• Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

    Sok esetben nem tudja az édesanya saját tejével táplálni kisbabáját, aminek számtalan oka lehet, kezdve a szülés nem várt kimenetelétől, a csecsemő elégtelen szopási technikáján keresztül, az igyekezet ellenére kevesebb mennyiségben termelődő anyatejig. Erre az esetre fejlesztették ki a csecsemőtápszereket, amelyek fedezik az újszülöttek és kisdedek igényeit.

    Hirdetések

    A csecsemőtápszerek olyan speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, amelyek általában orvosi elrendeléssel adhatóak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű anyatej vagy szükségessé válik az elválasztás. Összetételük gondosan meghatározott, szigorúan ellenőrzött minőségűek, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel gazdagítottak, fedezik a gyermekek mindenkori igényeit. A kisbabák tápszeres táplálása alatt általában a cumisüvegből történő táplálást értjük, amikor otthoni környezetben, folyadék formájában fogyasztja el a gyermek az italt.

    Többféle tápszer van forgalomban, ezek nagyrészt orvosi szakvélemény alapján adhatóak a gyermekek számára:

    • Anyatej-helyettesítő tápszerek
    • Anyatej-kiegészítő (elválasztó) tápszerek
    • Hipoallergén (HA) tápszerek és pépek
    • Allergiás gyermekek számára: szójaalapú, aminosav-alapú, nagymértékben hidrolizált tejfehérjét tartalmazó tápszerek
    • Speciális szükségleteket kielégítő tápszerek: reflux elleni, lelassult fejlődés elleni szondatápszerek
    • Táplálkozási megbetegedések esetén (pl. glutén-, laktózérzékenység) iható tápszerek
    • Junior italok

    Ha mesterséges táplálás kerül szóba

    Kórházi tartózkodás alatt előfordulhatnak olyan súlyos helyzetek, amikor nem lehetséges a szájon keresztüli természetes táplálkozás, hanem átmenetileg szondatáplálás történik, és intenzív ellátást igényelnek a kis betegek, mint például:

     A téma cikkei

    6/1 A mesterséges táplálás típusai
    6/2 Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
    6/3 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen
    6/4 Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?
    6/5 Táplálásterápia a daganatos megbetegedések esetén
    6/6 Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban
    • koraszülés, szülési komplikációk esetén,
    • súlyos baleset, vagy égési sérülések következtében,
    • műtétet megelőző és követő időszakban,
    • daganatos betegeknél,
    • súlyos szív- és érrendszeri betegségek esetén,
    • légzési elégtelenségben,
    • fertőzések esetén,
    • emésztőrendszeri, illetve felszívódási rendellenességek során.

    Enterális táplálás történik akkor, ha egészségesen működik a teljes emésztőrendszer és a kisgyermek eszméleténél van. Ebben az esetben speciális eszközre (szondára) van szükség, amelyet az orron, vagy hasfalon keresztül vezetnek az emésztőrendszerbe.

    Parenterális (közvetlenül a véráramba történő) táplálásra leggyakrabban a koraszülöttek és az újszülöttek esetén van szükség, de a tápcsatornát érintő beavatkozások, és agysérülés is indokolttá tehetik ezt a típusú táplálást.

    Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is a lehetőségekhez képest előnyben kell részesíteni az enterális táplálást a parenterálissal szemben.

    Bővebben Csecsemőtáplálás és ételallergia

    A kisgyermekeknél kritikus kérdés a megfelelő tápláltság

    Csecsemő-, illetve kisgyermekkorban a fokozott testi és szellemi fejlődés miatt nagymértékben emelkedett az energiaigény. A kisbabáknak, kisgyermekeknek más összetételű gyógyászati tápszerre van szükségük, mint a felnőtteknek. Ezek a tápszerek magas energia- és fehérjetartalmúak, speciális zsírsavösszetételűek, glutén- és laktózmentesek, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítottak.

    Fontos, hogy a klinikai táplálás a gyógyulás kimenetele szempontjából minél korábban kezdődjék meg, hiszen a csecsemők és kisgyermekek energiatartaléka rohamosan merül elégtelen táplálkozás esetén. Az alultápláltságnak (legyen az akár mennyiségi, akár minőségi alultápláltság) rövid- és hosszú távon számos fizikai és mentális fejlődést lassító következménye lehet. Betegség esetén növekszik a felépülési idő, a szövődmények kialakulásának kockázata magasabb, és romlik az életminőség.

    Csecsemők és kisgyermekek esetén a táplálásterápia nem csupán a gyógyítás szempontjából, hanem a betegségmegelőzés, az egészség hosszú távú megőrzése szempontjából is kiemelten fontos.

    Irinyi-Barta TündeForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A mesterséges táplálás típusai

    A mesterséges táplálás, vagy angol nevéről fordítva táplálásterápia az orvostudományban magának egyre jelentősebb helyet kivívó terápiás terület, mely az egyes betegségek speciális terápiáját kíséri a hatékonyság növelése érdekében. Célja megőrizni a beteg jó tápláltsági állapotát annak érdekében, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a gyógyulást.

    Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    Hogyan maradjunk fittek a főiskolán, egyetemen?

    Tanulás a vizsgákra, sportolás, hétvégi bulik? Talán még egy részidős munkának is bele kell férnie időnkbe? Hogy lehet ezek mellet még az egészségre is figyelni? Íme néhány tanács, hogyan maradhatunk így is jó formában. Nem csak főiskolásoknak!

    Gyulladásos bélbetegségek - Mit egyen, hogy megelőzze?

    A sok állati fehérje fogyasztása növelheti a nőknél a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban francia kutatók. Franck Carbonnel és munkatársai az American Journal of Gastroenterology című szaklapban közölték 67 ezer nő részvételével zajlott követéses vizsgálatuk eredményeit.

    Több gesztus - nagyobb szókincs

    Azoknak a kisgyerekeknek, akik 14 hónapos korukban sok gesztussal kommunikálnak, lényegesen nagyobb lesz a szókincsük 4 és fél éves korukban, és sokkal jobban fognak tanulni később az iskolában - állapították meg amerikai tudósok. Az is kiderült, hogy a kommunikációs készség összefügg a család vagyoni helyzetével.

    A dúsított anyatejtől jobban fejlődik az agy

    Az élet első heteiben kapott táplálék lényegesen befolyásolja az agy fejlődését - állapították meg brit kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA