• A női meddőség okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

    A gyermekáldás elmaradása mindig egy pár problémája, ezért minden esetben ki kell vizsgálni a nőt és a férfit is.

    Általában nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Fontos, hogy odafigyeljen egészségére, és hogy egészséges életet éljen. Azonban gyakran ez sem lehet elég. Ekkor bátran forduljon szakorvoshoz segítségért.

    A nőgyógyászati kórképek mellett számos betegség, például az endokrinológiai vagy más belgyógyászati betegség is okozhatja a nőknél a megtemékenyülési nehézségeket.

    Hirdetések

    A teherbeesést akadályozó probléma anatómiai helye alapján a következő kategóriák különíthetők el:

    A nemi szervek eltérései

    • Cervikális okok: a méhnyak (cervix) szűkülete vagy más rendellenessége megakadályozza, hogy a spermiumok eljussanak a petesejtig.
    • Uterinális okok: a méh (uterus) szerzett vagy veleszületett betegsége – pl. fejlődési rendellenessége – akadálya lehet a teherbeesésnek. A méhnyálkahártya vagy a méhizomzat elváltozásai – például gyulladása vagy polipja – okozhatják azt, hogy a megtermékenyített petesejt be sem tud ágyazódni, vagy beágyazódik, de a terhesség koraszüléssel vagy vetéléssel idő előtt befejeződik.
    • Ovariális okok: a petefészek (ovarium) működési zavara; a menstruációs ciklus frekvenciája vagy időtartama eltér a normálistól – a peteérés elmaradása a leggyakoribb meddőséghez vezető ok. A cikluszavarok többféle okra vezethetők vissza:
    • Primer amenorrhoea: a menstruáció elsődleges hiányáról beszélünk akkor, ha serdülőkorban elmarad a menstruciós ciklus beindulása. Ennek oka lehet valamilyen kromoszómarendellenesség (például Turner-szindróma, azaz a betegnek csak egy X kromoszómája van), kemoterápiás kezelés vagy sugárkezelés, a nemi ciklust szabályozó agyi hormonok termelődésének zavara, krónikus betegség, éhezés, stressz.
    • Szekunder amenorrhoea: a betegnek a meglévő normális ciklusa elmarad. Ennek a terhességen kívül számos oka lehet. Lehet valamelyik belső elválasztású mirigy – például pajzsmirigy, mellékvese vagy az agyalapi mirigy működészavara vagy daganata, de nagyon gyakran a háttérben lévő ok nem is deríthető ki.
    • Oligomenorrhoea: van menstruációs ciklus, de szabálytalan, elmaradozó, időnként áttöréses vérzések jelentkeznek. Az egyik leggyakoribb meddőségi ok, melynek eredete gyakran ismeretlen. A betegeknél jelentkezhetnek férfias nemi jellegek (hajhullás, fokozott szőrnövekedés). A túlsúly nem ritka jelenség és rontja a kilátásokat. A betegek sokszor nem meddők a szó szoros értelmében, csak a teherbeesés nehezített. Ezt a meddőségi formát gyakran látjuk policisztás petefészek szindróma mellett.
    • Tubális okok: a petevezeték öröklött vagy szerzett rendellenessége, ami megakadályozza, hogy a petesejt eljusson a méhbe. Külön veszélye ennek a típusnak, hogy ha a spermiumokat átengedi, de a megtermékenyített petesejtet nem, akkor méhenkívüli terhességet is okozhat.
    • Peritoneális okok: a hashártya (peritoneum) anatómiai vagy működési rendellenessége, például összenövések, összetapadások, fertőzések stb.

    A női meddőség hátterében álló további kockázati tényezők az alábbiak lehetnek:

    • Életkor: Kb. 32 éves kor felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökkenni kezd. Az idősebb életkorban kialakuló női meddőség hátterében a petesejt öregedésének eredményeként kialakuló kromoszómarendellenességek is állhatnak. Mindezek mellett idősebb korban már gyakoribbak a termékenységet befolyásoló betegségek is. A kor előrehaladtával a vetélésnek is nő a kockázata.
    • Dohányzás: A dohányzás csökkentheti a terhesség kialakulásának valószínűségét és a különböző fogamzást elősegítő kezelések hatékonyságát. Továbbá a dohányzó nőknél fokozottabb a vetélés kockázata.
    • Súlyfölösleg: A túlsúly nagyon gyakran áll a meddőség hátterében.
    • Soványság: A soványság azoknál a nőknél jelent veszélyt, akik különböző, étkezéssel kapcsolatos betegségben – például anorexiában vagy bulimiában – szenvednek, vagy ha alacsony kalóriabevitelű, nagyon szigorú megszorításokkal járó diétát követnek. A szigorú vegetáriánusok szintén meddőségi problémába ütközhetnek, mivel néhány nagyon fontos tápanyag, pl. a B12-vitamin, a cink, a vas és a folsav szintje alacsony lehet.
    • Túlzásba vitt sportolás: Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres, megerőltető sport ovulációs problémákhoz vezethet. A túlságosan megterhelő sportolás a mesterséges megtermékenyítés sikerét is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a túl kevés mozgás az elhízáson keresztül szintén meddőséghez vezethet.
    • Koffeinbevitel: Szerteágazó vizsgálati eredmények támasztják alá, illetve vetik el a túlzott koffeinfogyasztás termékenységet csökkentő hatását. Egyes vizsgálatok szerint a termékenység csökken a koffeinfogyasztás növekedésével, míg mások ilyen jellegű mellékhatásokat nem mutattak ki. Amennyiben van a koffeinnek ilyen jellegű hatása, ez kifejezettebb nőknél, mint férfiaknál. Továbbá úgy tűnik, hogy a magas koffeinbevitel fokozza a vetélés kockázatát is.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    Általánosságban nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Kérje orvosa segítségét, ha Ön és partnere már legalább egy éve védekezés nélkül közösülnek, és ennek ellenére nem jött létre a terhesség.

    Abban az esetben, ha Ön szeretne teherbe esni és 30 éves elmúlt már, vagy nem menstruált már több mint hat hónapja, keresse fel orvosát egy kivizsgálásra.

    Ha kórtörténetében rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség, ismételt vetélés szerepel, mindenképpen keresse fel orvosát, tervezett terhessége előtt.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt IstvánForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt István

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések...

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és...

    A petevezetékek átjárhatósági...

    Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat...

    PCOS: A meddőség leggyakoribb oka

    Ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők egyik leggyakoribb hormonbetegsége a PCOS. Csak nálunk körülbelül félmillió hölgyet...

    Mely tényezők befolyásolhatják a...

    Húsz évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés, vagyis az IVF (in vitro fertilizáció) beavatkozás még igen ritka és alig ismert...

    A férfiak nemzőképessége és meddősége

    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az...

    A meddőség jelenlegi helyzete

    A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente...

    7 tipp a gyorsabb teherbeeséshez

    A családalapítással a döntés meghozatala után senki sem szeret várni, ám a természet sajnos nem mindig így működik. Nagyon sok nő...

    Jön a baba - Lelkileg is készen állunk?

    Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA