Újszülöttkori agykárosodás kezelésének lehetőségei

Imix
megjelent:

Újszülöttkori agykárosodás kezelése először, két különböző őssejt-típus együttes felhasználásával!

Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!

Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot. Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!

Az agyi bénulás (Cerebral palsy) egy idegrendszeri károsodás, melyet a CDC (Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) adatai szerint minden 326 gyermekből 1-nél diagnosztizálnak. A betegség kutatásáért létrehozott nemzetközi alapítvány (CPRIF) adatai szerint, világszerte 17 millió embert érint ez a ma még gyógyíthatatlan betegség.

Bár úgy vélik, hogy a központi idegrendszeri károsodást leggyakrabban a születés körüli oxigénhiány okozza, az esetek 70%-80%-ban már a várandósság időszaka alatt kialakul, 10%-a a születéskor, 10%-a pedig a születést követően.

Ez a betegség Magyarországon általában évente 230-240 megszületendő gyermeket érint, jellemző rá a mozgáskészségek elmaradásán kívül a szellemi fejlődés visszamaradása is. Az agyi bénulás sorozatos károsodások következménye, amely a különösen érzékeny agyat, annak, elsősorban a testmozgások irányításáért és a testtartásért felelős területeit érinti. Az agyi bénulás nem betegség, mivel nem progresszív és nem fertőző, hanem testi fogyatékosságot okoz és leggyakrabban mozgáskoordinációs problémákkal jár együtt.

A csecsemőkori stroke

A stroke csecsemőknél nagyon ritkán fordul elő, és nehéz felismerni. Mi lehet ennek az oka, és milyen esélyei vannak a kis pácienseknek a gyógyulásra? A csecsemőkori stroke

Nincs olyan egységes, speciális kezelési mód, amely minden agyi bénulásban szenvedő gyermek számára megfelelő lenne, mivel minden beteg állapota egyedi. A kezelések során a gyermekek állapota javulhat és fizikailag fejlődhetnek, de a javulás és fejlődés folyamata különböző. Éppen ezért nehéz megkülönböztetni a szervezet természetes „regenerációját” a kezelések okozta lehetséges előnyöktől. Eddig a kezelések a rehabilitációra és a szövődmények megelőzésére korlátozódtak, melyek eredményességének előrejelzése gyakran igen nehéz. A jelenleg fellelhető terápiás lehetőségek közé azok a fizikai módszerek tartoznak, melyek a feszes izomzatú végtagok nyújtására, ezen keresztül az agy ingerlésére irányulnak. Ilyen például a Vojta-módszer, a Dévény Anna-módszer és a Katona-módszer, melyek kiegészítéseként szolgálnak a pedagógiai fejlesztések. Ezek a kezelési formák indirekt módon képesek hatni a központi idegrendszer sérült területeire.

Ezért is kiemelkedően fontos az a hír, hogy az újszülöttkori agykárosodás új kezelési lehetőségeire irányuló kutatást indít és támogat az ESPERITE csoport. A kutatásban a CryoSave - ESPERITE csoport tagja- által feldolgozott és tárolt két őssejt-típust (köldökzsinórvérből és köldökzsinór-szövetből nyert őssejtek) alkalmazzák együttesen, a világon először. A szüléskor levett őssejtek magas immun-modulációs (immunreakciók befolyásolása) és gyulladás gátló aktivitást mutatnak élő szervezeten belül (in vivo) és élő szervezeten kívüli sejt vagy szövettenyészetekben végzett vizsgálatoknál (in vitro), valamint erős trófikus hatásuk (gyógyulás és növekedés felgyorsítása) révén stimulálják az agyi szövetek regenerációját.

A kutatás megvalósulásával először fognak klinikai vizsgálatban mélyfagyasztott köldökzsinór-szövetből nyert mesenchimális őssejteket alkalmazni autológ (saját) felhasználási céllal. A klinikai kutatással, a laboratóriumi körülmények között a köldökzsinór-szövetből kinyert és felszaporított mesenchimális őssejtek és köldökzsinórvér-őssejtek sorozatos intravénás infúziós adagolásának biztonságosságát és hatásosságát kívánják bizonyítani.

A terápiában használt őssejteket az ESPERITE által szabadalmaztatott, egyedi, a mesenchimális őssejtek klinikai felhasználására alkalmas technológiájával készítik elő. A legfontosabb tudományos és technológiai felfedezés a mélyfagyasztott szövetekből nyert őssejtek reprodukálható előállítási folyamatának optimalizálása volt. Az őssejtek saját célú alkalmazása (autológ) növelni fogja a kezelés biztonságosságát és meg fogja hosszabbítani az őssejtek élettartamát a beteg szervezetében.

Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában

Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit.

(imix.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.