• H1N1 - Stratégiaváltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idézett szakértők mindennek alátámasztására emlékeztettek arra is: november végén hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Azaz arra intett, hogy az új influenzát semmiképp nem szabad lebecsülni, és nyomatékosan hangsúlyozta: az egyetlen védelmet az oltás jelenti.

    Egyfajta  stratégiaváltás következett be Németországban az új influenza elleni harcban. Szakértők így értékelik a járványos  megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet legutóbbi felhívását arra, hogy lehetőség szerint mindenkit be kell oltani a H1N1-vírus ellen.

     

    Hirdetések

    A kormány egyik legfontosabb  egészségügyi tanácsadójának szerepét betöltő intézet ajánlását ismételte meg pénteken közzétett felhívásában az úgynevezett szövetségi oltási bizottság.

    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról
    Ennek lényege: immár nemcsak az egészségügyben dolgozókat, a krónikus betegeket és a terhes nőket kell beoltani, hanem - szó szerinti megfogalmazásban - mindenkit. Figyelemre méltó, hogy az ajánlás olyan időben hangzott el, amikor az adatok szerint Németországban csekély mértékben csökkent az új fertőzések száma. A szakértők arra figyelmeztettek: a korábbi tapasztalatok alapján egyáltalán nem zárható ki, hogy a vírus "tombolásának" csendesedése után a fertőzés újabb hullámával kell számolni.

     

    Ezt hangsúlyozta Európa egyik legtekintélyesebb  járványügyi intézményének számító Robert Koch Intézet is. Az intézet szerint az oltás azért is különösen fontos, mert egyáltalán nem lehet előre jelezni, hogy a vírus miként terjed tovább. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az "új hullám" egyáltalán nem zárható ki - fogalmazott a Robert Koch Intézet, amelynek véleménye szakértők szerint mindenképp mértékadónak számít.

    Az egyetlen védelem az oltás

    Az idézett szakértők mindennek alátámasztására emlékeztettek arra is: november végén hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Azaz arra intett, hogy az új influenzát semmiképp nem szabad lebecsülni, és nyomatékosan hangsúlyozta: az egyetlen védelmet az oltás  jelenti.

    H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról
    A Robert Koch Intézet legfrissebb állásfoglalásban igyekezett eloszlatni az oltással kapcsolatos kételyeket is. Így a többi között leszögezte, hogy egy oltás elegendő. Korábban ugyanis olyan vélemények terjedtek el, amelyek szerint a teljes védelem biztosítása érdekében két oltásra van szükség. Egyben a leghatározottabban cáfolta azokat a Németországban is elterjedt állításokat, amelyek szerint az oltás, illetve az oltóanyag mögött állítólagos üzleti megfontolások húzódnának meg.

    A korábbinál erőteljesebben foglalt állást a Robert Koch Intézet, továbbá az oltóanyagokkal foglalkozó Paul Ehrich Intézet a mellékhatásokkal kapcsolatban is. Mindkét intézet a legnyomatékosabban visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az oltóanyag mellékhatásai hozzájárultak néhány németországi fertőzött későbbi halálához.Németországban az új influenzavírus eddig 66 halálos áldozatot követelt.

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>
    Hivatalos adatok szerint az áldozatok több mint háromnegyede súlyos megbetegedésben szenvedett, és a fertőzés csak fokozta azok hatásait. A két intézet - ebből kiindulva is - az oltásra szólított fel, és hangsúlyozta: a hatóságok minden esetben átfogó vizsgálatokat végeztek, és egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy az oltás, illetve annak mellékhatásai és a bekövetkezett halál között összefüggés lett  volna.

    A legfrissebb adatok szerint Németországban eddig mintegy 5,8 millió személyt oltottak be az új vírus ellen.

    Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    H1N1 - Tíz diák lett beteg az oltás ellenére

    Tíz diák a H1N1 elleni oltás ellenére fertőződött meg Gamáson, ahol az iskola 116 diákja közül 59-en betegedtek meg két héttel ezelőtt - mondta el a Független Hírügynökségnek Szűcs Mária, az ÁNTSZ dél-dunántúli járványügyi főosztályvezetője.

    H1N1 - Hány embert oltottak be eddig?

    Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy Magyarországon jelenleg nincs járvány. Az eddigi megbetegedések közül csaknem 350 esetben igazolódott be a H1N1 jelenléte, 80-an szorultak kórházi kezelésre és 5-en vesztették életüket.

    H1N1 - Oltás után került kórházba egy diáklány - Miért?

    A regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: a diáknál pénteken izom, ízületi és lábikra fájdalom, valamint gyengeség jelentkezett, és három nappal előtte kapta meg az oltást.

    H1N1: hogyan vélekednek a netezők az oltásról?

    A hazai internetezők 5 százaléka kapta már meg az új influenza elleni védőoltást, a netpolgárok négyötöde ugyanakkor a közeljövőben sem szándékozik beoltatni magát – derül ki az NRC Piackutató felméréséből, amelyet a hvg.hu megbízásából végzett.

    H1N1 - A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének állásfoglalása

    A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülést tartott, ahol napirendi ponton kívül tárgyalta a H1N1 influenza pandémiával kapcsolatos kérdéseket.

    A háziorvosok nem mondanak le a H1N1 oltás díjáról

    A háziorvosok csak akkor mondanak le a H1N1 elleni oltásért járó, csaknem kétezer forintról, ha a gyártó is lemond a térítési díjakból befolyó bevéteiről. A WEBBeteg által készített rögtönzött felmérésben résztvevő doktorok felháborodva fogadták az MSZP ez irányú javaslatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA