• Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

    Tudjon meg többet a gyermekkori ágybavizelésről!

    3/1 Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?
    3/2 A gyermekkori ágybavizelés kezelése
    3/3 A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    Előfordulása 5 éves kor körül a leggyakoribb, a gyermekek mintegy 10-20 százalékát is érintheti. Az életkor előrehaladtával az enurézis nokturna előfordulási gyakorisága folyamatosan csökken, a 15 éves vagy annál idősebb korosztályban már csupán 1-2 százalékban van jelen. A nemek érintettsége közt megfigyelhető egy viszonylag markáns eltérés a fiúk javára, ugyanis szinte kétszer annyi fiúgyermeknél figyelhető meg a kórkép, mint leánynál.

    Melyek a hajlamosító tényezők?

    Az éjszakai ágybavizelés pontos kórlefolyása a mai napig kutatások tárgyát képezi, de mára szinte biztosra vehető, hogy a genetikai eredet jelentős szerepet játszik a kialakulásában. Bizonyos kromoszómákon fellelhető géneket ugyanis sikerült összefüggésbe hozni az enurézis kialakulásával. Sőt, a család-, és ikervizsgálatok eredményei is egyértelműen ebbe az irányba mutatnak (pl. egy kétpetéjű ikerpár esetén a kórkép mindkét félben történő kialakulásának kockázata csupán 36%, addig ez az érték akár a 66%-ot is elérheti egypetéjű ikertestvérek esetén). Nagyobb a kockázat az enurézis kialakulására akkor is, ha valamelyik szülő gyermekkorában szintén ebben szenvedett, és a kockázat tovább nő, ha esetleg annak idején mindkét szülő érintett volt.

    Hirdetések

    További hajlamosító körülményként tartják számon a rossz szociális környezetet, az alacsonyabb iskolázottságot, illetve a megfigyelések szerint nagycsaládos környezetben is nagyobb eséllyel alakulnak ki a panaszok.

    Főbb típusok és jellemzőik

    Amennyiben az ágybavizelés a születés óta fennáll, primer (elsődleges) enurézisről beszélünk. Az időszakosan már elért szobatisztaság után ismételten jelentkező éjjeli bepisilés a kórkép szekunder (másodlagos) formája.

    Ha kizárólag éjszaka, alvás közben jelentkezik az ágybavizelés, akkor monoszimptómás (egyéb tünettel nem járó) típusról van szó. Amennyiben a nappali órákban is jelentkeznek a tünetek, illetve ébrenlét alatt egyéb panaszokkal társul az állapot, nem monoszimptómás enurézisről beszélhetünk. Ez utóbbi tünetei lehetnek többek között a húgyúti fertőzés jellegzetes jelzői (gyakori, csípő, fájdalmas vizelés, láz, hasi fájdalom), az akaratlan vizeletürítés egyéb formái, a kis húgyhólyag kapacitás (napközben is gyakran jelentkező vizelési inger), a bélférgesség vagy a székrekedés.

    A gyermekkori ágybavizelés okait áttekintve elmondható, hogy jellemzően:

    • vagy a vesében van a probléma forrása (felső húgyúti probléma),
    • vagy a húgyhólyagban keresendő a kiváltó ok (alsó húgyúti probléma, kis hólyagkapacitás, a hólyag beidegzési zavara, fertőzés stb.),
    • vagy a központi idegrendszer valamilyen eltérése áll fenn (alacsony vazopresszintermelődés, pszichés tényezők, alvásból történő nehéz ébreszthetőség, túlivás stb.).

    Minél több fennáll ezen tényezők közül, annál nagyobb az enurézis nokturna kialakulásának kockázata.

    Az éjszakai ágybavizelés okai

    A kellemetlen panaszokkal járó állapot egyik oka lehet a fokozott vizeletkiválasztás. Ennek hátterében állhat az átlagostól bőségesebb folyadékfogyasztás (polydipszia), az éjjeli órákban csökkent vazopresszintermelődés, cukorbetegség (diabetes mellitus), vesebetegség, továbbá még jó néhány ritkább kórkép.

