• H1N1 - Van, ahol olcsóbb a vakcina

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztályán négy, lélegeztetésre szoruló beteget ápolnak; kettőjük szervezetében kimutatták a H1N1 vírust. Az egészségügyi miniszter egyetért azzal, hogy a várandósok külön oltóhelyen kapnak oltást; a Veszprém megyei kórházban olcsóbban lehet védőoltáshoz jutni.

    A Fejér megyei intézmény helyettes orvos igazgatója, Szabó Gabriella tájékoztatása szerint az intézmény infektológiai osztályán hét beteget kezelnek influenzával, illetve influenzaszerű tünetekkel. Közülük három betegnél mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a H1N1 vírus által okozott fertőzést, de a többiek is az influenzának megfelelő "klinikai képet mutatnak".

    Hirdetések

      Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról >>
    A kórház infektológiai osztályára a járvány kezdete óta hat kismama került be. Ötnél igazolódott az újinfluenzavírus-fertőzés. Valamennyien időben jelentkeztek az orvosnál, intenzív ellátásra egyikük sem szorult - mondta el a helyettes orvos igazgató.

    A Fejér Megyei Szent György Kórház oltópontot működtet az intézmény bőrgyógyászati osztályán, az enyingi és a sárbogárdi rendelőintézetben is. Az ÁNTSZ-szel egyeztetve a várandósok számára pedig kedden a Seregélyesi úti telephelyen alakít ki oltópontot.

    Egyre több intézmény jelöl ki olyan helyeket, ahol kizárólag a kismamák jelentkezhetnek oltásért. Székely Tamás egészségügyi miniszter támogatja és örül ezen kezdeményezéseknek; mint kedden újságíróknak elmondta, az intézményvezetők is alkalmazkodtak ahhoz, hogy egyre több kismama kéri a védőoltást és ennek megfelelően alakítottak ki oltóhelyeket.

     H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Hangsúlyozta, hogy a várandósok bárhol kérik is az újinfluenza-vírus elleni védőoltást, azért fizetniük nem kell, hiszen a veszélyeztetett csoporthoz tartoznak.

    A Veszprém megyei kórházban ingyenesen adják be a védőoltást - az országban elsőként döntöttek így -, s itt a vakcina ára is csak 1675 forint. Rácz Jenő intézményvezető közölte azt is, hogy hétfőtől a zirci városi kórházban is ingyenes lesz az oltás beadása.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA