban évente a becslések alapján átlagosan 800-2500 ember hal meg a fertőzés következtében.

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Mivel az utóbbi években 200 ezer és 290 ezer ember fertőződött meg influenzával ez azt jelenti, hogy a szezonális járványoknál sem kisebb a halálozás, mint a mostani világjárványnál: a fertőzöttek maximum 0,3-1 százaléka hal meg.

    Az utolsó nagy világjárvány, a ''60-as évek végén több évig elhúzódó "hong-kongi" járványnál is hasonló volt a halálozási arány: 3 év alatt 5 millió ember betegedett meg Magyarországon és 5 ezer halálesetet lehetett összefüggésbe hozni a fertőzéssel.

    Mennyire hatásos a Tamiflu?

    Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében.
    Nincs elegendő tapasztalat >>

    Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) legutóbbi jelentése alapján a szomszédos országokban is nagyjából ugyanannyi halálos áldozatot követel a világjárvány: például a cseheknél 34, a horvátoknál 22 halálesetet jelentettek hivatalosan. Igaz Szlovákiába, csak 3, Szlovéniában 8 és Ausztriában is csak 3 halálos áldozatról tudnak.

    AZ ECDC adatai alapján egyébként Európában a legtöbben Angliába, Spanyolországban és Olaszországban haltak meg a H1N1 vírus miatt. A világelső azonban Amerika 1929 halálos áldozattal, a második Brazilia (1528) és harmadik Mexikó (713). Az ECDC összesítése alapján a világban eddig 10 ezer 567-en haltak meg bizonyítottan az újinfluenza következtében.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA