Felnőttkori betegségek már a gyerekeknél is

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre gyakrabban jelennek meg a gyerekeknél is az eddig csak felnőttekre jellemző betegségek, mint az artériák elkopása, a pre-diabétesz, a magas koleszterin-szint és a hipertónia. A szakemberek koleszterinszint- és vérnyomás-mérést javasolnak már gyermekeknél is.

A jelenség hátterében az egyre nagyobb számban előforduló gyermekkori elhízás áll. Ma már a gyerekek 18 százaléka kövér, míg ez az arány az 1970-es években csak 5 százalék volt. A gyermekekben a felnőttekhez hasonlóan a súlyfelesleg általában vércukor-szint emelkedéshez, inzulin rezisztenciához, 2-es típusú diabéteszhez vezet.

Mindez azért is veszélyes, mert súlyos esetekben a gyerekek artériái leginkább egy középkorú felnőttéhez kezdenek hasonlítani. Egy nemrégiben közétett felmérés adatai szerint a túlsúlyos, magas koleszterinszintű 6-19 évesek artériáiban található lerakódás mennyisége azonos volt egy átlagos egészségi állapotú 45 éves ember artériáiban tapasztalttal. Ezeknek a gyerekeknek nagy esélye van arra, hogy már 20-30 éves korukban szívinfarktust kapjanak, állítják a szakemberek. Mindezzel természetesen az is együtt jár, hogy talán meg sem élik azt az átlagéletkort, amit szüleik.

A helyzet komolyságára való tekintettel az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája szerint, minden 2 év feletti kövér gyereknél koleszterinszint vizsgálatot kellene elvégezni. Már korábban is figyelték a vérnyomást 3 éves kortól, illetve a 10 év feletti túlsúlyos gyerekek vércukor-szintjét.

Már a csecsemők egészséges táplálkozására is oda kell figyelni

A magas koleszterinszint kialakulásának elkerülése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy már a csecsemők is csökkentett zsírtartalmú tejet kapjanak. Emellett javasolják, hogy azok a 8 év feletti gyerekek, akiknek magas (több mint 190mg/dl) az LDL, azaz "rossz" koleszterin-szintje, kapjanak gyógyszeres kezelést, amennyiben az étrendváltoztatás és a testmozgás önmagában nem hozza meg a kívánt eredményt.

Azoknak, akiknek mérsékelten magas (több mint 160mg/dl) ez az értékük, ám inzulin rezisztencia, magas vérnyomás vagy túlsúly miatt magas a szívbetegség kialakulásának kockázata, szintén meg kéne fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét. Szakemberek szerint a felnőttkori szívinfarktus kockázata csökkenthető a gyerekek koleszterin-szintjének normalizálásával.

Az ilyen irányú kutatások azonban még gyermekcipőben járnak, ezért sokakban felmerül a kérdés: Milyen mellékhatásokkal jár, ha egy gyereket már 10 éves korától élete végéig gyógyszerrel kezelnek?

Abban mindenki egyetért, hogy a kettes-típusú diabéteszes gyerekeknél, illetve ahol a magas LDL-szint örökletes, elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, ám a többi esetben az egész család teljes életmódváltását (zsír-és sószegény diéta, rendszeres testmozgás) javasolják.

Nem csak gyógyszeres kezelésből áll

Azoknak, akiknek nehezen kezelhető túlsúly-problémájuk van, érdemes szakember segítségét kérni az egészséges étkezési szokások kialakításához, esetleg pszichológussal is beszélgetni a stressz kezelés különböző formáiról.

Gyermekek esetében leggyakrabban a kerékpározást, zenehallgatást, imádkozást vagy meditációt, esetleg gyermekjógát javasolnak. A megfelelő életmódváltó stratégia életmentő is lehet azoknak a gyerekeknek, akiknél kezdődő cukor-vagy érrendszeri betegséget diagnosztizáltak. Ezek a folyamatok ugyanis visszafordíthatóak, ha még időben tesszük meg a megfelelő lépést.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: usnews.com)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.