Speciális eszköz segíti a májbeteg csecsemők ellátását

Semmelweis Egyetem
megjelent:

A diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra is alkalmas eszközzel gördülékenyebbé és gyorsabbá válik a nyelőcső-elzáródással vagy krónikus májbetegséggel világra jött csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözése.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Magyarországon az egyetlen olyan egészségügyi intézmény, ahol a súlyos krónikus májbeteg gyermekek és csecsemők ellátását végzik. A klinika Gasztroenterológiai és Hepatológiai Osztályán történik a gyermekek kivizsgálása, terápiája, a májátültetés szükségességének meghatározása, valamint az átültetéshez nélkülözhetetlen vizsgálatok elvégzése.

A májtranszplantációt követően szintén itt végzik a gyermekek állapotának nyomon követését, illetve ellenőrzését. Jelenleg kilencven 18 év alatti májtranszplantált gyermek áll az osztály gondozása alatt. Dr. Szabó Attila igazgató, klinikai rektorhelyettes a műszerátadás kapcsán a klinikán rendezett sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az intézmény, mely a hazai és nemzetközi gyermekgyógyászat bölcsője, hamarosan fennállásának 180 éves évfordulóját ünnepli. Bizonyos betegségek területén regionális, illetve országos szintű ellátóhely is a klinika, a májbeteg gyerekek országos szintű gondozásán kívül kiemelte az anyagcsere-betegségben szenvedők ellátását, ami Szeged mellett csak itt zajlik, emellett nagy gasztroenterológiai centrummal rendelkezik a klinika, és itt történik a szervátültetésre váró gyerekek előkészítése és gondozása is.

Modern az új eszköz

Az eszköz egy olyan speciális endoszkóp, amely sokkal vékonyabb, mint a gyermekek vagy a felnőttek vizsgálatához használt műszer, ezért kiválóan alkalmas a legkisebb, 0-3 éves csecsemők gyomor- és bélrendszeri tükrözésére.

A nyelőcső elzáródással született csecsemők esetében ugyanis az egyesítő műtétet követően nyelőcső tükrözéssel is szükséges ellenőrizni a műtéti területet, illetve amennyiben a műtéti területen szűkület alakul ki, úgy a csecsemő endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a beszűkült szakasz ballonos tágítására.

A I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika korábban is rendelkezett csecsemő endoszkóppal, ám az új eszköz sokkal modernebb elődjénél, a két endoszkóp párhuzamos használatának köszönhetően pedig gyorsabb és gördülékenyebb lehet a betegellátás az intézményben.

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatja.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.