Hová tűnnek a hiperaktív, ADHD-s gyermekek nyáron?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Bár a fenti kérdés valós jelenségre utal, mégis pontosításra szorul. Hiszen tényleg kevesebb az ADHD-s (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), azaz a visszafogottól az erősen szembeötlőig terjedő hiperaktív, figyelemzavaros tüneteket mutató gyerek a nyári játszótereken, a strandokon, sőt a szakemberek rendelőiben is.

Azonban nem a tünetek szűnnek meg, csak a nyári, sok mozgással járó időszak segít kissé elfedni a gondokat.

Felemészthetetlen energia

Nyáron a problémák nem tűnnek el nyomtalanul, az örökletességen alapuló állapot, az alkati nehézségek megmaradnak. Ha nem is a gyermekpszichiáter rendelőjében, megjelennek ők azért az egészségügyi ellátásban, elsősorban a sebészeteken, kisebb-nagyobb baleseteik miatt, illetve a nagyobbak még a bőrgyógyászati, nőgyógyászati rendelőkben is.

Nem a szétszórt és szertelen gyerekek tűnnek el vagy húzódnak vissza, hanem az ADHD. Azaz a problémáik válnak kevésbé feltűnővé.

Bővebben A hiperaktivitásról részletesen

Ma már tudományos vizsgálatok is igazolják azt a közhelyszámba menő megfigyelést, hogy a hiperaktív gyerekek, ha a jó idő beköszöntével eleget futkározhatnak a szabad levegőn, ezt panaszaik, problémáik csökkenésével hálálják meg.

Arról van szó ugyanis, hogy ez az alkati, temperamentumbeli szélsőség olyan ideg-, immun- és emésztőrendszeri jellemzőkkel jár, amelyek bizonyos körülmények hatására kedvező irányba változnak, és ez a tünetek enyhülésében nyilvánul meg.

A rendszeres mozgás, a napfény, a friss és kezeletlen-feldolgozatlan élelmiszereken alapuló étrend mellett a figyelmetlenségből, fegyelmezetlenségből fakadó tünetek ritkábbak, illetve enyhébbek lesznek, és kevesebb „fejfájást” okoznak gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

A tudomány is nemrég fedezte fel ezt az összefüggést

Bár régóta ismert, triviális megfigyelésekről van szó, az egész napot átfogó rendszeres testmozgás és a napsütéses órák jótékony hatásának tudományos igazolása egészen friss dolog.

A közeljövőben eldőlhet, ez az információ mennyiben járul hozzá az ADHD többféle módszeren alapuló terápiás rendszerének bővüléséhez.

A tanulmány szerint az ADHD súlyossága és gyakorisága alacsonyabb az Egyesült Államok déli részén, csakúgy, mint Európa és a világ déli államaiban.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet logó

Dr. Csiky Miklós,
gyermekgyógyász, pszichiáter
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.