• H1N1 - A lakosság 15 százaléka már beoltatta magát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre többen oltatják be magukat az újinfluenza ellen, már 15 százalékos a lakosság átoltottsága - mondta Kökény Mihály.

    A testület szocialista elnöke beszámolt arról is, hogy megvitatták azokat az egészségügyi törvényt módosító javaslatokat, amelyekről várhatóan december 7-én szavaz az országgyűlés. Az elnök a változások közül kiemelte: jövőre bevezetnék az egészségügyi bírságot - az ÁNTSZ, ha szabálytalanságot vagy még súlyosabb visszaélést tapasztal, akkor 30 ezer forinttól egészen 5 millió forintig bírságolhatna.

    Hirdetések

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>
    Kökény Mihály elmondta: összesen 14 törvényt érintenek a változások, amelyek egyebek mellett az egészségügyi szabályok uniós jogharmonizálását, a joghézagok orvoslását, a pénzügyi stabilitás elősegítését és a H1N1-es világjárvány kezelését szolgálják.

    Az újinfluenza esetében az új szabály kötelezővé tenné a fertőzéses esetek jelentését, jelenleg ez önkéntes - mondta az elnök. A megbízható, naprakész daganatos megbetegedésről szóló adatok érdekében szintén új szabályokat vezetnek be a Nemzeti Rákregiszterrel kapcsolatban.

    Az új törvény módosítaná a háziorvosok finanszírozását is, eszerint a lakosságnak ingyen járó, de nem kötelező, tehát önkéntes oltásokért is kaphatnának központi forrásból pénzt az orvosok. A módosítások értelmében Magyarországon elfogadnák az unióban szerzett diplomákat, egészségügyi szakmai képzésekről szóló okleveleket.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    A változás értelmében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Egészségbiztosítási Felügyelet is új ellenőrzési jogosítványokat kapna. Eszerint patikákban valamint gyógyfürdőkben próbavásárlásokat végezhetnének. Kökény Mihály felhívta a figyelmet, hogy ez a jogosítvány nem lenne érvényes például a kórházakra, tehát nem fognak az ellenőrök álbetegként befeküdni az intézményekbe.

    A módosítás értelmében az eddiginél több napot, és ezzel több táppénzt kaphatnak majd a szülők, ha gyermeküket kell ápolni, változna ugyanis a gyermekápolási táppénz szabályozása is. Az új törvény felhatalmazná az egészségügyi minisztert, hogy az évek óta tisztázatlan otthonszülési szakmai szabályokat megalkossa.

    További cikkek az új influenzáról
   • A hatvan felettiek védettebbek a H1N1 ellen
   • "A terhes nőknek különösen ajánlott a H1N1 vakcina"  
   • H1N1 - A halálesetek mögött felülfertőződés áll?  
   • Megfázás, influenza, H1N1 - hogyan különböztethetők meg?
   • Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai
   • H1N1 - Kinek kell fizetni az oltásért?
   • H1N1 - Óva intenek a megelőző gyógyszertől  
   • H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?
   • Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben? 
   • H1N1 - A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek
   • H1N1 - Életkorok és halálozási arány
   • Nem lesz kötelező a védőoltás
   • A mutáció a jelenleginél súlyosabb lehet?
   • H1N1 - Elsősorban a gyerekek terjesztik, őket oltsák be
   • H1N1 vakcina - Szavatosság és biztonság
   • Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus 
   • Módosulnának a várólistákról való lekerülés feltételei, illetve a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere. Nem jövő év január 1-vel válna teljesen liberalizálttá a gyógyszertár-alapítás, hanem a módosítás szerint csak 3 év múlva.

    Szigorodnának azok a szerződési feltételek is, amelyek alapján ki lehet szervezni egészségügyi szolgáltatást - ilyen eset például az, ha egy kórház működtetését magánkézbe adnák.

    Kökény Mihály reagált Pesti Imre fideszes egészségügyi szakpolitikus szerdai tájékoztatójára is. A szocialista politikus szerint tényekkel alá nem támasztott vádaskodások hangzottak el az újinfluenza gyártójával szemben.

    Kökény Mihály hangsúlyozta a gyártó szakmai munkájával kapcsolatban 15 éve semmilyen kifogás nem érkezett, ráadásul a vádaskodás azért is felelőtlen, mert rontja a lakosság bizalmát az újinfluenza ellen leghatékonyabb módszer, az oltás iránt.

    A térítéses oltásokban lévő árrés, amely visszafolyik az államhoz, csak "minimális mértékben" fedezi a 6 millió vakcina szállításával, szervezésével kapcsolatos költségeket, ezért az a vád is megalapozatlan, amely szerint a kormány lenyúlásra használná a világjárványt - tette hozzá.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás

    Rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Magyarországon a 6. héten 43.700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány idején a fertőzés megelőzésében az általános személyi higiénés magatartás a döntő, ennek egyik legegyszerűbb módja a rendszeres és alapos kézmosás.

    Több mint 20 százalékkal emelkedett az influenzás megbetegedések száma

    Az országban lassan terjed az influenza, országszerte 12 800, az előző héthez képest csaknem 22 százalékkal több beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OKE) legfrissebb jelentésében.

    Már lehet oltatni influenza ellen

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Európai Parlamenti bírálat a H1N1 járványhelyzet uniós kezelése miatt

    A 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját bírálta az Európai Parlament (EP) a keddi strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.

    Negyvennyolcra emelkedett az influenzajárvány áldozatainak száma

    Negyvennyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek a jelenlegi szezon influenzaszerű megbetegedéseivel hozhatók összefüggésbe - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    H1N1 és B típusú influenzavírust is kimutattak az új betegeknél

    H1N1 és B vírust is azonosítottak az elmúlt hét folyamán Győr-Moson-Sopron megyében megbetegedetteknél- jelentette be Széles Klára, a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA