• Felnőttkori betegségek már a gyerekeknél is!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas koleszterin-szint és a hipertónia. A szakemberek koleszterinszint- és vérnyomás-mérést javasolnak már gyermekeknél is.

    A jelenség hátterében az egyre nagyobb számban előforduló gyermekkori elhízás áll. Ma már a gyerekek 18 százaléka kövér, míg ez az arány az 1970-es években csak 5 százalék volt. A gyermekekben a felnőttekhez hasonlóan a súlyfelesleg általában vércukor-szint emelkedéshez, inzulin rezisztenciához, 2-es típusú diabéteszhez vezet.

    Hirdetések

    Mindez azért is veszélyes, mert súlyos esetekben a gyerekek artériái leginkább egy középkorú felnőttéhez kezdenek hasonlítani. Egy nemrégiben közétett felmérés adatai szerint a túlsúlyos, magas koleszterinszintű 6-19 évesek artériáiban található lerakódás mennyisége azonos volt egy átlagos egészségi állapotú 45 éves ember artériáiban tapasztalttal. Ezeknek a gyerekeknek nagy esélye van arra, hogy már 20-30 éves korukban szívinfarktust kapjanak, állítják a szakemberek. Mindezzel természetesen az is együtt jár, hogy talán meg sem élik azt az átlagéletkort, amit szüleik.

    A helyzet komolyságára való tekintettel az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája szerint, minden 2 év feletti kövér gyereknél koleszterinszint vizsgálatot kellene elvégezni. Már korábban is figyelték a vérnyomást 3 éves kortól, illetve a 10 év feletti túlsúlyos gyerekek vércukor-szintjét.

    Már a csecsemők egészséges táplálkozására is oda kell figyelni

    A magas koleszterin-szint kialakulásának elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy már a csecsemők is csökkentett zsírtartalmú tejet kapjanak. Emellett javasolják, hogy azok a 8 év feletti gyerekek, akiknek magas (több mint 190mg/dl) az LDL, azaz "rossz" koleszterin-szintje, kapjanak gyógyszeres kezelést, amennyiben az étrendváltoztatás és a testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt.

    Azoknak, akiknek mérsékelten magas (több mint 160mg/dl) ez az értékük, ám inzulin rezisztencia, magas vérnyomás vagy túlsúly miatt magas a szívbetegség kialakulásának kockázata, szintén meg kéne fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét. Szakemberek szerint a felnőttkori szívinfarktus kockázata csökkenthető a gyerekek koleszterin-szintjének normalizálásával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ilyen irányú kutatások azonban még gyermekcipőben járnak, ezért sokakban felmerül a kérdés: Milyen mellékhatásokkal jár, ha egy gyereket már 10 éves korától élete végéig gyógyszerrel kezelnek?

    Abban mindenki egyetért, hogy a kettes-típusú diabéteszes gyerekeknél, illetve ahol a magas LDL-szint örökletes, elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, ám a többi esetben az egész család teljes életmódváltását (zsír-és sószegény diéta, rendszeres testmozgás) javasolják.

    Nem csak gyógyszeres kezelésből áll

    Azoknak, akiknek nehezen kezelhető túlsúly-problémájuk van, érdemes szakember segítségét kérni az egészséges étkezési szokások kialakításához, esetleg pszichológussal is beszélgetni a stressz kezelés különböző formáiról.

    Gyermekek esetében leggyakrabban a kerékpározást, zenehallgatást, imádkozást vagy meditációt, esetleg gyermekjógát javasolnak. A megfelelő életmódváltó stratégia életmentő is lehet azoknak a gyerekeknek, akiknél kezdődő cukor-vagy érrendszeri betegséget diagnosztizáltak. Ezek a folyamatok ugyanis visszafordíthatóak, ha még időben tesszük meg a megfelelő lépést.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: usnews.com)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    9 fontos kérdés a vérnyomásról

    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA