• Fiatal rezidens gyermekorvosok szülőknek szóló könyve

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legnagyobb múltú hazai gyermekklinika fiatal rezidens orvosai hiánypótló könyvet írtak, ami szülőknek szeretne segíteni a beteg gyermekének ellátásában.

    A szerzőket az inspirálta, hogy a minden felmérés alapján alacsony tudást ezen a téren javítsák, ezzel az orvos- és nővérhiány miatt túlterhelt ellátórendszert is tehermentesítsék. Amennyiben a könyvet valaki elolvassa, tünetek vagy élethelyzetek szerint csoportosítva kaphat tanácsot gyermekével kapcsolatosan, hogy mikor látható el otthon, mikor kell megmutatni háziorvosnak, vagy mikor kell azonnal mentőt hívni hozzá.

    Mikor kell és hogyan lázat csillapítani? Mennyi folyadékot kell innia a gyermeknek? Milyen fájdalomcsillapító adható neki? Hogyan vezesse be a szilárd táplálékot csecsemőjének? Milyen tünetek mutatják a nehézlégzést, és mikor kell kórházba menni? Mi történik a beteg gyermekkel a kórházban? Hogyan ismerhetőek fel a legfontosabb gyermekbetegségek? Mit vigyen magával hosszabb útra, ha gyermekkel utazik? Milyen védőoltásokat kapjon meg a gyerek?

    A legtöbb szülőt ilyen, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják, akár első, akár sokadik gyermeküket nevelik. A könyvből minderre, és további gyakori és fontos kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődő szülők, nagyszülők, nevelők. Az orvosi gyakorlatban jól bevált osztályozó rendszerhez hasonlóan a könyv is minden fejezetében a betegségek leírása után csoportosítva tárgyalja a tüneteket. A jelzőlámpa színei mutatják a súlyossági fokokat. Zöld színnel jelöli, ha otthon is ellátható a betegség. Sárga színnel, ha háziorvosnak vagy ügyeletnek kell megmutatni a gyermeket. Piros színnel pedig, ha azonnali beavatkozást, vizsgálatot vagy mentő hívását igényli.

    A könyv 40 fejezetét fiatal gyermekorvosok írták, akik a legnagyobb múltú hazai gyermekgyógyászati intézetben dolgoznak. A több, mint 175 éves I. sz. Bókay utcai Gyermekklinika mindig is egyet jelentett a minőségi gyermekellátással. A fiatalok írásmódja biztosítja, hogy laikusok számára is jól érthető legyen a könyv, a téma szakértőinek lektorálása pedig, hogy a legfrissebb orvosi tudásnak megfelelőek az egyes ajánlások.

    Kiváló ajándék lehet a megjelent könyv minden szülőnek, és mindazoknak, akik a gyermekekkel előforduló betegségek és élethelyzetek kapcsán biztos tudásra szeretnének hagyatkozni. A könyv megvásárlásával a klinika alapítványát támogatja a vásárló, ezzel a beteg gyermekek ellátását is segítheti!

    dr. Cseh Áron, dr. Krivácsy Péter, dr. Szabó Attila

    Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

    Gyermekkori betegségek és sürgősségi élethelyzetek otthoni megoldása

    Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft.

    Megvásárolható a Semmelweis Kiadó boltjaiban, a Líra könyvesbolt hálózatában, valamint az interneten is:

    http://www.semmelweiskiado.hu/konyvek/?itemid=1344

    http://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egyeb/mit-tegyek-ha-beteg-a-gyermekem

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    A gyermek haláltudata - Kommunikáció a haldokló gyermekkel

    A gyermekek halálképe teljesen más, mint a felnőtteké. Nem látnak halottakat, nem viszik el őket temetésre, a hozzátartozók legtöbbször igyekeznek kiiktatni a halálélményt. A természetes halál ismerete és magyarázata hiányzik a gyermekek életéből, ugyanakkor a média által közvetített szerencsétlenség, baleset, háború, agresszió állandóan jelen van.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA