Egyre több a gyermekkori szívbetegség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az elhízott tinédzserek körében előforduló korai szívbetegségek száma is megugrott az elmúlt években, melynek kialakulásáért a gyermekkori magas vérnyomás okolható leginkább. A megelőzés sokkal könnyebb, mint a későbbi kezelés, illetve ha a baj bekövetkezik, a korai stádiumból könnyebb a gyógyulás.

Az orvosok szerint a gyermekkori elhízás következtében kialakult magas vérnyomás áll a jelenség hátterében, mely egyben növeli a stroke és szívinfarktus kialakulásának kockázatát is. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy már a korai felnőttévekben komoly érrendszeri megbetegedésekkel kell számolniuk az említett gyermekeknek.

A statisztikai adatok rémisztőek: a gyerekek 20 százaléka elhízott, túlsúlyos. Ebből kifolyólag mintegy 3,5 százalékuknál figyelhető meg az átlagosnál magasabb vérnyomás, valamint további 3,5 százalékuk pre-hipertóniában szenved, mely növeli annak kockázatát, hogy felnőttkorra állandósul náluk a magas vérnyomás.

Mire kell figyelni?

Ha a gyermek kövér és magas a vérnyomása, javasolt elvégeztetni olyan szűrővizsgálatokat, melyek a koleszterin-szintet, alvási apnoe-t, alvászavarokat, cukorbetegséget illetve a vércukor anyagcseréjét vizsgálják. Az elhízás és magas vérnyomás a metabolikus szindróma kialakulásához vezethet, mely tovább növeli a stroke, szívinfarktus és diabétesz kialakulásának kockázatát.

A magas vérnyomásban szenvedő gyermek terápiájának első lépése az életmódváltás. Ez az egészséges táplálkozásra való áttérést, a rendszeres testmozgás beiktatását és a súlyfeleslegtől való megszabadulást jelenti.

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a magas vérnyomás súlyosabb esetét diagnosztizálták, illetve szervezetük nem megfelelően reagál az életmódváltásra, javasolt a gyógyszeres kezelés megkezdése. Ebben az esetben a felnőtteknél már bevált gyógyszereket használják, a lehetséges mellékhatásokra sokkal nagyobb figyelmet fordítva.

Fontos a korai beavatkozás

Az elhízás automatikusan magas vérnyomást von maga után, ezért is vallják egyöntetűen a szakemberek, hogy a megelőzés sokkal könnyebb, mint a későbbi kezelés, illetve ha a baj bekövetkezik, a korai stádiumból könnyebb a gyógyulás.

A konferencián résztvevő orvosok szerint nemcsak a szülőknek van nagy felelőssége a gyermekkori elhízás, így a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, hanem átfogó, egészséges életmódra nevelő, a rendszeres testmozgást elősegítő kormányprogramok megjelenését sürgetik a gyermekintézményekben.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.