• H1N1 - Utazás és fertőzés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár a trópusi országokban nem az influenza jelenti a legnagyobb veszélyforrást, az idei esztendőben a H1N1 járvány terjedésével erre is fel kell készülnie az utazóknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a H1N1 vírus által erősen érintett európai nagyvárosok repterein a gyanútlan utazó megfertőződik.

    A fertőzés utazás esetén komoly rizikót jelenthet, hiszen előfordulhat, hogy a célországban nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges egészségügyi eszközök, gyógyszerek és intézmények.

    Hirdetések

    Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az északi féltekén, az influenzaszezon kezdetét követően tovább erősödött a H1N1 járvány, a fertőzöttek számát 440 ezerre becsülik, a nyilvántartott elhunytak száma pedig elérte 5700 főt.

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. Péntektől országszerte 29 kezdte meg működését, ám számuk hamarosan 200-ra nő. Ön hol oltatja be magát? >>
    Ha valaki idén szeretne hosszabb útra indulni, akkor már jóval az utazás előtt érdemes beoltatnia magát H1N1 ellen, hiszen az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) szerint a betegeknek egyáltalán nem ajánlott az utazás.

    Tájékozódjon a karanténról!

    Utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni arról, hogy a meglátogatandó országokban nem vezettek-e be karantént a H1N1 fertőzés megelőzésére, hiszen ebben az esetben kötelezően be kell mutatni a H1N1 elleni védőoltást bizonyító dokumentumot, illetve előfordulhat, hogy az európai utazókat egyáltalán nem engedik be az országba.

     A mutáns vírustól is óv a védőoltás?
    Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát. A világ több pontján megjelent a mutáns vírus >>
    Az aktuális információkról az adott célországok nagykövetségein kérhetünk felvilágosítást.

    A H1N1 elleni védőoltást szintén az oltóközpontokban, illetve a háziorvosoknál igényelhetik az utazók.

    Ha már valaki megfertőződött, akkor antivirális készítményekkel kezelheti betegségét, amelyről szintén az orvosoknál tájékozódhatunk.

    (www.utazaselott.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Délkelet-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Akik délkelet-ázsiai országba utaznak, tisztában kell lenniük az utazás előtt, hogy milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő az adott régióban, főként akkor, hogyha eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, illetve érdemes betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA