H1N1 és a kismamák - Falus Ferenc ajánlása a nőgyógyászoknak

ÁNTSZ
megjelent:

Falus Ferenc országos tiszti főorvos levelet intézett az ország összes szülész-nőgyógyász orvosához a
kismamák minél tökéletesebb H1N1 elleni védelme érdekében.

A levél, mellékleteivel együtt az ÁNTSZ oldalán is megtalálható. A WEBBeteg változtatás nélkül közli Falus Ferenc szakemberekhez intézett levelét.

"Kérem, hogy szánjon időt az alábbi levél és mellékleteinek elolvasására, amely aktuális tudnivalókat tartalmaz a várandós nők influenza megbetegedéséről, valamint annak megelőzéséről.

Az előttünk álló hetekben, hónapokban a világjárványt okozó influenzavírus gyors terjedése várható Magyarországon. Az új vírus esetében - a szezonális influenzától eltérően - a legtöbb súlyos megbetegedés és a legmagasabb mortalitás a gyermekek és fiatal felnőttek között fordul elő. A várandós nők és az újszülöttek magas kockázattal rendelkeznek a
progresszív influenza megbetegedésre és a súlyos szövődményekre.

Nemzetközi adatok alapján a kórházi kezelésre szoruló pandémiás A(H1N1)v influenzás betegeknek eddig átlagosan a 7-10%-a volt második, harmadik trimeszterben levő várandós nő. A WHO szerint a várandós nőknek tízszeres a kockázata arra, hogy intenzív osztályos ellátásra szoruljanak az új influenza megbetegedés esetén a nem veszélyeztetett népességbe tartozókhoz képest.

Hazánkban 2009. 11. 30-án öt várandós nőt kezeltek intenzív osztályon, közülük négy gépi lélegeztetésre szorult. Egyikük sem kért és kapott influenza elleni védőoltást. November végéig az Európai Unió mintegy 20 országában kezdődött meg az új influenza elleni vakcinák alkalmazása. A várandós nők az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai szerint az új influenza ellen elsőként védőoltásban részesítendők közé tartoznak.

Várandós nők esetén a várható kockázat-előny mérlegelésén alapul az influenza elleni védőoltások ajánlása. A fentiek értelmében – hacsak egyéb okból nem kontraindikált a védőoltás - egyetlen várandós nőt sem szabad lebeszélni az influenza elleni védőoltásról annál is inkább, mivel az influenzaoltásokra vonatkozóan nincs olyan adat, amely azt bizonyítaná, hogy a védőoltás akár az anyára, akár a magzatra nézve ártalmas volna.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

Mit tehet Ön a várandós kismama és magzata egészségéért?

  • Tájékoztassa a várandós nőt az influenza várható kockázatairól és a megelőzés lehetőségéről.
  • Lássa el a várandós nőt tanácsokkal:
    o Influenzaszerű tünetek észlelése esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz;
    o Megbetegedés esetén csillapítsa a lázát, és használjon megfelelő – paracetamol tartalmú - lázcsillapító gyógyszereket erre a célra. Ibuprofen tartalmú lázcsillapítók adása ellenjavallott. Szalicilát és nemszteroid gyulladásgátlók/lázcsillapítók alkalmazása a terhesség 3. trimeszterében szintén ellenjavallt, és az 1. és 2. trimeszter során is csak nagy óvatossággal adhatók, amennyiben az alkalmazásuk feltétlenül szükséges;
    o Kerülje a szoros érintkezést influenzás beteggel;
    o Gyakran mosson kezet, és szigorúan tartsa be az egyéb higiénés ajánlásokat.
  • A szakmai ajánlások szerint a várandós nők antivirális kezelését az influenzaszerű tünetek fellépését követően minél gyorsabban (lehetőleg 6 órán belül, de maximum 48 órán belül) meg kell kezdeni, és ehhez az influenza laboratóriumi megerősítése nem szükséges. A 2009-10-es influenzajárvány során minden influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló várandós nő esetében élelmezni kell az A(H1N1)v influenzafertőzést.
  • Várandós nők számára térítésmentesen rendelkezésre áll a pandémiás influenza elleni védőoltás. Kérjük, hogy valamennyi Ön által gondozott várandós nőnek, illetve tervezett terhesség esetén már a terhességet megelőzően ajánlja fel az influenza elleni védőoltást, mivel a védőoltás a várandós nők esetén életeket menthet.

Tájékoztassa a várandós nőt az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nem várt eseményekről, és azok előfordulási gyakoriságáról. Hívja fel a figyelmet arra, hogy a „nem-oltásnak” is van veszélye, amely jelen helyzetben messze túlszárnyalja a védőoltás kockázatát.

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

A világjárványt okozó influenzavírus gyorsan terjed a lakosság körében, és előfordulhat, hogy a járvány során a vírus genetikai állománya oly módon változik, hogy ennek következtében a
vírus virulenciája, a terjedési képessége, az antivirális szer érzékenysége módosul.

Kérem, hogy kísérje figyelemmel a járványügyi eseményeket, és legyen naprakész azokban a kérdésekben, amelyeknek hatása lehet a várandós nők gondozására és a betegellátásra. A fenti levelemnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a várandós nők fokozott veszélyeztetésére, az influenza elleni védőoltás szükségességére, a leendő szülők és a gondozó orvosok fokozott felelősségére."

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.