Miért van hasmenése a kisbabámnak? - Az orvos válaszol

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Egy hónapos kisfiamnak egy hete van hasmenése naponta többször. Állaga folyós, színe sárga, szaga nincs. Csak anyatejet kap. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktornő!

1 hónapos kisfiamnak 1 hete van hasmenése naponta többször. Állaga folyós, színe sárga, szaga nincs. Csak anyatejet kap. Amikor szellent, akkor is ürül minimális széklet. Feneke emiatt piros. Nagyon nyugtalanul alszik. Az orvos normaflore-t írt fel de nem gyógyul. Amúgy nagyon jó étvágya van, 2-3 óránként eszik, keveset bukik. Az elmúlt 1 hét alatt fél kilót hízott. Nagyon aggódom. Miért nem gyógyul meg? Mikor javul és mitől fog meggyógyulni? Én tejcukor érzékeny vagyok. Az orvos szerint nem kell attól tartanom, hogy a baba is az lesz. Válaszát előre is köszönöm. Ildikó.

Tisztelt Ildikó!

Az anyatejes babák széklete nagyon változó mind az állaga, mind a száma. Van olyan baba, aki 3 naponta 1x ürít székletet, míg más baba naponta 8x. Van, aki hígabbat, van, aki keményebbet, kenőcsösebbet. Ezek mind a normális széklet részét képezik. A kicsik széklete sok mindentől változik ebben az életkorban. Leginkább érdemes átgondolnia, hogy Ön mit eszik, hiszen a babába átjutott anyatej is attól függ némileg, hogy Ön mit táplálkozik. Pl. ha valaki naponta 4-5 dl-nél több rostos levet vagy pl. tejelválasztást serkentő teát fogyaszt az a kisbabánál hascsikarást, hasmenést okoz. Én leginkább itt keresgetnék. A háziorvosa helyében én is csak Normafloret javasolnék, egy kisbaba szervezetébe nem szabad beavatkozni, csak ha muszáj.

Ha gyermeke 1 hét alatt 1/2 kg-ot hízott, akkor miért aggódik? Másrészt ezen is érdemes elgondolkozni, mert ugye 1 hónapos babánál a születési súlyhoz képest 400 grammot kell hízni 1 hónap alatt. Sok baba meghízik 1 kg-ot is, na de 2 kg az azért nagyon sok. Nem kizárt az sem, hogy a kicsi egész egyszerűen túleszi magát, ami átcsap hasmenésbe, mert a szervezete már nem tudja megemészteni azt a sok táplálékot. Próbálja meg 3 óránként etetni a kicsit ne 2 óránként.

A laktózérzékenység miatt ne aggódjon. A tejcukor érzékenység veleszületett hiánya csak 3 éves kor után mutat tüneteket és tudjuk, hogy ma már a laktáz enzim pótolható, tehát tulajdonképpen a tejcukor érzékenység korrigálható lactase tabletta formájában.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.