Véres széklet gyermekkorban - Mikor forduljon orvoshoz?

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Szülőként az egyik legfélelmetesebb dolog szembesülni azzal, hogy a baba pelusában, vagy nagyobb gyermek esetén a WC-csészében vért látunk. Ilyenkor mindenki hajlamos a legrosszabbra gondolni, és gondolatban már azonnal a mentőket tárcsázza - de jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy sok banális dolog is állhat a háttérben.

Talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy bizonyos színes (piros) élelmiszerek (például cékla, paradicsomleves) áthaladva a tápcsatornán bizony megtartják eredeti árnyalatukat, és felbukkanva az emésztőtraktus végén igen nagy riadalmat kelthetnek. Éppen ezért, véres széklet észlelése esetén a legelső dolog átgondolnunk (pláne, mert a gyermekorvos is ezt kérdezné meg legelőször), hogy evett-e a kicsi ilyen ételt az elmúlt 24 órában. Amennyiben a válasz igen, valamint ha az egy-két „pirosabb” széklet mellett semmilyen egyéb tünet nem áll fenn, megnyugodhatunk, hogy talán mégsem akkora a baj.

Véres széklet csecsemőkorban: fertőzéstől a komolyabb bajokig

Szoptatott babáknál fordulhat elő, hogy a kicsi az édesanya különféle okok miatt kisebesedett emlőbimbójából is szopizva lenyeli a vérrel keveredett anyatejet, amely vér természetesen a székletben is megjelenhet. Ezzel a jelenséggel a baba részéről teendő nincs, annál inkább fontos az édesanya sebének mihamarabbi gyógyulását elérni.

Tápcsatornai fertőzés

A csecsemőkori véres széklet egyik leggyakoribb oka valamilyen tápcsatornai fertőzés, melyet sokszor egyéb tünetek (étvágytalanság, hasi fájdalom, hányás, hasmenés) kísérnek. Ebben az esetben az alapos fizikális vizsgálat mellett laborvizsgálatok, hasi UH és széklettenyésztés segíthetnek a mihamarabbi diagnózisalkotásban. Kezelése az adott kórokozónak megfelelően történik, melyet a gyermekorvos ír elő.

Nekrotizáló enterokolitisz

Leginkább koraszülött babáknál (és náluk is zömében az első élethetekben) fordulhat elő egy nagyon súlyos, véres széklettel és egyéb, tápcsatornai érintettséggel, illetve nagyon rossz általános állapottal társuló megbetegedés, melyet az orvosok nekrotizáló enterokolitisznek (NEC) neveznek. Kialakulásában szerepet játszhat a bélfal immunológiai éretlensége, nem megfelelő vérérhálózata, különféle kórokozók, de olyan prognosztikai faktorok is, mint pl. a várandós anya drogfogyasztása, vagy a kis születési súly. Az érintett babák kezdetben csak étvágytalanabbak, nehezebben szopnak; később egyre elesettebbek, általános állapotuk gyorsan romlik, véres széklet, hasi görcsök, kiszáradás, elektrolitzavarok fordulnak elő. A kórkép kezelése kórházi: szondatáplálás, antibiotikus és tüneti kezelés mellett nem ritkán sebészeti megoldást igényel. Halálozása igen magas: akár 10-60% közötti.

Bélbetüremkedés

Egy másik, súlyosabb, szintén dominálóan véres széklettel és hasi görcsökkel járó megbetegedés a bélösszecsúszás. Sok esetben enyhébb légúti fertőzést követően alakul ki, jellemző tünete kezdetben a baba ún. periodikus sírása és nyugtalansága. A széklet jellemzően málnazselészerű. Mihamarabbi kórházi ellátást igénylő kórkép. Pozitív hasi UH lelet birtokában először a végbélen keresztül beadott beöntéssel próbálják meg az összecsúszást megszüntetni, ennek sikertelensége esetén a kezelés sebészi. A betegség 3 éves kor felett igen ritka.

