H1N1 - A mutáns vírustól is óv a védőoltás?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

A védőoltás továbbra is hatásos a világjárványos influenza ellen, bár előfordult már a vírus mutációja, jelentették ki a hétvégén európai és amerikai szakemberek.

Bruno Lina, a dél-franciaországi influenzafigyelő központ igazgatója szerint a mutáció megjelenése nem meglepő.

"Számítottunk rá, mondtuk előre, hogy lesz ilyen, és a jövőben is elő fog fordulni mutáció" - közölte a szakember az AFP francia hírügynökséggel. "Ez semmit sem változtat a kezelésen és a védőoltáson" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetője kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védőoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jelentette be, hogy Norvégiában az első két halálos áldozatban a világjárványos influenzavírus mutánsait különítették el. De a WHO szerint nincs jele annak, hogy a mutáns vírusoknak nagyobb lenne a megbetegítő képességük vagy több halálesetet okoznának.

A világ több pontján megjelent a mutáns vírus

A WHO felfedte, hogy hasonló mutációk történtek már Brazíliában, Kínában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban. "A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak " (a mutáns vírusok ellen) - áll a WHO közleményében.

H1N1 - hírek

Hasonlóan nyilatkozott szombaton a francia tiszti főorvos, Didier Houssin, kijelentve, hogy a védőoldás ugyanúgy kiváltja a szervezet védekező reakcióját, vagyis nem érinti a vírus mutációja.

A tudósok ennek ellenére aggódnak, hogy az influenzavírusok idővel olyan változattá alakulhatnak, amely súlyosabb megbetegedést és több halálesetet okoznak. A WHO pénteki adatai szerint április óta az egész világon mintegy 6.750 ember halt meg a világjárványos influenza következtében.

H1N1 - Milyen titkokról nem tud a nyilvánosság?

Törvénysértő, hogy a nyilvánosság a mai napig nem ismerheti teljes egészében a vakcinák gyártására, illetve szállítására vonatkozó szerződéseket, a vírusfertőzés kezelésére alkalmas gyógyszerből rendelkezésre álló készleteket - közölte Gulyás Gergely alkotmányjogász.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.