    Enurézis nokturnához vezethet a mély alvásból történő felébredés nehezítettsége. Ilyen esetben hiába jelez a feszülő, telt hólyag a központi idegrendszernek, a gyermek mégsem képes felébredni és vizeletét kiüríteni. Érdekes megfigyelés, hogy azokban a családokban, ahol egyik vagy mindkét szülő horkol, vagy alvási apnoe betegségben (éjszakai légzéskimaradás) szenved, ott a gyermekeknél is nagyobb arányban figyelhető meg az alvási rendellenesség talaján kialakult éjszakai ágybavizelés.

    Látható, hogy az éjszakai ágybavizelés egy meglehetősen összetett, sokféle ok-okozati összefüggéssel rendelkező kórkép. A sikeres kezelés egyik alapfeltétele tehát a lehetséges okok minél pontosabb meghatározása, ezért fontos a panaszok alapos kivizsgálása. Ne gondoljuk azt, hogy egy múló állapotról van szó, amely nem igényel segítséget! Az éjszakai ágybavizelés manapság sikeresen kezelhető és kezelendő állapot.

    Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Felhasznált irodalom

    - Dr. Kelen Kata és mtsai: Az enuresis nocturna, az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle, 2011;16 (4):149-152
    - Paul F. Austin: Advancements and update sin the field of enuresis. EMJ Urol. 2014;1(Suppl 1):2-8.
    - A.G. Kilicoglu, C. Mutlu, M.K. Bahali, H. Adaletli, H. Gunes, H. Metin Duman, H. Ipek Toz, O.S. Uneri: Impact of enuresis nocturna on healthrelated quality of life in children and their mothers. Journal of Pediatric Urology 2014 Dec;10 (6):1261-6.
    - Charlotte Van Herzeele, Karlien Dhondt, Sanne P. Roels, Ann Raes, Piet Hoebeke, Luitzen-Albert Groen, Johan Vande Walle: Desmopressin (melt) therapy in children with monosymptomatic nocturnal enuresis and nocturnal polyuria results in improved neuropsychological functioning and sleep. Pediatr Nephrol, 2016 Sep;31 (9):1477-84.

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

    Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra bekövetkezik, néha azonban később is megmarad. Ilyen esetekben a nappali órákban a betegek jól tudják kontrollálni a vizeletürítést, éjszaka viszont gyakran akaratuktól függetlenül bevizelnek.

    Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre!

    A gyermekkori ágybavizelés sok szülő számára ismert probléma, hiszen a 15 év alatti korosztály körülbelül egytizedét érintő állapotról van szó. A panaszok okára sajnos az esetek nagy részében nem derül fény, mert az a nézet él a köztudatban, hogy az éjszakai bepisilés bármelyik gyermekkel előfordulhat, ezért nem szükséges sem a kivizsgálás, sem pedig a kezelés. Holott a visszatérő panaszokkal javasolt orvoshoz fordulni, hiszen nemcsak a szülők számára, hanem a gyermeknek is megterhelő ez az állapot, amelyre létezik hatékony megoldás.

    Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget. A titkolózás sokszor a családon belül is megvan, sőt maga a gyerek is szégyelli szülei előtt a dolgot. Pedig nem ritka problémáról van szó, mert a 4 és 15 év közötti gyerekek körülbelül 10 százalékát érinti.

    Ideje cselekedni, hogy az alvás újra zavartalan legyen!

    Az ágybavizelés (enurézis nokturna) egy meglehetősen gyakori kórkép gyermekkorban, egyes statisztikák szerint a 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti. Sokan úgy vélik, csak egy múló állapotról van szó, amelyet kinőhet gyermekük, ezért nem fordulnak orvoshoz, és a kezelés is elmarad. A kellemetlen tünetek azonban igencsak megkeseríthetik a gyermekek, valamint a szűkebb családi kör tagjainak életét.

    Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?

    Mindannyian tudjuk, hogy a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Ám egy felmérés szerint a 10 év alatti gyermekek több mint fele alvászavarral küzd vagy küzdött.

    Alvás közbeni bevizelés

    Alvás alatti (elsősorban éjszakai) bevizelésről fiúknál 6 éves, lányoknál 5 éves kor felett beszélünk. Létezik elsődleges és másodlagos éjszakai bevizelés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA