H1N1 - A kövérség és a túlsúly is rizikófaktor

Független Hírügynökség
megjelent:

Amiben új a 2009-es világjárványos influenza, az az, hogy a kövérség is rizikótényezővé vált. Az amerikai kutatók általa vizsgált esetek 72 százalékában volt a páciens kövér, és csaknem felében betegesen kövér.

A világjárványos influenzavírus az alsó légutak mélyén is okoz súlyos szövetkárosodást. Ugyanez volt jellemző az 1918-as és az 1957-es világjárványt okozó vírusra, viszont nem szokott előfordulni a szezonális influenzáknál, állapították meg amerikai tudósok.

Az amerikai kutatók 34 influenzás halott szövettani leleteit vizsgálták meg.

Kiderült, hogy a felső és az alsó légutakban is okozott szövetkárosodást a vírus.

A felső légutakban - a légcsőben és a két főhörgőben - az összes mintában volt gyulladás, és egyes esetekben súlyos szövetkárosodás is.

Az esetek több mint felében (18 páciensnél) a károsodás lejjebb, a hörgőcskékben is látszott, csaknem háromnegyedénél pedig (25 esetben) a légzőhólyagocskákra is kiterjedt.

A szezonális influenza legtöbbször a légcsőben és a két főhörgőben okoz károsodást, de nem a tüdők mélyén.

Viszont a mostanihoz hasonlóan viselkedett az az influenzavírus, amely az 1918-as és az 1957-es világjárványt okozta, jelentette ki az egyik kutató, Jeffery Taubenberger, az NIAID allergológiai és járványügyi kutatóintézet vírusspecialistája.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

A fiatalabbak és a kövérek veszélyben

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

A kutatás arra is rávilágított, hogy az idei világjárványos influenza fiatalabbaknál okoz súlyos problémákat, mint a szezonális influenza. A vizsgált esetekből csak egy páciens volt 60 év feletti. Az áldozatok 90 százalékának volt valamilyen állandó betegsége, szív- vagy légúti problémája, csökkent működésű immunrendszere, illetve volt várandós.

Ezek az előző világjárványok idején is ismert kockázati tényezők voltak. Amiben viszont új a 2009-es világjárványos influenza, az az, hogy a kövérség is rizikótényezővé vált. Az amerikai kutatók általa vizsgált esetek 72 százalékában volt a páciens kövér, és csaknem felében betegesen kövér.

"Az előző világjárványokban a kövérség nem volt rizikófaktor, és nem tudjuk, mi az összefüggés a kövérség és az influenza között" - jelentette ki Taubenberger.

A tanulmány az Archives of Pathology and Laboratory Medicine című tudományos folyóirat online változatában jelent meg kedden.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.