Bélfejlődési rendellenesség

Viszonylag ritka, de mégis említésre méltó a bélfejlődési rendellenesség kapcsán kialakult véres széklet: a magzati bélfejlődés ún. forgási szakaszában történő „hiba” következtében a belek nem a normál, anatómiai viszonyoknak megfelelően rendeződnek, s ez megtöretést, vérellátási zavart okozhat. Ilyenkor a székletprobléma mellett dominál a hasi fájdalom és a hányás, szopási nehezítettség is. Kezelése sebészi.

Allergia a tejre

Véres székletet okozhat csecsemőkorban a tejallergia: akár a baba, súlyosabb esetben akár csak a szoptatós édesanya által nagyobb mennyiségben elfogyasztott tehéntej fehérjéje okozhat bélrendszeri tüneteket, a görcsös hasi fájdalomtól kezdve kifejezett étvágytalanságig, véres székletürítésig. Emellett nem ritkán bőrtünetek (atópia, kiütések) is fellépnek. Diagnosztizálása a súlyosabb kórképek kizárását (laborok, hasi UH) követően a tejtermékek mellőzésének próbájával történik. Ha ilyenkor szűnnek a panaszok, majd visszaterhelésre ismét előjönnek, szinte bizonyosra vehető a táplálékallergia fennállása. Sajnos, ebben az esetben „kemény” hónapok, esetenként évek várnak babára, mamára egyaránt, hiszen a tehéntejet és az ebből készült élelmiszereket teljesen hanyagolni kell. Jó hír azonban, hogy a kicsik zöme idővel teljesen „kinövi” ezt.

K-vitamin hiány okozta vérzékenység

A K-vitamin kötelező jellegű pótlásának bevezetése óta alig találkozni a kora újszülöttkorban (1-7 napos) fellépő K-vitamin-hiányos vérzékenységgel. Ez a zsíroldékony vitamin ugyanis a májban fejti ki hatását, elengedhetetlen bizonyos, a véralvadásban részt vevő molekulák képzésében. Kései hiánybetegsége 1-3 hónapos kor közt léphet fel, ilyenkor az ok a máj betegsége, vagy a vitamin elégtelen tápcsatornai felszívódása. Agyi, tápcsatornai vérzések lépnek fel, melyek nem ritkán életveszélyes állapotot hoznak létre.

Véres széklet gyermekkorban - Mi okozhatja?

Schönlein-Henoch purpura

Fentiek mellett, főként már gyermekkorban okozhat véres székletet néhány immunológiai betegség, többek közt az ún. Schönlein-Henoch purpura: ilyenkor a legkisebb erek falában lép fel gyulladás, mely a bőrt, a veséket és a tápcsatornát érinti. A görcsös hasi fájdalom mellett véres székletürítés, bőrkiütések jelentenek segítséget a diagnózis felállításában. Kezelése kórházi körülmények közt történik.

Lenyelt tárgyak

Ritkán a tápcsatornába bejutott, lenyelt idegen testek okozhatnak véres székletet, szintén hasi fájdalommal, hányással társulva. Ebben az esetben képalkotó vizsgálatok, gondos anamnézis segítheti a vizsgáló orvos munkáját.

IBD - gyulladásos bélbetegségek

Véres székletet okozhatnak továbbá a gyulladásos bélbetegségek, melyek hasi fájdalommal, és egyéb tünetekkel járnak. Kivizsgálásuk gyermekorvos feladata, laborok, képalkotók, endoszkópos vizsgálatok során derül fény a kórképre. Krónikus betegségek lévén, kezelésük gyermek-gasztroenterologus feladata, gondozásbavételt követően történik a személyre szabott terápia bevezetése.

Aranyér

Nagyobb gyermekeknél, serdülőknél aranyeres csomók is okozhatják a vércsík megjelenését a székletben.

Látható tehát, hogy ennek az ijesztő tünetnek mennyi minden okozója lehet. Néhány esetben valóban szükséges lehet akár a mentők hívása is, általában azonban elegendő a körzeti gyermekorvost felkeresni, aki majd a megfelelő helyre irányítja gyermekünket.

Lásd még Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet felnőtteknél?

Dr. Lesznyák Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Véres széklet
A véres széklet (hematochezia) akkor fordul elő, ha a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Gyakran valamiféle sérülés, aranyér, az emésztőrendszer súlyos betegsége vagy krónikus gyulladása okozza.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.